Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
07 Aralık, 2015 08:04 tarihinde yayınlandı
0

Şahin”den Enerjisa”ya Tepki

Kar yağışı ve ağır kış şartları sebebiyle enerji nakil hatlarındaki kopmalardan dolayı köylerde artan elektrik kesintilerine tepki gösteren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, “Enerjisa”nın personel kısıtlamaları bu hizmetleri aksatıyor” dedi
1 Kasım seçimlerinde AK Parti’ye en yüksek oranda oy veren köyleri ziyaretler kapsamında son iki gündür köy köy gezen ve halkla bir araya gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, ziyaret ettiği köylerde halkın sorunlarını dinleyerek, tek tek not alıyor.
Özellik son bir kaç gündür etkili olan kar yağışı ve ağır kış şartları sebebiyle enerji nakil hatlarındaki kopmalardan dolayı artan elektrik kesintilerine dikkat çeken Şahin, birçok köy ve yerleşim yerinin elektriksiz olduğunu belirterek Enerjisa’ya tepki gösterdi.
“PERSONEL KISITLAMALARI BU HİZMETLERİ AKSATIYOR”
Eskipazar köylerini ziyaretinden sonra Safranbolu’nun Davutobası, Yolbaşı ve Çatak köylerini ziyaret eden Mehmet Ali Şahin, elektrik kesintilerini yerinde görmesi üzerine “İki kişiyle buralardaki elektrik arızalarını kısa sürede gidermek mümkün değildir. İktisat yapacağız, masrafları azaltacağız ve dolayısıyla daha fazla kar elde edeceğiz politikası vatandaş odaklı bir politika değildir. Enerjisa yetkilileri sorumluluk alanına giren il, ilçe ve köylerde aksamanın nedenlerini çok ciddi bir şekilde araştırmalıdır. Tespitimize göre bir defa hatlarda herhangi bir yenileme yapılmadı. İşte bu yıl ilk kez kar yağdı ve kar yağar yağmaz ve birazda fırtına zaten dayanıklı olmayan elektrik direklerinin hemen yıkılmasına sebep oldu ve günlerdir köylerimiz ve birçok yerleşim yeri maalesef elektriksizdir. Şuanda Safranbolu’dayız, Safranbolu’nun birçok köyünde şuanda elektrik yok. Ben Ovacık’tan geliyorum. Ovacık’ta da iki gündür elektrik yoktu. Sabaha karşı geldi. Dolayısıyla yapmış olduğumuz araştırmalarda Enerjisa personel kısıtlamasına gidiyor. Bu da hizmetleri aksatıyor. O bakımdan Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanını, Genel Koordinatörü Yitik Bey benim özellikle takdir ettiğim bir insandır. Bu konularda çok hassastır, en ufak bir sorunu ilettiğimizde hemen ilgilenir, ancak personel politikalarını isabetli bulmuyorum.Alt yapıların yenilenmesi konusundaki politikalarını beğenmiyorum. O bakımdan özellikle karın ilk yağdığı şu günlerde çok ciddi oranda elektrik sorunu yaşanmaktadır. Biran önce Enerjisa yetkililerini bu soruna eğilmeye davet ediyoruz. Vatandaşlarımızın bu şikayetlerini onların vekili olarak benim dile getirmem de görevimdir. Enerjisa yetkililerini bu konuda duyarlı olmaya ve bir an önce eksikliklerini ve aksaklıklarını gidermeye davet ediyorum” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
yagislardan dolayi arilar calisamadi dollerme olmayinca meyvede dokulme riski artti 7CvmVRYX
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Haziran, 2026 12:15 tarihinde yayınlandı
0 0

Yağışlardan dolayı arılar çalışamadı, döllerme olmayınca meyvede dökülme riski arttı

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, son yılların en yoğun yağışlarının özellikle meyve ağaçlarında tozlanma ve döllenmeyi olumsuz etkileyerek verim kayıplarına neden olabileceğini söyledi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, bu yıl etkili olan aşırı yağışların tarımsal üretime etkilerini değerlendirdi. Türkiye’nin son 30 yılın en fazla yağış alan yıllarından birinin yaşandığını belirten Gerçekcioğlu, kuraklık ve donun etkili olduğu geçen yılın ardından bu yıl ise aşırı yağışların üreticileri zorladığını söyledi.

