Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Samsun ve Sinop’ta, IPARD projeleri için 627 milyon lira tutarında başvuru yapıldı

Ekonomi Yayın: 14.06.2024 12:45
İhlas Haber Ajansı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Samsun ve Sinop Koordinatörlüğüne IPARD III Programı 1. Başvuru çağrı ilanında 627 milyon liralık proje başvurusu yapıldığı bildirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kurumu olan ve Avrupa Birliği eş finansmanıyla IPARD (Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı) Programını yürüten Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 21 Mart 2024 tarihinde yeni uygulamaya aldığı IPARD III Programının ilk proje çağrısını ilan etmişti.

TKDK Samsun Sinop Koordinatörlüğünden yapılan açıklamada, IPARD III programı kapsamında ilk başvurunun ’tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesi’ sektörü kapsamında olduğu ve başvuruların tamamlandığı bilgisi verildi. Bu yıl ilk defa Türkiye genelinden çağrıya çıkıldığının belirtildiği açıklamada Samsun İl Koordinatörlüğünün sorumluluk alanına Sinop İlinin de dâhil edildiği ve bu iki ilden proje kabullerinin yapıldığı ifade edildi. TKDK Samsun Sinop Koordinatörlüğü tarafından yapılan açıklamada, “İlk proje çağrısı kapsamında 17 adedi Samsun’dan olmak üzere, toplam 21 adet proje başvurusu yapıldı. Bu projelerin toplam yatırım tutarı 627 milyon TL, talep edilen hibe destek tutarı ise 224 milyon TL olarak gerçekleşti. Başvuruların sektörlere dağılımı ise şöyle: 5 adet su ürünleri işleme ve depolama tesisi, 6 adet meyve-sebze işleme paketleme tesisi, 7 adet fındık işleme depolama tesisi, 1 adet mantar işleme depolama tesisi, 1 adet süt işleme tesisi, 1 adet süt toplama tesisi” denildi.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

“Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak başkanlığımız tarafından yıllık çağrı takvimi önceden ilan edilerek yatırımcıların, çiftçi ve üretici örgütlerinin projeleriyle ilgili daha geniş bir planlama yapmasına imkân verilmiştir. Yine bu programla beraber bakanlığımız tarafından ilk defa Ziraat Odalarına da IPARD Programına başvuru yapma imkânı sağlanmıştır. Bu kapsamda Haziran ayı içerisinde çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme sektörlerinden, Temmuz ayında hayvancılık sektöründen, Ağustos ayında ise açık alanda bitkisel üretim projelerine yönelik çağrılar ilan edilecektir. Bu sektörlerden yatırım fikri olan kişilerin, ziraat odalarının, kooperatif ve birliklerin daha detaylı bilgi almak üzere yardım masamıza başvurmalarını veya telefonla (444 8535) ulaşmalarını bekliyoruz. İlk iki program dönemleri boyunca Samsun’da 1518 adet proje desteklenmiş olup bu projeler sayesinde yalnızca Samsun’da yaklaşık 3,3 milyar liralık yatırım hayata geçmiş, bunun 1,3 milyar lirası yatırımcılara hibe olarak ödenmiştir. IPARD III döneminde de benzer desteklerle kendi sorumluluk alanımızda kırsalı kalkındırmaya, yatırım, üretim ve istihdam anlayışıyla projeleri desteklemeye devam edeceğiz.”


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu da Rize’nin elektrikli aracı: “Fafatuka”

Teknoloji Yayın: 01.07.2024 16:07
İhlas Haber Ajansı
Bu da Rize’nin elektrikli aracı: “Fafatuka”

Rizeli Bayram Kar, köyde daha rahat ve masrafsız bir şekilde çay taşıyabilmek için elektrikli araç yaptı.

İstanbul’da yaşayan Rizeli Bayram Kar, çay kesmek için yaz döneminde köyüne geliyor. Her çay kesimi yapmak için Rize’ye geldiğinde köyünde bulunan dik rampaların bulunması ve kendi araçlarıyla çayları taşımanın daha masraflı olması üzerine bir araç yapmaya karar verdi. Merkez’e bağlı Ketenli köyünde ki atölyesinde çalışmalara başlayan Kar, bir süre sonra tamamen masrafsız ve kolay bir şekilde çay taşımanın yapılması için dorsesi olan bir araç tasarladı. Elinde bulunan malzemeleri kullanarak hiçbir ustadan yardım almadan bir elektrikli araç yaptı. Yaptığı elektrikli araç sayesinde çay kesme zamanlarını tamamen masrafsız hale getirdi. Yaptığı araçla birlikte köyde tur atan Kar, köylünün de gözdesi oldu. Arkasında ki yük bölümü sayesinde çay bohçalarının da taşınması kolay hale gelince köylü, kendisine de böyle bir araç yapılması için Kar’dan istekte bulunmaya başladı. Bir uygulama da kodlayan Kar, aracının ne kadar şarjının kalıp kalmadığını da telefon üzerinden öğrenebiliyor. Yaptığı aracın ismini de Rize yöresinde kelebeğe söylenen ‘Fafatuka’ koydu.

“En güzel özelliği masrafsız olması”

Köyünde çay taşımayı tamamen masrafsız hale getirdiğini belirten Bayram Kar, “Köylerde çayları taşımak cidden çok büyük bir problem. Yollar çok eğimli ve kötü. Araçlar çok maliyetli. Dolayısıyla elimde olan malzemeleri değerlendirerek yük taşımak için bir araç yaptım. Elimde malzeme vardı. Yeteneğimde var. Böyle bir araba tasarlamayı düşündüm ve yaptım. Çok da güzel oldu. Yüzde 70 eğimli rampalardan 300-400 kiloluk bir yükle rahat bir şekilde çıkabiliyorum. Bizim aşağıda bir yolumuz var. O yol çok eğimli. Yorgun olduğunda çok zorlanıyorsun. Bu arabayla çok kolay oluyor. İndim eşimle beraber çayımı topladım. Yükümü koydum arkasına çıktım yukarıya kadar. Bu araç elektrikli. Bu sayede benzin derdi olmuyor. Fişe takıp iki saatte şarj edebiliyorsunuz. 5 kilowattlık bir motora sahip. Gayet de güzel oldu. Tamamen masrafsız olsun diyorsak. Evin üzerine iki tane güneş enerji sistemi koyabiliriz. En güzel özelliği masrafsız olması. Motor bakımı yok. Köyümüzde yaşlılar da var. Bu aracı kullanmak çok basit. Herkes kullanabilir. 70 yaşındaki biri bile çok rahatlıkla kullanabilir. Şu anda baya bir talep var. Şu anda liste yapma durumu var. Allah’ın izniyle daha güçlüsünü yapacağız. İsmini ’Fafatuka’ koyduk. Karadeniz yöresine ait bir kelebek ismidir” ifadelerini kullandı.

“Bu köy için bulunmaz bir Hint kumaşı”

Dik rampaları zorlanmadan aracın çıktığını ifade eden İrfan Kar, “Araç köy için çok ideal. Özellikle dik rampalar için çok ideal. Yakıt gideri yok. Sadece elektrik gideri olan bir araç. Gayet güzel bir araç oldu. Herkesin de ilgisini çekiyor. Bu köy için bulunmaz bir Hint kumaşı” şeklinde konuştu.