Samsun’da 231 elektronik sigara görünümünde likit esrarla yakalanan şahıs tutuklandı
Samsun’da 231 elektronik sigara görünümünde likit esrar ve farklı uyuşturucu hususlar ile yakalanıp mahkemece hür bırakılan şahıs, savcının itirazı üzerine tutuklanarak cezaevine teslim edildi.
Edinilen bilgiye nazaran, Vilayet Jandarma Komutanlığına bağlı Atakum İlçe Jandarma Karakol Komutanlığı, Jandarma Kaçakçılık Şube Müdürlüğü (KOM) ve Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü takımlarınca yapılan operasyonda Atakum ilçesi Akalan Mahallesi’ndeki V.M.’nin (49) ikamet ve eklentilerinde arama yapıldı. Yapılan aramalarda; 231 adet elektronik sigara görünümlü 200 gram likit esrar, 1 gram metamfetamin unsuru, 1.5 gram kubar esrar hususu, 12 adet sentetik ecza hap, 30 gram skunk hususu, 1 adet uyuşturucu öğütme aparatı, 1 hassas terazi ve 1 adet uyuşturucu unsur kullanma aparatı ele geçirildi.
"Uyuşturucu unsur ticareti yapmak" kabahatinden gözaltına alınan V.M. jandarmadaki süreçlerinin akabinde geçen hafta sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece isimli denetimle özgür bırakıldı. Soruşturmayı yürüten savcının itirazı üzerine V.M. tekrar gözaltına alındı ve bu kere çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine teslim edildi.
‘Mesane kanseri riski 50 yaşından büyüklerde daha fazla’
Mesane kanseri hakkında bilgi veren Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Kıvanç Cavıldak, "Mesane kanseri, mesanenin iç yüzeyini kaplayan hücrelerin denetimsiz büyüyerek tümör oluşturmasıyla ortaya çıkan bir kanser cinsidir. Mesane kanserinin en yaygın belirtisi, ekseriyetle ağrısız hissedilen idrarda kan (hematüri) görülmesi durumudur. Mesane kanseri, ekseriyetle 50 yaş üstü bireylerde daha sık görülür ve erkeklerde bayanlara oranla yaklaşık 3-4 kat daha yaygındır" dedi.
Liv Hospital Samsun Üroloji Kliniği’nden Opr. Dr. Kıvanç Cavıldak, Mesane Kanseri Farkındalık Ayı münasebetiyle bilgilendirmede bulundu. Mesane kanserinin ne olduğundan bahseden Opr. Dr. Cavıldak, "Mesane kanseri, mesanenin iç yüzeyini kaplayan hücrelerin denetimsiz halde büyüyerek tümör 0oluşturmasıyla ortaya çıkan bir kanser cinsidir. En yaygın tipi, mesanenin iç yüzeyini döşeyen hücrelerden gelişen ‘ürotelyal karsinom’dur" diye konuştu.
"Erkeklerde daha yaygındır"
Mesane kanserinin kimlerde daha fazla görüldüğüne değinen Opr. Dr. Cavıldak, "Mesane kanseri, çoklukla 50 yaş üstü bireylerde daha sık görülür ve erkeklerde bayanlara oranla yaklaşık 3-4 kat daha yaygındır. Sigara içenler, kimyasal unsurlara (örneğin boya, kauçuk, dokumacılık ve petrol endüstrinde kullanılan maddeler) uzun mühlet maruz kalanlar ve kronik mesane enfeksiyonları geçiren bireylerde risk daha yüksektir. Ayrıyeten, ailede mesane kanseri hikayesi olanlar ve radyoterapi üzere tedavilere maruz kalan bireylerde de hastalık gelişme ihtimali artmaktadır" formunda konuştu.
"Sık idrara çıkma belirtiler arasındadır"
Belirtiler hakkında bilgi veren Opr. Dr. Cavıldak, şunları söyledi:
"Mesane kanserinin en yaygın belirtisi çoklukla ağrısız hissedilen idrarda kan (hematüri) görülmesi durumudur. Bunun dışında sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma yahut ağrı, idrar yapmada zorlanma yahut zayıf idrar akışı üzere belirtiler de görülebilir. Hastalık ilerledikçe alt karın bölgesinde yahut belde ağrı, kilo kaybı ve iştahsızlık üzere şikâyetler ortaya çıkabilir. Erken teşhis, tedavi sürecinde büyük ehemmiyet taşır."
"Hastalığın evresine nazaran tedavi planı değişebilir"
Tedavi yollarına değinen Opr. Dr. Cavıldak, "Tedavi hastalığın evresine, tümörün tipine ve yayılım durumuna nazaran değişiklik gösterir. Erken evrede teşhis edilen kanserlerde, tümörün cerrahi formüllerle çıkarılması (TUR-mesane) uygulanabilir ve birtakım durumlarda kemoterapi ya da immünoterapi (BCG tedavisi) ile desteklenebilir. İleri evrelerde ise mesanenin büsbütün çıkarılması (radikal sistektomi), kemoterapi ve radyoterapi üzere yollara başvurulur" formunda açıklamasını sonlandırdı.