Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
27 Haziran, 2024 16:45
blank
İhlas Haber A.

Samsun’da 2 bin 172 binanın kimliği var

Samsun’da 2 bin 172 binanın kimliği var
A+ A-

Yapı denetiminden geçmiş tüm binalar için zorunlu olan "Bina Kimlik Sistemi (BKS)" ile binalara ilave kat atılması, kolon kesilmesi vb. statik aykırılıkların engellenmesi hedefleniyor. Bu çerçevede Samsun’da uygulamaya çıktığı günden bugüne kadar 2 bin 172 bina kimliklendirildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2021 yılı sonundan itibaren yürürlüğe konulmuş bir sistem olan Bina Kimlik Sistemi (BKS), Türkiye’de binalar için dijital kimlik kartı sağlamayı amaçlıyor. Sistem, kullanılan malzemeler, yapısal tasarım ve güvenlik özellikleri dahil olmak üzere bina ile ilgili tüm teknik ve genel bilgileri içeriyor. BKS, acil durumlarda güvenlik kontrolleri, bakım ve yenileme çalışmaları, gayrimenkul işlemleri gibi çeşitli amaçlar için bina bilgilerine kolay erişim sağlıyor. Yapılara kimlik belgesi verilmesi niteliğinde olan BKS ile periyodik olarak denetiminin tekrar yapılarak, ilave kat atılması, kolon kesilmesi vb. statik aykırılıkların engellenmesi hedefleniyor. BKS, Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nin bir parçası olup yapı denetiminden geçmiş tüm binalar için zorunlu hale geldi. Yönetmeliğe göre BKS belgesinin bina önünde görünür bir yerde sergilenmesi zorunluluğu bulunuyor.
Bina kimlik sertifikasının bedelleri bakanlıkça, her yıl 1 Mart tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ilan ediliyor. BKS’nin maliyeti bina tipine göre değişmekle birlikte 2024 yılı için bu tutar bina tipine göre 2 bin 402 TL, 4 bin 805,10 TL ve 9 bin 610 TL olarak belirlendi. Ücretler yapı müteahhidi tarafından karşılanıyor. BKS belgesi ve kurulum masraflarını karşılaşıyor. BKS tabela montajı; seviyesi yüzde 90 ve üzeri binalar için yapı denetim kuruluşları tarafından sistem üzerinden yapılan talep üzerine Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği’nin 31. maddesine göre bakanlıkça yapılıyor. Yapılan talebe rağmen BKS ücreti ödenmeyen yapılara Yapı Kullanım İzin Belgesi düzenlenmiyor.
Yürürlüğe girdiği 2021 yılının sonundan itibaren sistem kullanılarak Samsun’da bugüne kadar 2 bin 172 yapıya bina kimlik sertifikası uygulaması yapıldı. Hâlihazırda 17 binanın da tabela hazırlanma süreci devam ediyor.
Yapı denetimi yaptıran tüm binalarda zorunlu olan sistemin uygulanmasının yapı sahiplerine, inşaat şirketlerine ve devlet kurumlarına birçok faydası olacağı öngörülüyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

14 Kasım, 2024 04:52
blank
İhlas Haber A.

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin 2025 yılı bütçesi 18 milyar TL

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin 2025 yılı bütçesi 18 milyar TL
A+ A-

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin (SBB) 2025 mali yılı bütçesi 18 milyar TL olarak açıklandı.
SBB Kasım Ayı Komisyon Toplantısı, Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk başkanlığında Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı. İlk meclis toplantısında gündeme alınan 33 maddenin görüşüldüğü komisyonda SBB’nin 2025 yılı bütçesi ve performans programı da değerlendirildi. SBB Mali Hizmetler Dairesi Başkanı Mehmet Emrah Binici, 2025 mali yılı bütçesinin 18 milyar TL olarak belirlendiğini açıkladı.

“2025 mali yılı bütçesi, 18 milyar lira”
Yeni yılda Samsun Büyükşehir Belediye bütçesinin gelir ve gider denk bütçe olarak 18 milyar TL olacağını ifade eden Binici, “2025 mali yılı bütçesini 18 milyar TL olarak belirledik. Denk bir bütçe yaptık. Bütçenin yüzde 40’ını geçen bir oranını yatırıma ayırdık. Gelir açısından ise yaklaşık olarak yüzde 35’inde öz gelirlerimizi hedef koyduk. Euro bazında eskiden 125 milyon euro kredi çekilmiş 4 ayrı bankadan. Kur o zamanlar 2 TL’ymiş. Faiz oranı da yüzde 1-2 civarındaki düşük faizler. Tabloda görülen 60 milyon TL ise biz bu kredileri ödeyemediğimiz için Maliye ve Hazine Bakanlığı’na yapılandırıyoruz. Kredi taksitlerine bu nedenle ekstra bir daha faiz veriyoruz bu 60 milyon TL faiz de oradan gelmektedir” dedi.
CHP ve İYİ Parti meclis üyeleri, belediyenin bütçesinin yüzde 13’lük bölümünün faiz ve borç ödemelerinde kullanılacağı, özellikle önceki yıllarda döviz olarak kullanılan kredilerin kur farkı ve faizlerinin belediyeyi zor duruma soktuğunu belirtti. 2 milyar TL’lik borcun ödenecek olmasından ise memnuniyet duyduklarını sözlerine eklediler.
Borç tartışmalarının üzerine söz alan Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk ise, “Borçlar, şehrin öncelikleri için yapıldıysa bunu borç olarak nitelendirmek doğru değil. Önemli olan 1 milyon 380 bin nüfuslu Samsun’da Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alanını göz önünde bulundurursak katı atık, atık su, hafif raylı sitem ve bunun gibi birçok alanda vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını sağlıklı bir şekilde görmek. Bunların ivedilikle yapılarak hizmete sunulmuş olması belediyeler açısından kaçınılmaz bir görevdir. Nüfusa oranla büyükşehir belediyelerine baktığımızda örnek olarak Antalya, Kayseri gibi büyükşehirlerin nüfus ile oranına baktığınızda şehrimizde yapılmış olan altyapılar gibi bu şehirlerde de yapıldığını görmekteyiz. Borç almadan yapmak belki en doğru olandır ama vatandaşın hizmet beklediği öncelikli ve ivedilikli alanlardaki hizmetleri geri bırakamayız. Hangi parti olursa olsun. Önemli olan başkanlık sorumluluğu ve görevi içerisinde bulunan şahsın bunları öncelikli ve ivedilikli hale getirmesi kaçınılmazdır. Bir borç alınıyorsa tabii ki devletin işleyişi içerisindeki faiz yükü varsa bunu da ödemek doğal ve kaçınılmaz bir durumdur. Şehrimizde yeni dönemle ilgili devlette de devamlılık esas olduğuna göre geriden gelen borç varsa bunu ödemek yükümlülüğümüzü yerine getirmek mecburiyettir. Faiz ödemeden, öz kaynaklarımızla, kendi bütçemizle oluşturduğumuz maddi gelirlerimizle beraber ihtiyaç duyulan yeni yatırımlara hizmet anlamında seferber olmak kaçınılmaz bir durum. Hem geçmişten devam eden, şehrimize hizmet üretilen, katma değer üreten ve borçlandığımızda da karşılığı olan bu işler hepimiz tarafından da malumdur. Bir önceki dönemden Mustafa Demir, döneminden de bahsedecek olursak o zaman şu anki İYİ Parti ve CHP grup başkanvekilleri meclis üyeleriydi. Birçok araç aldık, ihtiyaç duyulan envanter aldık. O zaman da bu kararları hep ‘oy birliği’ ile aldık. İyi ki almışız, yapmışız. Bugün birçok şehirde olmayan bir araç parkına kavuştuk. O gün aldığımız bir aracın değeri bugün 5 kat arttı. Demek ki doğru bir iş yapılmış” diye konuştu.
Komisyonlarda görüşülen maddeler, yapılacak meclis toplantısında ele alınacak.

blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

İrem Eczanesi
İrem Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi Sevim Apt No:2/B Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-5560

Seda Şahin Eczanesi
Seda Şahin Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak 2. Akter Sitesi B-Blok No:9/C Safranbolu Karabük

Telefon

(370) 712-2266

Gözde Eczanesi
Gözde Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi Doruk Sokak No:2/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3383