Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Aralık, 2024 12:37 tarihinde yayınlandı
0

Samsun, GSYH büyümesine ’pozitif yönlü katkı’ veren 5. il oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Samsun, gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) büyümesine ’pozitif yönlü katkı’ veren ilk 20 il arasında 5’inci sırada yer aldı.

GSYH, belirli bir dönemde yurt içinde üretilmiş nihai mal ve hizmetlerin toplam değerini gösteriyor. TÜİK, il bazında gayrisafi yurt içi hasıla verilerini kamuoyu ile paylaştı. Verilere göre Türkiye geneli 2014 yılında kişi başı gayrisafi yurt içi hasıla 26 bin 624 TL’den 2023 yılında 311 bin 110 TL’ye yükseldi. Bu rakam dolar bazında ise 12 bin 178 dolardan, 13 bin 243 dolara çıktı.

Samsun, GSYH’de pozitif yönlü katkı veren 5’inci il oldu

Verilerde Samsun ekonomisinin Türkiye ekonomisine olumlu katkısına da yer verildi. GSYH’de pozitif yönlü katkı veren İstanbul (1,65), Ankara (0,96), Kocaeli (0,27), Antalya’nın (0,22) ardından Samsun ve Bursa (0,17) zincirlenmiş hacim endeksiyle gayrisafi yurt içi hasılaya pozitif katkı veren ilk 5 il arasında yer aldılar. Bu iller, ilk 20 sırada yer alan Adana, Sakarya, Diyarbakır, Kayseri, Mersin, Şırnak, Konya, Şanlıurfa, Eskişehir, İzmir, Van, Muğla, Balıkesir ve Trabzon gibi illeri geride bıraktılar.

Kişi başına gayrisafi yurt içi hasılada ilk 5 sırada yer alan iller, Kocaeli (21 bin 985 dolar), İstanbul (21 bin 741 dolar), Ankara (18 bin 655 dolar), Tekirdağ (17 bin 99 dolar) ve İzmir (15 bin 369 dolar) oldu. Kişi başına gayrisafi yurt içi hasılada son 5 sırada yer alan iller ise Muş (5 bin 634 dolar), Bitlis (5 bin 550 dolar), Şanlıurfa (4 bin 971 dolar), Ağrı (4 bin 706 dolar) ve Van (4 bin 598 dolar) olarak açıklandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
41954d16 42f4 4c41 9eea e2136c04477e
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
11 Haziran, 2026 10:56 tarihinde yayınlandı
Yapay Zeka
Yazıyı sesli dinle
0

“Tarihi Tatlar, Yeni Hayatlar” projesi imzalandı

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve Karabük Bartınlılar Derneği tarafından hazırlanan “Tarihi Tatlar, Yeni Hayatlar” projesinin protokol imza töreni, Vali Oktay Çağatay’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Valilik makamında düzenlenen törene, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Önder Eliyeyioğlu, Karabük Bartınlılar Derneği Başkanı Yüksel Korkut ve derneğin yönetim kurulu üyeleri katıldı.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün, derneklerin kurumsal kapasitelerini güçlendirmek, toplumsal ihtiyaçlara yönelik projeler geliştirmelerini teşvik etmek ve sosyal hayata daha etkin katkı sunmalarını sağlamak amacıyla yürüttüğü destek programı kapsamında hazırlanan proje, 500 bin TL hibe desteği almaya hak kazandı.

Projeyle, özellikle şiddete maruz kalmış ya da sosyal ve ekonomik açıdan risk altındaki kadınların ekonomik ve sosyal yönden güçlendirilmesi, üretim süreçlerine aktif katılımlarının desteklenmesi ve yaşam kalitelerinin artırılması sağlanacak. Aynı zamanda bu kadınların bakımını üstlendiği, travma yaşamış veya ihmal riski taşıyan çocukların güvenli, destekleyici ve gelişimlerini teşvik eden ortamlarda yetişmelerine katkı sunulacak.

Proje kapsamında kadınlara yönelik mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri, atölye çalışmaları, mentorluk ve danışmanlık programları gerçekleştirilecek. Kooperatif temelli üretim modelleriyle kadınların istihdama katılımlarının artırılması ve sürdürülebilir gelir elde etmeleri desteklenecek. Çocuklara yönelik spor ve müzik eğitimleri, psikolojik destek ve terapi oturumları, aile içi iletişim atölyeleri, sosyal etkinlikler ve kültürel geziler de hayata geçirilecek.

Protokol imza töreninde değerlendirmelerde bulunan Vali Oktay Çağatay, güçlü bir toplumun temelinde güçlü ailelerin, üretken bireylerin ve sosyal dayanışma kültürünün bulunduğunu belirterek, sivil toplum kuruluşlarının bu noktada önemli bir sorumluluk üstlendiğini ifade etti.

Kadınların ekonomik hayata katılımını artıran ve çocukların sağlıklı gelişimlerini destekleyen projelerin toplumsal kalkınmaya doğrudan katkı sunduğunu vurgulayan Vali Çağatay, “Kadınlarımızın bilgi, beceri ve üretim kapasitelerini geliştirmelerine imkan sağlayan, çocuklarımızın ise sosyal, kültürel ve psikolojik yönden desteklenmesini amaçlayan bu proje, sosyal dayanışmanın güzel bir örneğini oluşturmaktadır. Bu anlamlı projenin ilimiz adına hayırlı sonuçlar doğuracağına inanıyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin