blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Temmuz, 2025 04:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Samsun, istiklal madalyasına 101 yıl sonra kavuşacak

Ulusal Uğraş periyodunda gösterdiği faydalılık münasebetiyle 1924 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından istiklal madalyası ile ödüllendirilen Samsun, madalyasına 101 yıl sonra kavuşacak.
Samsun Mavnacılar (gemilere yük götürüp getiren güvertesiz büyük tekne) Loncası, 1919 yılında istiklal meşalesinin yakıldığı kuvvetli günlerde İstanbul’dan Anadolu’ya mühimmat taşıyarak bağımsızlık destanına taraf veren isimsiz kahramanlar ortasında bulunuyordu. Yapılan fedakarlıklardan ötürü 11 Şubat 1924’te TBMM tarafından Trabzon ve Kastamonu’nun İnebolu ilçesiyle birlikte istiklal madalyası ile onurlandırılan Samsun, madalyasına ortadan geçen vakit zarfında kavuşamadı.
Cumhuriyet’in 100. yıl aktiflikleri kapsamında Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Samsun Valiliğince düzenlenen stant çalışması kapsamında Samsun’a istiklal madalyası ve beratı verilmesine ait meclis tutanaklarına ulaşıldı.
Bunun üzerine Samsun Valisi Orhan Tavlı tarafından başlatılan çalışmalar, AK Parti Samsun Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş’un girişimleriyle Samsun’a, 101 yıl evvel hak ettiği istiklal madalyasının teslim edilmesi kararlaştırıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ocak, 2026 00:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Bolu’da yılkı atları D-100’e indi: Orta refüjde otladılar

Bolu’da doğal yaşam alanlarından inen yılkı atları, uluslararası geçiş güzergahı olan D-100 kara yolunda görüntülendi. Paşaköy Mahallesi mevkiinde yolun orta refüjüne çıkan atlar, akan trafiğe aldırış etmeden otladı.
Olay, öğle saatlerinde D-100 kara yolunun Paşaköy Mahallesi kesiminde meydana geldi. Şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki At Yaylası bölgesinde yaşayan yılkı atları, kente kadar indi. Araç trafiğinin yoğun olduğu D-100 kara yoluna çıkan atlar, sürücülerin ilginç bakışları arasında yolun ortasındaki refüje geçti.
Refüjdeki çimleri yiyerek karınlarını doyuran atlar, zaman zaman yola yaklaşarak trafikte tehlike oluşturdu. Güzergahı kullanan sürücüler, atlara çarpmamak için hızlarını düşürerek kontrollü şekilde ilerledi. Bir süre orta refüjde otlayan atlar, daha sonra bölgeden uzaklaşarak gözden kayboldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin