Samsun’da bir otomobilde arama yapan polis 435 kilo kaçak tütün ele geçirildi.
Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, kaçakçılıkla mücadele kapsamında yaptıkları çalışmalar neticesinde, durumundan şüphelenilerek durdurulan otomobilde arama yaptı. Yapılan amada, 435 kilo kaçak tütün ele geçirildi. Olayla ilgili A.B.(40) yakalanarak gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlattı.
Karabük’te de kart borçlularına yapılandırma süreci başlıyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik aldığı yeni kararlar kapsamında, Türkiye’deki kredi kartı ve ihtiyaç kredisi kullanıcılarını da yakından ilgilendiren önemli düzenlemelere gitti.
Verilere göre, Türkiye’de bireysel kredi kartı borcu olanların sayısı yaklaşık 40 milyon kişiye ulaşırken, borcundan dolayı yasal takibe alınanların sayısı ise artış gösteriyor. Bu durum borç yükünün geniş kesimleri etkilediğini ortaya koyuyor.
Ulusal basın kaynaklarına göre, Türkiye'de kredi kartı sayısı 142 milyona yakın olduğu belirtildi. Bireysel kredi kartı borçları 2,6 trilyon TL'ye ulaştı. İcra dosyaları da tarihi zirveye ulaştı; işlemdeki toplam icra dosyası sayısı bir yılda 1,7 milyon artarak 24 milyon 529 bine yükseldi. Toplumun yüzde 70'inin borçlu olduğu belirtilirken, icra ve iflas dosyaları 25 milyona yaklaştı.
BDDK tarafından yapılan düzenlemeyle, dönem borcu kısmen ya da tamamen ödenmemiş bireysel kredi kartları ile ödemesi 30 günden fazla gecikmiş ihtiyaç kredileri için 48 aya kadar yapılandırma imkanı tanındı. Yapılandırma, borçluların başvuru yapması halinde, yapılandırma tarihindeki borç bakiyesi üzerinden gerçekleştirilecek.
Düzenlemeye göre, yapılandırma talebinin 3 ay içinde yapılması gerekiyor. Böylece Karabük’te borç yükü altında bulunan bireysel kart ve kredi kullanıcılarına uzun vadeli ödeme kolaylığı sağlanmış olacak.
Öte yandan, kredi kartı limitlerine ilişkin yeni bir adım da atıldı. Buna göre, tüm bankalardaki kredi kartı toplam limiti 400 bin TL’yi aşan tüketicilerin limitleri, yüzde 50 ile yüzde 80 arasında değişen oranlarda düşürülecek. Limit belirlenirken bankalar, kart sahiplerinin son 12 aydaki en yüksek kullanım oranlarını dikkate alacak.
BDDK’nın kararına göre bankalar, kredi kartı limitlerini 1 Ocak 2027’ye kadar, tüketicilerin aylık ve yıllık gelirleriyle uyumlu hale getirecek. Yapılan düzenlemelerin, Karabük’teki kart kullanıcıları için borçların daha sürdürülebilir şekilde yönetilmesine katkı sağlaması ve finansal dengeleri güçlendirmesi bekleniyor.