Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

SAKEM’den Muhteşem Yılsonu Etkinliği

Safranbolu Yayın: 14.06.2014 14:47
Yazar:

Safranbolu Kültür ve Eğitim Merkezi ( SAKEM ) yılsonu etkinliği ile göz doldurdu. Aslanlar şubesinde gerçekleşen SAKEM’de Hayallere Özgürlük başlığı altında gerçekleşen yılsonu etkinliğine Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Başkan Yardımcıları Erdoğan Şenol ve Dursun Mustafa Dayıoğlu, Safranbolu MYO Dekanı Pros. Dr. Ahmet Gürbüz, Karabük Kent Konseyi Başkanı Özcan Büyükgenç,  İlçe Müftüsü İlyas Yılmaztürk, İl ve Belediye Meclisi Üyeleri, Daire Amirleri, SAKEM öğretmen ve kursiyerleri, çok sayıda vatandaş ve basın mensupları katıldı.

Kursiyerler tarafından yapılan eserlerin sunulduğu sergi açılışı ile başlayan etkinlikte protokol üyeleri ve vatandaşlar eserlere oldukça yoğun ilgi gösterirken, SAKEM bahçesinde kurulan Ebru, Hayır Çarşısı, Bilgi Evi, Ahşap gibi standlar ile SAKEM çalışmaları anlatıldı.

Sergi ziyaretlerinin ardından SAKEM bahçesinde yine SAKEM öğretmen ve kursiyerlerinin müzik dinletisine geçildi.

Dinletinin ardından bir konuşma yapan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy;

“SAKEM hep kafamda olan bu kentin kültürel değerlerini ön plana çıkaracak, medeniyetlerin buluşma noktası Safranbolu’ya karşı tarihi sorumluluğumuzun gereğini yerine getirerek şehrimizin yaşam kalitesini arttırma, özgün kimliğini pekiştirme ve saygın bir dünya kenti haline gelmesine etki sağlama adına, yerel hizmetleri kaliteli, adaletli gelişime açık, verimli ve etkili bir yönetim anlayışı ile sunmaktı. Bugün bu amacımda doğru yolda olduğumun sonuçlarını gördükçe mutluluk duyuyorum. Halkımız, Safranbolu Kültür ve Eğitim Merkezi (SAKEM) bünyesinde kendilerini yenileme, kendilerini geliştirme ve iş olanağını sağlama açısından çeşitli kurslara katılmaktadır. Burada temel hedef; yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu, kimliği ne olursa olsun bireylerin eğitiminin yaşam boyu devam etmesini sağlayarak kültürümüzü elimizde tutarak gelecek nesillere aktarma çabasıydı ve başarıyoruz çünkü amacımız; hanımlarımız başta olmak üzere; arzu ettikleri meslek ve sanatsal alanlarda; Kişisel birikimlerini yükseltmek, Mesleki ve sanatsal bilgilerini geliştirmek, Kent kültürü ve metropolde yaşama konusunda donanımlarını artırmak, Pasif tüketici olmaktan çıkıp aktif üretici olmalarına yardımcı olmak, Gelir elde etmelerine katkıda bulunmak, 3 yıldır bu çaba ile takdire sayan bir noktaya geldiğini düşünüyorum. Ulusal ve uluslararası misafirlerimizin hem sistemine hem de ürünlerine hayran kaldıkları bu merkez sadece belediyemizin değil tüm kentin temsili gururudur.  Kentin kültür ve yaşam tarzını derli toplu gösterebileceğimiz, teknik ve görsel anlamda sunumunu uygulamalı yapabileceğimiz ve bundan halkımızın da ücretsiz faydalanabileceği, her geçen gün şubeleri artan bir merkezimiz var. Bizim kurduğumuz, sizlerle gelişen ve taleplerinizle gelişecek olan bir merkez. Tabi bazen farklı algılara sebep olunması istenen durumlarda ortaya çıkabiliyor. Biz bunları yadırgamıyoruz. Meyve veren ağaç elbet taşlanacaktır. SAKEM Halkın birebir içinde olduğu bir yere kapalı kutu dendi. 7 yaşından tutunda özellikle üniversite öğrencilerimizin, ev hanımlarımızın, emeklilerimizin kendilerini iyi hissettiği kimine göre terapi niteliğindeki hobi kurslarımız belli kesime hizmet veriyor diye lanse edildi. Hiçbirine cevap verme gereği duymadık şimdiye kadar. Çünkü siz hep içindeydiniz, bizzat görmekteydiniz. Bunun cevabı da sanırım iki buçuk ay önce verildi. Biz doğru yolda olduğumuzdan şüphe etmiyoruz sizlerin desteği ile devam da edeceğiz” dedi.

Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak ise; yapılan güzel çalışmaların, Safranbolu ve Safranbolu’nun kültürü, tanıtımı için yapılanlarında ortada olduğunu söyledi. Ortaya konulan güzel eserleri görüyoruz diyen Bulacak, “Tabi ki Başkanımız yapılan eleştirilere üzülmüş. Ancak iş yapılırsa çalışmalar güzel de gitse eleştiriler olacaktır. Biz diyoruz ki için yansa da suyunu iç ama yola devam et” dedi.

Başta Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy olmak üzere tüm çalışanları tebrik ettiğini söyleyen Bulacak,”Safranbolu tarihi, kültürü kadar sosyal yönü ile de çok çok ileride bir şehrimiz. Burada belediye tarafından gerçekleştirilen çeşitli sosyal faaliyetler, kurslar gerçekten çok önemli. Bununla birlikte hayır Çarşısı pek çok derde yetişiyor. Bilgi Evi çocuklarımızın eğitimine inanılmaz katkı sağlıyor keza SAKEM kursları ve etkinlikleri ile öyle. Yani kısaca burada çok güzel şeyler oluyor. Ben yine başta başkanımız olmak üzere bu güzel etkinlik ve öncesinde yapılanlar için emeği geçen herkesi tebrik ediyor, hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından müzik dinletisi devam ederken, Kaymakam Bulacak ve Başkan Aksoy ebru çalışması yaptılar.

SAKEM yetkililerinden yapılan açıklamada serginin hafta boyunca açık kalacağı öğrenildi.

 

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Atıl arazi seraya dönüştürüldü, öğrenciler tarımsal üretime başladı

