Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

SAKEM’den Rölyef Sergisi

Safranbolu Yayın: 12.05.2017 14:08
Yazar:
SAKEM’den Rölyef Sergisi

 

Aslanlar, Esentepe, Emek ve Aşağı Tokatlının ardından SAKEM 2016 – 2017 kurslarının 5.si Tarihi Çarşıda bulunan Cıngıllıoğlu Sanat Galerisinde açıldı.

Yüzey üzerine yükseltme ya da çökertme olarak birkaç kattan oluşan ve yapımı oldukça zor olan, kursiyerlerin yaptıkları rölyef çalışmaları beğeni topladı.

Açılışa Safranbolu Belediye Başkan Yardımcılar Kamil Temel ve Hüseyin Bilicioğlunun yanı sıra, Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammet Yılmaz, Karabük Halk Eğitim Müdürü Dursun Yeşiloğlu,  İl Milli Eğitim Şube Müdürü Hasan Gümüş, kursiyer ve vatandaşlar katıldı.

Açılışta konuşan Safranbolu Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyün Bilicioğlu, Aslanlar, Esentepe, Emek ve Aşağı Tokatlının ardından SAKEM 2016 – 2017 kurslarının 5.si olan Kâğıt Rölyef sergisinin hayırlı olmasını dilediğini söyledi.

Kültürel mirasın geçmişten geleceğe taşınması anlamında oldukça önemli bir kurs olan Kağıt Rölyef kişisel sergisinin açılışında bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydeden Bilicioğlu, “ Bu anlamda kurumlar arası işbirliği ile ortaya çıkan bu ürünlerde emeği ve büyük katkısı olan Valiliğimize, Kaymakamlığımıza, İş- Kur İl Müdürlüğümüze, Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Halk Eğitim Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Yine böyle bir kurumu Safranbolu’muza kazandırdığı için Sayın Belediye Başkanımız Dr. Necdet Aksoy’a da teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından açılan sergi büyük beğeni topladı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Pişmiş topraktan yapılan lahitler dikkat çekiyor

Kültür Sanat Yayın: 06.05.2024 04:12
İhlas Haber Ajansı

Helenistik ve Roma dönemine ait pişmiş topraktan yapılan tek tekneden oluşan silindirik formlu lahitler ve insan iskeleti, Samsun Müzesinde görenlerin ilgisini çekiyor.

Samsun Müzesi, açıldığı tarihten itibaren ziyaretçi akınına uğruyor. Samsun tarihine ışık tutan müzede birçok eşsiz eser sergileniyor. Samsun’da Amisos yerleşkesinde bulunan ve Roma dönemine ait taş ve pişmiş topraktan yapılmış lahitler de müzede yer alıyor.

Pişmiş topraktan yapılmış lahitler hakkında müzede bulunan bilgilendirmede, “Eski çağlarda insanlar ölülerini taş, kurşun, tahta ve pişmiş toprak lahitlerin içerisine koyarlardı. Lahit üretiminde mermer ilk sırayı çekerken, pişmiş topraktan lahitlerin MÖ 3 bin yılının sonlarından itibaren Mısır, Mezopotamya ve Suriye’de ortaya çıktığı ve MÖ 6. yüzyıldan sonra yaygınlaştığı bilinir. Dairesel kesitli pişmiş toprak lahitler adıyla literatüre girmiş olan lahitler, tekne ve kapak olmak üzere 2 bölümden oluşurlar” deniliyor.

Samsun’da bulunan lahitler, tek tekneden oluşan silindirik formlu

Eski adıyla Amisos olarak bilinen Samsun’da bulunan ve şu anda müzede sergilenen lahitler hakkında ise şu bilgiler aktarılıyor: “Söz konusu lahitler 4 tipe ayrılmaktadır. Bunlar silindirik formlu, füze-torpido formlu, koza-kozalak formlu ve kısmi dairesel kesitli lahitler olarak adlandırılır. Samsun (Amisos) ve çevresinde tek tekneden oluşan silindirik formlu lahitler görülmektedir. Bazı lahit teknelerinin veya kapaklarının üzerinde kabaralar/düğmeler yer almaktadır. Ayrıca dikey ve yatay kabartma bantlarla da lahidin üzeri bezenmiştir.”

Helenistik ve Roma dönemine ait pişmiş toprak lahit örnekleri Samsun Müzesi’nde ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.