Yağış bereketi bazı bölgelerde zarara dönüştü

Geçen yıl kuraklık ve don nedeniyle açık alanda yetiştirilen ürünlerde ciddi kayıplar yaşandığını hatırlatan Gerçekcioğlu, bu yıl ise uzun yıllardır atıl durumda bulunan baraj ve göletlerin dahi dolduğunu ifade etti. Yağışların genel anlamda su kaynaklarını beslediğini belirten Gerçekcioğlu, taşkınlardan kaynaklı büyük çaplı bir zarar görülmediğini ancak özellikle ırmak kenarındaki tarım alanlarında bazı ürünlerin etkilenmiş olabileceğini kaydetti.

Yağışlar nedeniyle çiftçi tarlaya geç girdi

Tokat’ta önemli tarımsal ürünlerden biri olan domates üretiminde de yağışların etkisinin hissedildiğini belirten Gerçekcioğlu, çiftçilerin uzun süre tarlaya girememesi nedeniyle ekimlerin geciktiğini söyledi. Haziran ayının başından itibaren dikimlerin başladığını ifade eden Gerçekcioğlu, sebze üretiminde ciddi bir kayıp beklemediğini dile getirdi.

Aşırı yağışların en büyük etkisinin meyvecilik sektöründe görülebileceğine dikkat çeken Gerçekcioğlu, özellikle çiçeklenme döneminde yaşanan yağışların arı faaliyetlerini olumsuz etkilediğini belirtti. Meyve ağaçlarında tozlanma ve döllenmenin sağlıklı şekilde gerçekleşebilmesi için arıların polen taşımasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Gerçekcioğlu, aralıksız süren yağışlar nedeniyle arıların yeterince çalışamadığını söyledi.

Tozlanma sorunu verime yansıyabilir

Ağaçlarda meyve görünmesine rağmen önemli bir kısmının dökülme riski taşıdığına işaret eden Gerçekcioğlu, “Tozlanma ve döllenme yeterli düzeyde gerçekleşemediği için ağaç üzerindeki meyvelerin bir kısmı gelişimini tamamlayamayabilir. Ağaç hafifçe silkelendiğinde çok sayıda meyvenin döküldüğü görülebilir. Bu durum özellikle çiçeklenme döneminde yağış alan türlerde verim düşüklüğüne neden olabilir” dedi.

Erkenci çeşitlerde hasar büyük

Kiraz, erik, elma, armut ve ayva gibi meyve türlerinin yağışlardan farklı düzeylerde etkilenebileceğini ifade eden Gerçekcioğlu, çiçeklenme süresi kısa olan kiraz ve erikte riskin daha yüksek olduğunu belirtti. Çiçeklenme döneminde yağmura yakalanan meyve türlerinde verim kaybı yaşanabileceğini söyleyen Gerçekcioğlu, Tokat’ta özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde yoğun çatlamalar görüldüğünü kaydetti.

Çatlamalar tamamen önlenemiyor

Kirazdaki çatlamaların doğrudan yağışlarla bağlantılı olduğunu belirten Gerçekcioğlu, “Dünyada bu sorunun önüne geçebilmek için çok sayıda araştırma yapılıyor. Çatlamalar azaltılabiliyor ancak tamamen önlenemiyor. Aşırı yağış ve ağacın aldığı suyu yeterince dışarı verememesi nedeniyle meyvede çatlamalar meydana geliyor” ifadelerini kullandı.

Geç olgunlaşan kiraz çeşitlerinde çatlama riskinin daha düşük olabileceğini belirten Gerçekcioğlu, buna rağmen döllenme yetersizliğine bağlı meyve dökülmelerinin görülebileceğini sözlerine ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin