Reklam
Reklam
samsunda 155 yil once cikan yanginda 500 ev yok oldu i6nmJ8Lj jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Nisan, 2024 16:24 tarihinde yayınlandı
0

Samsun’da 155 yıl önce çıkan yangında ’500 ev’ yok oldu

Samsun’da 1869 yılında çıkan büyük yangında merkezde bulunan evlerin tamamı yanmıştı. 500 evin yok olduğu yangın anı Samsun Müzesi’nde sergileniyor.

1869 yılında Samsun’da çıkan ve daha önce görülen yangınlardan çok daha şiddetli olması nedeniyle ‘Büyük Yangın’ olarak adlandırılan yangın, 3 Ağustos 1869 günü Hacı Ömer Efendi’nin müderrislik yaptığı bugünkü Samsun Büyükşehir Belediyesi Binasının karşısında bulunan Süleyman Paşa Medresesi’nin bir odasında orada misafir bulunan bir kişinin dikkatsizliğinden çıktığı kaynaklarda belirtiliyor.

Müzede bulunan kaynaklar ayrıca söz konusu dönemde yapıların ahşap olması, söndürme araçlarının yetersizliği ve ilkelliği yüzünden yangın çok kısa sürede hızla yayılarak çevreye sıçramış, yüzlerce ev, dükkan ve mağazayı yakarak birkaç mahalleyi de harabe haline getirdiğinden bahsediyor.

Büyük Samsun Yangını, şehir halkını evsiz bırakan büyük bir felaket olarak kayıtlara geçerken, hala dilden dile anlatılan olay, 3 ay önce açılan ve 50 bine yakın kişi tarafından ziyaret edilen Samsun Müzesi’nde sergileniyor. Halkın ilkel şartlarda su taşıması ve yangını söndürme çabasının canlandırıldığı yangındaki minyatürler, vatandaşların da ilgisini çekiyor.

Fransız Konsolosu: “500 ev yok oldu”

Dönemin Samsun Fransız Konsolosu, İstanbul’daki Fransız Büyükelçiliği’ne gönderdiği raporda Samsun yangını ile ilgili olarak, “Yangında şehrimizin 415 evi yandı. Bütün Samsun halkı şimdi çok üzgün ve perişan. 2 gün önce saat 10.00’a doğru yangın çığlıkları şehrin pazar merkezinden yükselmeye başladı. Yangının yeri ve çıkış nedeni hakkında birkaç farklı yorum var. Hangisi doğru belli değil. Yangın tedbirsizlik sonucu çıkmış ve yangının çıkış yerinin bitişiğinde petrolle dolu variller ateş alarak yangının süratle büyümesine neden olmuştur. Bu yangının sebebi buymuş. Bu mağaza, tahtadan yapılmış bir handa bulunduğundan han tamamen yanarak yok oldu. Kale surları içerisinde yer alan Kale Mahallesi’ndeki evler tamamen yandı. Bu mahallelerde bulunan 500 ev yok oldu” ifadeleri yer aldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
AW722462 01
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
10 Haziran, 2026 14:56 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’te Kaçak Kazı ve Uyuşturucu Operasyonları: 10 Şüpheli Yakalandı

Karabük’te jandarma ekiplerince gerçekleştirilen operasyonlarda kaçak kazı yaptıkları ve uyuşturucu madde bulundurdukları belirlenen toplam 10 şüpheli yakalandı.

Safranbolu Cumhuriyet Savcılığı koordinesinde çalışma yürüten Karabük İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 4 Haziran tarihinde Safranbolu’da düzenledikleri denetimlerde izinsiz kazı yaptıkları tespit edilen 6 kişiyi suçüstü yakaladı. Operasyonda 1 jeneratör, 1 dedektör, 1 hilti, hiltiye ait 3 delici uç, 1 uzatma kablosu ve 4 adet çeşitli kazı malzemesi ele geçirildi.

İlçede 7 Haziran’da gerçekleştirilen başka bir operasyonda ise 2 şüphelinin üzerlerinde ve bulundukları araçta yapılan aramada 118 adet sentetik ecza hap bulundu. Şüphelilere ait 1 cep telefonuna incelenmek üzere el konuldu.

Öte yandan Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Karabük merkezde 4-5 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen iki ayrı operasyonda da 2 şüphelinin üzerlerinde ve ikametlerinde arama yapıldı. Aramalarda 7 gram sentetik kannabinoid (bonzai), farklı ebatlarda 2 parça amfetamin emdirilmiş peçete, 8 gram metamfetamin ve 1 hassas terazi ele geçirildi. Operasyon kapsamında 3 cep telefonuna da incelenmek üzere el konuldu.

Gözaltına alınan toplam 10 şüpheli, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

 

AW722462 02

Bizi sosyal medyadan takip edin