Sağlıklı yaşama adım attılar - Karabük Haber Postası
saglikli yasama adim attilar yOktDG8a
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mart, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Sağlıklı yaşama adım attılar

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği, obezite hastalarına cerrahi tahliller sunarak hayat kalitelerini artırmaya devam ediyor. Diyet ve spor ile kilo veremeyen iki hasta, Obezite Haftası’nda sağlıklı bir ömür için birinci adımı attı.

Günümüzde sıhhatsiz beslenme alışkanlıkları, hareketsiz ömür üslubu ve gerilimin tesiriyle dünya çapında obezite oranları süratle artıyor. Obezite ile çabada çağdaş tıbbın sunduğu tahlillerden biri olan obezite cerrahisi, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde hastalara muvaffakiyetle uygulanıyor.

Yıllarca kilo sorunu yaşayan ve yaptığı diyetlere karşın kilo veremeyen K.U. ve H. K. fazla kilolarının ömür kalitesini etkileyecek boyuta gelmesi üzerine Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’ne başvurdu. Yapılan muayene ve tetkiklerin akabinde ameliyatı uygun bulunan iki hasta, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan ve takımı tarafından ameliyata alındı. Hastalardan H.K.’ya metabolik cerrahinin yanı sıra safra kesesi ve mide fıtığı ameliyatı da oldu.

Hem sıhhatlerine hem ülkü kilolarına kavuşacaklar

Ameliyatları başarılı geçen iki hasta, rutin takiplerinin âlâ gitmesi sonucu operasyondan 24 saat sonra taburcu edildi. Obezite Haftasında sağlıklı bir yaşama adım atan iki hasta, hem sıhhatine hem de ülkü kiloya kavuşacağı için keyifli olduğunu lisana getirdi. Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Pehlivan ve takımına teşekkür eden hastalar, morbid obezite tedavisi olmak isteyen hastaların Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gönül rahatlığı ile başvurabileceğini söz etti.

Kalıcı ve uzun vadeli tahliller sunuyor

Obezitenin dünyada ve ülkemizde en kıymetli sıkıntılardan biri olduğuna dikkat çeken Pehlivan, obezite cerrahisinin kalıcı ve uzun vadeli tahliller sunduğunu belirtti. Hastaları multidisipliner bir yaklaşımla ele aldıklarını söyleyen Mevlüt Pehlivan, “Ameliyat ettiğimiz hastalardan birinin mide fıtığı ve safra kesesinde taş vardı. Metabolik ve bariatrik cerrahi yanı sıra eş vakitli olarak kolesistektomi ve mide fıtığı tamiri ameliyatlarını gerçekleştirdik. Ameliyatlarının 24. saatindeyiz ve rutin takipleri yeterli gittiği için hastalarımızı taburcu edeceğiz” dedi.

Obeziteye bağlı hastalıklar nedeniyle mevt oranının sigaraya bağlı mevt oranlarına yaklaştığına işaret eden Prof. Dr. Pehlivan, Genel Cerrahi Kliniği olarak obezite cerrahisi ile hastaların kilo vermesi ve obeziteye bağlı sıhhat problemlerini azaltmaya çalıştıklarını kelamlarına ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
15 yasindaki alperenin yumrukla olumune yol acan 2 saniga 7ser yil hapis RkW6TTYX
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Nisan, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

15 yaşındaki Alperen’in yumrukla ölümüne yol açan 2 sanığa 7’şer yıl hapis

Bolu’da parkta çıkan kavgada 15 yaşındaki Alperen Ömer Toprak’ın yumruk darbesi sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin davada karar çıktı. Mahkeme, iki sanığı müşterek faillik kapsamında 7’şer yıl hapis cezasına çarptırdı.

Bolu’da geçtiğimiz haziran ayında parkta iki çocuk arasında çıkan kavgada aldığı darbe sonucu kalbi duran ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Alperen Ömer Toprak’ın ölümüne ilişkin davanın dördüncü celsesi görüldü. Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, sanıkların yaşlarının küçük olması nedeniyle kapalı oturumda gerçekleştirildi. Duruşmaya tutuklu sanık S.Ş. (13), tutuksuz yargılanan E.Y. (14), taraf avukatları ve aileler katıldı.

Adli tıp raporu dosyaya girdi

Geçtiğimiz celse hazırlanan adli tıp raporu da dosyaya eklendi. Raporda, Toprak’ın boynuna aldığı yumruk darbesi sonrası beyin sapında hasar oluştuğu, bu hasara bağlı olarak anında beyin kanaması geçirdiği ve ölümün söz konusu darbeye bağlı gerçekleştiği belirtildi. Ayrıca travmanın hayati merkezleri doğrudan etkilediği ve darbe ile ölüm arasında illiyet bağı bulunduğu ifade edildi.

2 sanığa 7’şer yıl hapis

Savcılığın mütalaasında, atılan yumruğun öldürme kastıyla olmadığı yönünde değerlendirme yer aldı. Mahkeme heyeti, sanıklar S.Ş. ve E.Y. hakkında ‘ağırlaştırılmış yaralama’ suçundan ceza verdi. İki sanık, müşterek faillik kapsamında 7’şer yıl hapis cezası aldı. Kararın ardından tutuksuz sanık E.Y. de tutuklandı.

“Mahkemenin kararının doğru olduğunu ve insanları rahatlattığını düşünmüyoruz”

Mahkemenin kararının doğru olmadığını belirten acılı ailenin avukatı Alper Coşkun, “Bizim ceza talebimiz, ‘çocuğun kasten öldürülmesine yönelikti’. Zaten adli tıp raporunda da yumruk geldiği gibi beyin kanamasına bağlı olarak öldüğü sabitti. Ama mahkemenin talebi neticesinde ‘ağırlaştırılmış yaralama’ cezası verildi. İstinafa zaten dosyayı götüreceğiz. Mahkemenin kararının doğru olduğunu ve insanları rahatlattığını düşünmüyoruz. Gerekçeli karar geldikten sonra üst mahkeme için hukuki başvurularımızı yapacağız. Doğrudan bir yumruğun ölüme neden olmasını ‘kasten öldürme’ olduğunu düşünüyorum. Yargıtay’ın da böyle birçok iştiraki var. Çocukların yaş durumundan dolayı yaş indirimi olacağı belliydi. Şu anda müşterek faillik olarak 7’şer yıl aldılar. Bu cezaların arttırılması için biz de gerekli başvuruları yapacağız” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin