KARABÜK- Karabük Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimler Festivali Sağlıkfest’te, obezite standı öğrencilerin ve ziyaretçilerin yoğun ilgisini gördü.
Sağlıkfest’te, bir yandan Türkiye’nin sağlık alanında daha da güçlü konuma yükselmesine katkı sağlayan projeler üretilirken öte yandan öğrenciler tarafından açılan stantlarda ziyaretçilerin ilgisine çekecek çeşitli uygulamalar katılımcıların ilgisine sunuldu. Bu stantların birin de de obezite ile mücadele konusuna özel bir vurgu yapıldı. Stant görevlileri, obezitenin tanımı, ortaya çıkaracağı sağlık sorunları hakkında bilgilendirme yaparak vatandaşları ve öğrencileri obeziteye karşı uyardı.
Vatandaşlar evde obezite olup olmadıklarını kolaylıkla öğreniyorlar
Obezite, vücutta sağlığı bozacak düzeyde aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanıyor. Vatandaşlar basit bir formülle obezite olup olmadıklarını öğrenebiliyor. Boyunuzu ikiyle çarptıktan sonra kilonuz çıkan sonuç ile bölününce çıkan sonuç vücut kitle endeksi verilerini ortaya çıkarıyor. Bu verilere göre çıkan sonuç; 18.5 altında ise zayıf, 18.5-24,9 arasında ise normal, 25- 29,9 arasında ise fazla kilolu, 30 ve üzeri ise obez kabul ediliyor. Ayrıca, obezite testi ‘Herkes İçin Spor Federasyonu (HİS) sayfasından da hesaplanabiliyor. Stant görevlileri, obezite tanısı alan veya kilosundan memnun olmayan bireylere, evde diyet uygulamak yerine bir diyetisyenle çalışmayı öneriyor. Stant görevlileri tarafından sıklıkla dile getirilen “Yağ asla kasa dönüşmez” ifadesi, öğrencilerin dikkatini çeken önemli bir mesaj oldu. Obezitenin yol açabileceği ciddi sağlık sorunları arasında kalp krizi, Tip 2 Diyabet, uyku apnesi, depresyon ve bazı kanser türleri gibi hastalıklar yer alıyor.
Obeziteden korunmak için yeterli ve dengeli beslenme, düzenli uyku, fiziksel aktivite ve stres yönetimi gibi temel yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, fastfood ürünlerin sık tüketiminin obezite riskini artırdığı belirtildi. Stantta, obezite önyargısı hakkında da bilgilendirmelerde bulunuldu. Obezite önyargısı, kilolu bireylere karşı olumsuz tutum ve davranışları içerirken, bu durum eğitim-iş hayatında ve sosyal ilişkilerde ayrımcılığa sebep olarak bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Önyargının sonuçları arasında depresyon, anksiyete, düşük özsaygı ve bozulmuş beden algısı gibi sorunlar yer alıyor. (Hediye Ünver, Busenur Köse, Bahadır Gegez, Oktay Demir, Semanur Sarısandal)