Samsun Büyükşehir Belediye (SBB) meclis toplantısında 31 gündem maddesi görüşüldü, 29’u ilgili komisyonlara havale edildi.
Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim Ayı 1. Oturumu’nda 26 gündem, 5 gündem dışı olmak üzere toplam 31 madde görüşüldü. SBB Meclis Toplantı Salonu’nda Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk başkanlığında yapılan toplantıda aciliyeti olan 2 madde görüşülüp karara bağlanırken, diğer maddeler ise daha kapsamlı incelenmek üzere ilgili komisyonlara sevk edildi.
Gündeme alınan önemli maddeler
Meclis toplantısında, “10 yıllığına Samsun Anakent Turizm Tic. AŞ.’ye devredilen ve sözleşmesi sona eren Akdağ Kayak Merkezi Sosyal Tesisleri’nin işletme hakkının yine aynı şartlarla yeniden Samsun Anakent Turizm Tic. AŞ.’ye devredilmesi” teklifi maddesi, “Canik ve İlkadım ilçelerine alternatif ulaşım hatlarını hayata geçirmeyi ve toplu taşıma konforunu arttırmayı hedefleyen 12,5 km uzunluğunda, 14 istasyona sahip Kılıçdede İstasyon-Şehir Hastanesi/Kamu Kampüsü Tramvay Hattı’nın yapım işleri ve araç temininin yapılması adına devir protokolünün kabulü ve protokolü belediye adına imzalamaya SBB Başkanı’nın yetkilendirilmesi” teklifi maddesi, “Canik ilçesinde bulunan Samsun Üniversitesi’ne ait Gürgenyatak ve Devgeriş Mahallesi’nde bulunan taşınmazların imarla Günibirlik Turizm Tesis Alanı yapılması konusunda 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat davaları neticesinde nazım ve uygulama imar planı değişikliklerine yapılan itirazların değerlendirilmesi” teklifi maddesi, “Batı Çevre Yolu (4. Etap) etrafında kullanım kararlarının, dava konusu imar planı öncesi kullanım kararlarına dönüştürülmesine ilişkin nazım ve uygulama imar planı değişikliğine yapılan itirazın değerlendirilmesi” teklifi maddesi, “Milli Savunma Bakanlığı’nın davacı olduğu, Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi alanında yapılan imar planlarında yer alan Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli taşınmazın yer aldığı Samsun 2. İdare Mahkemesi kararı doğrultusunda meydan kullanımının yeniden düzenlenmesine ilişkin nazım ve uygulama imar planı değişikliği” teklifi maddesi, “Tekkeköy ilçesinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca sanayi ve depolama bölgesi kullanımı oluşturulmasına ilişkin çevre düzeni planı değişikliği” teklifi maddesi ve “İl İdare Kurulu’nun Terme ilçesi Muratlı Mahallesi’nin idari yönden buradan ayrılarak Çarşamba ilçesine bağlanması” teklifi maddesi görüşülerek gündeme alındı ve ilgili komisyonlara havale edildi.
Toplantıda, SBB’de ataması yapılan bürokratların isimleri de okunarak meclis üyeleri bilgilendirildi.
Gümüşhane’de 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü kapsamında ArzularKabaköy beldesinde bulunan Hama Göleti’ne tabiat yürüyüşü düzenlendi. Aktiflikte, yaban hayvanları için yem bırakılırken tabiatın korunmasının değeri vurgulandı.
Doğa Muhafaza ve Ulusal Parklar (DKMP) Gümüşhane Şube Müdürlüğü ile Gümüşhane Dağcılık, Tabiat Sporları, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (GÜDAK) iş birliğinde ArzularKabaköy beldesinde gerçekleştirilen aktifliğe Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Vilayet Emniyet Müdürü İsmail Karasakal, DKMP Şube Müdürü İlbeyi Aydın, kurum işçileri ve GÜDAK atletleri olmak üzere toplam 37 kişi katıldı.
Sabah erken saatlerde Osman Gazi Mahallesi’nden başlayan yürüyüşte iştirakçiler, çoğunluğu kar ve buzla kaplı olan parkur boyunca tabiatın tadını çıkardı. Hama Göleti’ne ulaşan takım, burada ArzularKabaköy Belediyesi tarafından ikram edilen yiyecekleri yedikten sonra dağ tepelerinden Esentepe Mahallesi’ne inerek aktifliği tamamladı.
Etkinlik kapsamında, kış aylarında yiyecek bulmakta zorlanan yaban hayvanları da unutulmadı. İştirakçiler, DKMP tarafından getirilen buğdayları tabiata bırakarak, bilhassa kuşlar ve başka yabani hayvanların beslenmesine katkı sağladı.
"Doğaya yem bıraktık"
Programda bir açıklama yapan Vali Aydın Baruş, "Bugün 2 Şubat, Dünya Sulak Alanlar Günü. Bu münasebetle Ulusal Parklar Müdürlüğümüzün düzenlemiş olduğu yürüyüş aktifliğine katıldık. Mevzuya dikkat çekmek için hem de yaban hayatına verdiğimiz değere işaret etmek için. Yaban hayatında hayvanların hayatının kesintiye uğramaması, beslenebilmeleri için de tabiata yem bıraktık. Bilhassa bu bölgede yaşayan kuşlar, keklik ve öbür kuşlar buralardan beslenebilsin diye. Zira karla kaplı arazinin yüksek bölümleri. Kuşların beslenebilmesi için şu anda kâfi besin kaynağı yok. Açık alanlarda bu kuşlar beslenebiliyor. Bu münasebetle buğday bırakarak onların en azından bu şiddetli günleri atlatması için bir katkıda bulunmak istedik" dedi.
"Yaban hayatı tabiatın sürdürülebilirliği açısından son derece önemli"
Yaban hayatının çok kıymetli olduğunun altını çizen Vali Baruş, "İnsan tabiatın bir kesimi. Tabiata dikkat etmesi lazım, çevreyi kirletmemesi lazım, yaban hayatını muhafazası lazım. Yaban hayatı tabiatın sürdürülebilirliği açısından son derece değerli. Tabiattaki çeşitlilik aslında ömrün zenginliğine işaret ediyor ki Gümüşhane ilimiz bu manada ormanları, düzlük alanları, yaylaları, çayırlarıyla tam bir tabiat olağanüstüsü. Bu tabiat olağanüstüsü içerisinde de çok çeşitli yaban hayvanları yaşıyor. Bunları muhafazamız lazım. Zira bu zenginliği koruma edersek ileride bunlar çok daha kıymetli hale gelecek, hazine pahasında olacak bu yaban hayatının çeşitliliği. Zira insanoğlu her tarafı betonlaştırmaya başladı. Artık hayat tek düze olmaya başladı. Ömrün tadını fakat dışarıya çıktığınız vakit, kentlerden dışarıya çıktığınız vakit, tabiatın içerisinde olduğunuz vakit alabiliyorsunuz. Bunu gelecek jenerasyonlara taşımamız için de bu müdafaa anlayışını devam ettirmemiz lazım. Bu yürüyüşe katılan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hoş bir aktiflik oluyor" diye konuştu.
"Tüm vatandaşlarımızı Gümüşhane’nin bu hoş tabiatından yararlanmaya çağırıyorum"
Etkinlikte tabiatın pak havasını teneffüs edip hoşluklarını izleyerek yürüdüklerini lisana getiren Vali Baruş, "Tüm vatandaşlarımızı Gümüşhane’nin bu hoş tabiatından yararlanmaya çağırıyorum. Kentte oturup kalmasınlar. Lütfen tabiat içerisinde yürüyüşler yapsınlar. Yalnızca yemek yemek hedefli pikniklere gitmesinler. Piknik yaparken tıpkı vakitte tabiat içerisinde dolaşsınlar. Tahminen yaban hayatını müşahede edebilirler. Çocuklarına tabiatın ne kadar hoş olduğunu ve bu tabiat içerisinde ömrü sürdürmenin ne kadar pahalı olduğunu öğretebilirler. Çocuklarımıza da bunu âlâ anlatmamız lazım. Gümüşhane’nin pahasını düzgün bilebilmeleri için. Bu topraklar bizim için çok bedelli. Suyu ile, gölü ile, göleti ile, dereleri ile, ormanları ile bu doğayı müdafaamız lazım. Bu şuuru de yeni jenerasyonlara aktarmamız lazım" tabirlerini kullandı.
Etkinlik sorumlusu GÜDAK yöneticisi Burak Soydaş ise "Dünya Sulak Alanlar Günü kapsamında Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklarla ortaklaşa yaptığımız bir faaliyetti. Hama Göleti yürüyüşümüzde etrafta kuşlara ve yaban hayvanlarına yemleme etkinliğimiz oldu. ArzularKabaköy Belediyesi Liderimizin bize kır pidesi ve ayran ikramı oldu. Ayrıyeten bu ilgiden ötürü teşekkürlerimizi sunuyoruz belediye liderimize ve idaresine. Yürüyüşümüz Esentepe Mahallesi’nde sonlandırıldı. Yürüyüşümüzde Sayın Valimiz, Emniyet Müdürümüz, Kurum Müdürlerimiz de dahildi. Faaliyete katılan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum" dedi.
"37 şahısla programı gerçekleştirdik"
Parkurda ağır olarak kar üstünde yürüdüklerini tabir eden Soydaş, "Sabah hava soğuk olduğu için toprak dondu. Rastgele bir çamurla karşılaşmadık. Öğlene yanlışsız çamur biraz daha fazlalaştı lakin bizim yürüdüğümüz parkur genel prestijiyle kar bölgesinden geçtiğimiz için çok sorun yaşamadık. Bugün 37 sportmen ile başladık yürüyüşümüze. Bugün daha çok bir yoğunluk olurdu ama öteki bir kümemiz Erzurum’da kayağa gittikleri için bölündük. Yoksa sayımız 60 civarı olurdu diye düşünüyorum. Yüksek kesitlerde bizim ulaşamadığımız yerlerde 50 santim kar var. Daha aşağılarındaki öteki yıllara bakıldığı vakit kar düzeyi bayağı düşük. Nasipse bu hafta yer yer bir metreyi bulacağı söylenen kar yağışı bekliyoruz. Dört gözle bekliyoruz bir metre kar yağmasını" diye konuştu.