Reklam
Reklam
samsun sehir hastanesi baglanti yolu calismalari 7t4Na69z jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Haziran, 2024 12:52 tarihinde yayınlandı
0

Samsun Şehir Hastanesi bağlantı yolu çalışmaları

Samsun Şehir Hastanesi bağlantı yolu çalışmaları hızla devam ediyor. Haziran ayı sonunda çevre yolu ile hastane acil girişi arasındaki 2,2 kilometre uzunluğundaki kesim, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol olarak tamamlanacak.

Samsun başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nin sağlık alanında ihtiyaç duyduğu, yapımı devam eden bin 103 yataklı Samsun Şehir Hastanesinin 2024 yılı içerisinde tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor. Hastaneye ulaşımı sağlayacak olan ve mevcut imar planına göre yapılacak Şehir Hastanesi bağlantı yolu, Samsun çevre yoluna bağlanacak şekilde projelendirildi. Söz konusu bağlantı yolu 8 ocak tarihinde Karayolları Genel Müdürlüğü yol ağına alındı. Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü tarafından 16 Haziran 2023 tarihinde ihale edilen projede 8 Haziran 2023 tarihinde yapım çalışmalarına başlandı.

2,2 kilometrelik bağlantı yolu Haziran sonunda bitecek

Proje ile geometrik standartların yükseltilerek güzergahın tamamının aynı standart ve konforda tamamlanarak hastaneye ulaşımın sağlanması amaçlanıyor. Toplam uzunluğu 5,3 kilometre ve 2×3 şeritli bölünmüş yol bitümlü sıcak karışım standardındaki ihale kapsamında; 2×250 metre uzunluğunda 2 adet çift köprü ve 1 adet farklı seviyeli kavşak bulunuyor. Samsun’da ulaşımında önemli yer tutan yatırımın hayata geçirilmesi için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda işe başlama tarihinden bugüne kadar toprak işleri, sanat yapıları ve üst yapı imalatlarında çalışmalar yürütüldü. Yolun bir bölümünde bitümlü temel serimi tamamlandı. Haziran ayı sonunda çevre yolu ile hastane acil girişi arasındaki 2,2 kilometre uzunluğundaki kesim, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol olarak tamamlanarak Şehir Hastanesinin bağlantısı sağlanmış olacak.

Hastane yolu şantiyesinde geri kalan kısımların tamamlanması için Karayolları 7. Bölge Müdürlüğünce çalışmalara hızla devam ediliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
prof dr gurdal yilmaz hanta virusu yeni bir salgin degil K5v6eWSQ
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Haziran, 2026 16:37 tarihinde yayınlandı
0 0

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz: “Hanta virüsü yeni bir salgın değil”

Dünyada yeniden gündeme gelen hanta virüsü vakaları endişe oluştururken, uzmanlar hastalığın yeni bir salgın olmadığını ve uzun yıllardır görüldüğünü belirtiyor.

Özellikle bir gemide ortaya çıkan toplu vakaların dikkat çekmesiyle yeniden konuşulan hanta virüsünün farklı türlerinin bulunduğunu belirten uzmanlar, Türkiye’deki vakaların gemide görülen türle aynı olmadığını vurguluyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Gürdal Yılmaz, gemide görülen vakaların kısa sürede ortaya çıkması dikkat çekse de hanta virüsü dünyanın birçok bölgesinde uzun zamandır bilinen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu hatırlattı.

Türkiye’de daha çok böbrek tutulumuyla seyreden ve böbrek yetmezliğine neden olabilen formların görüldüğünü kaydeden Yılmaz, bu türlerin tedaviye yanıt verme ihtimalinin daha yüksek olduğunu gemide görülen vakaların ise daha çok akciğerleri etkileyerek solunum sıkıntısına yol açan ve ölüm oranı daha yüksek türler olduğunu belirtti.

Hanta virüsünün de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi viral bir enfeksiyon olduğunu kaydeden Yılmaz, özellikle İskandinav ülkeleri, Almanya, Kuzey Avrupa ve Amerika’da görülen tiplerin daha fazla öne çıktığını, Türkiye’de görülen formların ise Balkanlar ve Karadeniz bölgesinde rastlanan, daha hafif seyirli tipler olduğunu ifade etti.

“Hanta virüsü salgını aslında daha önceden bu yana görülen bir salgın”

Dünyada bildirilen hanta virüsü salgınının daha önceden bu yana görülen bir salgın olduğunu belirten Yılmaz, “Yani yeni bir salgın değil. Geminin içinde olmasıyla birlikte etkilenen kişiler bir anda ortaya çıktı. Ancak hanta virüsü her yerde görülebiliyor. Bizde de eskiden beri hanta virüsü vardı ve tanı koyuyorduk. Ancak bizde görülen hanta virüsü, o gemide görülen türle aynı değil. Bizde daha çok böbrek tutulumuyla seyreden, böbrek yetmezliğine yol açabilen ancak tedavi edilme ihtimali daha yüksek olan formlar görülüyor. Oradaki vakalar ise daha çok akciğeri tutup solunum sıkıntısıyla ilerleyen ve daha öldürücü tiplerdi. O da bir virüstür. KKKA nasıl bir virüsse, hanta virüs enfeksiyonları da viral bir enfeksiyondur. Dünyayı tehdit eden noktasında, İskandinav ülkelerinde, Almanya’da, Kuzey Avrupa’da ve Amerika’da görülebilen tipleri öne çıkıyor. Bizdeki form ise Balkanlar ve Karadeniz’de görülen, daha hafif seyreden formlardır” dedi.

“Viral enfeksiyonlar her zaman birer tehdit”

Viral enfeksiyonların her zaman bir tehdit olduğunu belirten Yılmaz, ancak büyük bir salgına neden olabilecek bir hastalık olmadığını kaydederek, “Viral enfeksiyonlar her zaman bir tehdittir. Ancak böyle büyük bir salgına neden olabilecek bir hastalık değildir. Ebola virüsü de var. Ebola, Afrika kökenli bir hastalıktır ve daha tehlikelidir. Çünkü yakalandığında yüzde 90’lara varan ölüm oranları vardır. Özellikle oralara seyahat eden kişiler açısından önem arz eder. Dünya artık küçük, herkes her yere gidebiliyor. Oradan kişiler buraya gelebilir” diye konuştu.

Enfeksiyon hastalıklarından korunmanın yolları

Enfeksiyon hastalıkları, virüsler ve bakterilerden korunmanın yolları ile ilgili olarak ise Yılmaz “Kalabalık yerlerde maske kullanımı ve el yıkama çok önemlidir. Toplu bir yere girerken ’bana bir şey bulaşır mı’ sorusunu kendimize sormamız bile önlem almak açısından yeterlidir. Bu virüsler ülkemize her an gelebilir. Örneğin Batı Nil ensefaliti daha önce ülkemizde yoktu, sonradan görülmeye başlandı. Özellikle Batı Anadolu ve Marmara bölgelerinde görülüyor. Batı Nil ensefaliti de bir virüstür ve artık ülkemizde de görülmeye başladı” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin