Misak-ı Milli Meydanında üç gün sürecek SAKEM Günlerinde el emeği göz nuru eserler sergilenecekSafranbolu Belediyesi bünyesinde oluşturulan geleneksel SAKEM günleri start aldı.
Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy tarafından 2011 yılında temelleri atılan SAKEM’ de geleneksel hale gelen ve el emeği göz nuru eserlerin tanıtıldığı ve 3 gün sürecek olan SAKEM günleri Misak-ı Milli Meydanı’nda başladı.
Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Safranbolu’yu hep dünya miras kenti, Osmanlı’nın parmak izi, kültürün sivil mimarisi olarak hep övdüklerini ve anlattıklarını söyleyerek, “ Bugünün insanları da geçmişteki sanatlarımızı, zanaatlerimizi görmek isteyeceklerdir. Yani Osmanlı ahşap oymacılığı yapmış, tezhip sanatını icra etmiş bunun gibi birçok işlerle uğraşmış. Bu eserlerinde en güzel Safranbolu’ya yakıştığını düşünüyorum. Bu süreci de tekrar başlatmak, yaygın eğitim kursları haline getirmek ile ilgili 2011 yılında SAKEM’ in temellerini attık” dedi.
SAKEM’ e olan talebin her geçen gün arttığını ifade eden Aksoy, şunları söyledi; “
“Meslek edindirme, hobi geliştirme ve geleneksel sanatlarımızı yeniden üretim bandına sokmanın yanında birde özellikle ev hanımlarımız başta olmak üzere insanlarımızın manevi yönden gelişmesine, bilgi birikimlerinin artmasına yine kişisel bilgi birikimlerinin artmasına, arzu ettikleri psikolojik danışmanlık ve bireysel olarak kendilerine hizmet edilecek alanda da çok değişik çalışmalar yapıyoruz. Bu saydıklarım SAKEM’ in sadece bir yönüdür. Başka bir yönümüzde bireysel gelişmenin, toplumsal duyarlılığın bir üyesi olmaktır. Örneğin Van ilimizde olan depremde SAKEM’ den yardımlar gönderildi. Yurt dışına yardımlar gönderildi. Şehrimize gelen göçmenlere yardım yapılması gerekiyordu. Bunu da SAKEM bünyesinde oluşturulan Hayır Çarşısı ile çözdük. SAKEM denilince ilk bakışta 3 farklı ana başlığı içerisinde barındırmaktadır. Bunlardan bir tanesi yaygın eğitim kurslarını yaptığımız 5 şubesi olan ve bugün itibari ile 2014-2015 sezonu için 42 farklı branşta 2 bin 28 kursiyerin kayıt yaptırdığı yaygın eğitim kurumu, ikincisi Safranbolu’da bilgiye ulaşma anlamında sınavlara hazırlanma noktasında fırsat eşitliğini sağlamak parası olan ile parası olmayanın aynı sırada girdikleri ortamda eğitim almaları anlamından Bilgi Evi çalışmamız mevcut. Burada da toplam kapasitemiz 270 civarındadır. Şuanda 280’den fazla kayıtlı öğrencilerimiz var. İlkokul 4, 5 ve 8’inci sınıfa kadar olan öğrencilerimizde hafta içi, hafta sonu Aslanlar ve Çarşı Merkezimiz olmak üzere öğrencilerimiz ücretsiz eğitim almaktalar.”