Dünya Yayın: 02.05.2024 08:48
İhlas Haber Ajansı

Kastamonu’da Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan projeyle öğrenciler, atıl vaziyetteki alanı temizleyerek sera üretimine başladı.
Kastamonu’da Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kastamonu Orman ve Tarım İl Müdürlüğü ile Kastamonu İl Özel İdaresi’nin destekleriyle “Yeni Nesil Permakültür Tarım Yöntemiyle Ata Tohumuna Sahip Çıkıyor” projesi başlatıldı. Proje çerçevesinde Kastamonu’da merkez Kuzyaka İlkokulu ve Ortaokulu yanında bulunan atıl vaziyetteki alan, okul idaresi, öğretmen, veli ve öğrenciler tarafından temizlendi. Daha sonra proje ekibi, öğrencilerin velilerinden ata tohumu salatalık, biber, patlıcan, marul, salatalık, patates gibi tohumlar topladı. Toplanan tohumlar öğretmen ve öğrenciler tarafından hem seraya hem de oluşturulan bahçeliğe dikildi. Ayrıca sera ve bahçede tamamen organik kompostlar kullanılarak ata tohumları yetiştirildi. Yetiştirilen ata tohumları, hasat yapıldıktan sonra tekrar öğrencilerin ailelerine verilecek.
Projeyle hem öğrencilerin organik beslenmeleri hem de ata tohumuna sahip çıkmaları amaçlanıyor. Kuzyaka İlkokulu ve Ortaokulu’nda hayata geçirilen proje alanını ziyaret eden Kastamonu Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, proje çerçevesinde yetiştirilecek ata tohumlarının diğer okullara da dağıtılmasını hedeflediklerini söyledi.
“Öğrencilerimizi toprakla bir araya getirmek, stresi de en aza indirmek istiyoruz”
Tarımın önemine dikkat çeken Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, “Bilindiği üzere tarım artık stratejik bir unsur. Biz de öğrencilerimizi mutlaka teknolojiyle buluşturuyoruz ama teknoloji ile buluştururken aynı zamanda dünyanın en önemli stratejik unsuru olan tarımı da ihmal etmemeleri için projeler hazırlıyoruz. Bugün de burada ‘termal kültür’ dediğimiz tamamen organik doğal bir şekilde sebzelerin ve meyvelerin yetiştirildiği bir alan oluşturdu öğretmenlerimiz. Bu alanın oluşturulması ile beraber öğrencilerimiz domatesin, salatalığın, biberin, fasulyenin, marulun nasıl yetiştirildiğini öğrenirken, aynı zamanda eğlenerek öğrenme faaliyeti gerçekleştiriyorlar. Dijital dünya içerisinde öğrencilerimiz ve velilerimiz dijital unsurlarla daha çok baş başa oluyorlar. Hem bu dijital unsurların zararlı etkilerinden korumak daha çok toprakla bir araya getirmek ve kendi bünyelerinde oluşan stresi de en aza indirmesi adına bu tür faaliyetlerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Birçok sebzenin, birçok meyvenin üretimde hem açık alanda hem de sera ortamında yapılıyor. Burada tamamen organik kompostlar kullanılıyor. Bu kompostların elde edilmesinde de atık olan evsel ürünler burada değerlendiriliyor. Evsel ürünlerden yapılan kompost gübreleme ile de buradaki ürünler ortaya çıkıyor. Bu alanın oluşturulmasında paydaş kurumlarımızın destekleri de var. Tarım ve Orman İl Müdürümüze ve tüm ekibine çok teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de bu tür faaliyetlerin tüm okullarımızda yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Özellikle öğrencilerimizin de ata tohumlarını geleceğe taşımaları noktasında bu tür faaliyetler oldukça önem arz ediyor. Ata tohumunun geleceğe taşınmasında buradaki gençlerimiz büyük bir unsur olacaklar. Biz eğitime bütüncül olarak bakıyoruz. Eğitim-öğretim faaliyetlerini sadece akademik anlamdaki başarı değil, sosyal, sportif, kültürel ve tarımsal faaliyetlerinde eğitimin bir parçası olduğunu düşünüyoruz. Bu bütüncül anlayışla geleceğimiz olan gençleri Türkiye yüzyılında daha güçlü bir şekilde hazırlayacağız ve dünyayla rekabet edilebilir boyutunda da tüm dünyanın örnek gösterdiği gençler şeklinde yetiştireceğiz” dedi.
“Doğada var olan ahşap, taş, kaya gibi ürünler kullanılarak oluşturduğumuz alanlarda tarım yapıyoruz”
Kuzkaya Ortaokulu Özel Eğitim Öğretmeni aynı zamanda proje sorumlusu Müberra Kalafatoğlu ise, “Bu alan daha önce atıl olan bir alandı. Biz müdürümüz, müdür yardımcımız, proje ekibimiz, öğretmen arkadaşlarımızla beraber bu alanı temizleyip, düzenledik. Daha sonra yükseltilmiş bitki yatağımızı oluşturduk. Daha sonra İhsangazi Özel İdare’nin yardımıyla dağlardan yükseltilmiş bitki yatağımızın topraklarını getirdik. Yine Özel İdare’nin yardımıyla taşlar, parkeler getirip düzledik. Daha sonra Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yardımıyla seramızı kurduk. Sonra da velilerimiz ve öğrencilerimiz ile ektiğimiz tohum keselerimizi hazırladık, velilerimize dağıttık. Velilerimiz yıllardır kullandıkları ata tohumlarını bizlere gönderdiler. Biz de zamanı geldikçe seramızda ve yükseltilmiş bitki yatağında bu tohumları kullanarak tarım alanları oluşturduk. Yine sonbaharda kullandığımız tohumları da keselerle birlikte velilerimize göndereceğiz. Projemizin temelinde permakültür tarım yöntemi yer almaktadır. Permakültür tarım yöntemine göre dışarıdan ücret ödeyerek bir şeyler kullanmak yerine doğada var olan ahşap, taş, kaya gibi ürünler kullanılarak alanlar oluşturuluyor. Biz de permakültür felsefesinde tarımımızı yapıyoruz, ata tohumumuz çoğaltarak, çevremize, köylerimize, diğer okullarımıza, kurum ve kuruluşlarımıza dağıtmayı hedefliyoruz. Öğrencilerimize ata tohumunun önemini, hibrit tohumlar kadar verimli olmasa da, uzun vadede hastalıkların önüne geçecek bir organizasyon olduğunu anlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
“Atıl vaziyetteki alanın taşlarını tek tek elimizle ayıkladık”
Kuzyaka İlkokulu Müdür Yardımcısı ve Proje Sorumlusu İsmail Dereli de, “Amacımız burayı atıl durumdan, öğrencilerimizin kullanabileceği bir yaşam alanına çevirmekti. Bunu başardığımıza inanıyoruz. Kompost alanımızda ürettiğimiz gübreyle daha verimli bitki yetiştirme amacımıza ulaşmış durumdayız. Gelişmelerde çoğalarak devam ediyor. Burayı el birliğiyle yaptık. Bizler memnunuz, çocuklarımızda memnun, ayrıca güzel bir görsellikte kattık okulumuza. Marul, tere, yeşil soğan, sarımsak, fasulye, domates, salatalık, patates gibi ürünler ektik. Burasını atıl vaziyetteyken neredeyse tüm okulumuzla birlikte hep bir el vererek tek tek taşlarını ayıkladık ve temizledik. Bütün düzenlemelerini öğretmenlerimizle ve öğrencilerimizle birlikte yaptık” şekline konuştu.
“Bunları ekerken, çok mutluluk yaşadım”
Alanda üretim yapan öğrencilerden Ebrar Sirkecioğlu ise, “Birçok ürün ettik. Burayı el birliğiyle yaptık. Burası eksiden çamurlu bir alandı. Burayı yaparken, çok güzel şeyler hissettim. Bunları her geçen gün büyütüyoruz. Burası için çok uğraştık. Bunları ekerken, çok mutluluk yaşadım” ifadelerini kullandı.