“HAYIR ÇARŞISI İLE VATANDAŞLARIMIZA HİZMET VERMEKTEYİZ”
SAKEM’ in bir diğer ayağının da Hayır Çarşısı olduğunu belirten Aksoy, “Burada da Belediye bütçesinden sadece personel ve araç gereç masraflarını ödemekteyiz. Onun dışında yapılan tüm hizmetler Safranbolulu, Karabüklü hayırseverlerimizin yaptığı yardımlardır. Burada da 800’ den fazla vatandaşımızın ihtiyacını gideriyoruz. Bu konuda da sadece şunu söyleyeyim 2014 eğitim-öğretim yılının başlaması itibari ile 75 adet öğrenci evini SAKEM Hayır Çarşısı açarak eşyalarını hazır hale getirdi ve öğrencilerin barınmasını sağladı. Üniversitemize de bu konuda yardımcı olmaktadır. Hem Karabük’te hem de Safranbolu’ya bu anlamda ekiplerimiz gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmalarımızın yanında aile okullarını açtık. Gerek evlenmiş olanların karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmak, gerekse evlenme aşamasında bilgiye ihtiyacı olan evlenmenin ne olduğunu, hangi şartlarda hakların neler olduğunu, geçinmenin yollarının neler olduğunu öğrettiğimiz Aile Okulu’na da SAKEM olarak büyük önem vermekteyiz” dedi.
Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanın hassasla üzerinde durduğu SAKEM’in gerçekten çok faydalı işler gerçekleştirdiğini kaydederek, “Aslında burada söylenecek söz ailesi iştir ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Baktığımız zamanda gerçekten çok güzel işler görmekteyiz. Kendisini ve ekibini tebrik ediyorum. Bize düşende elimizden gelen yardım neyse onu yapmaktır. SAKEM hem üretiyor hem de eğitim öğretim veriyor. Şehrimiz adına gerçekten çok anlamlı ve güzel bir çalışma” dedi.
Karabük Üniversitesi Rektörü Burhanettin Uysal ise, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’a yapmış olduğu bu güzel çalışma ve etkinlik adına teşekkür ederek, “Bu çalışmalar gerçekten şehir adına çok güzel ve olumlu çalışmalardır. Gerçekleştirdiği çalışmaların devamını diliyor ve kendilerine bu başarısı için teşekkür ediyorum” dedi.
Karadeniz’de son yılların en bereketli av dönemi yaşanıyor. Döneme palamut bolluğu ile başlayan balıkçılar palamudun akabinde hamsi, istavrit bolluğu yaşarken bu bolluk bugünlerde yerini mezgite bıraktı. Trabzon Balık Hali’nde mezgitin kilosu 50 TL’ye kadar inerken, fiyatı gören vatandaşlar balıkçılar önünde yoğunluk oluşturdu.
Balıkçı esnaflarından Ahmet Çoğalmış, mezgitte son yollarda en bereketli dönemini yaşadıklarını belirterek “Hamsi, istavrit bolluğunun akabinde artık mezgitte bolluk yaşanıyor. Mezgit bugün 50 TL. Bu dönem birinci kere mezgit 50 TL’ye geriledi. Mezgit bugün bayağı bol çıktı kilosu 50 TL’ye düştü. Birinci sefer bu türlü bir dönem yaşıyoruz. Mezgit genelde Samsun, Giresun, Trabzon açıklarında avlanıyor. Fiyatı gören vatandaş mezgite yöneldi. Mezgit fiyat olarak hamsinin de altına düştü. Uzun yıllar bu bölümdeyim son yılların en bereketli dönemini fiyatta da en düşük periyodu yaşıyoruz diyebilirim” diye konuştu.
Balıkçı esnaflarından Gökmen Şahin, balık fiyatlarında en ucuz devrini yaşadıklarını tabir ederek “Mezgit, istavrit bol geldi. Mezgitin kilosu büyüklüğüne nazaran 50-100 TL, istavritin kilosu 100 TL. Şu an en ucuz balık. En düşük balık fiyatları hamsi, mezgit, istavrit. Havalar bu türlü devam ederse bolluk sürer diye düşünüyorum” dedi.
Balıkçı esnaflarından Erkan Keleş de daha evvel 150 TL’ye sattıkları mezgiti bugün 50 TL’den satışa sunduklarını kaydederek “Mezgit 50 TL, bugün fiyatlar bayağı düştü. Palamut bile geri döndü fiyatı 75 TL. Mezgit daha evvelce kıymetliydi. Lakin bir haftadır bollaştı hoş iri mezgiti 50 TL’ye satıyoruz. Daha ence 100-150 TL’ye satıyorduk” diye konuştu.