Reklam
Reklam
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
18 Kasım, 2024 21:40 tarihinde yayınlandı
0

Sağlıkfest’te Obezite Farkındalık Standı Kuruldu

KARABÜK- Karabük Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimler Festivali Sağlıkfest’te, obezite standı öğrencilerin ve ziyaretçilerin yoğun ilgisini gördü.
Sağlıkfest’te, bir yandan Türkiye’nin sağlık alanında daha da güçlü konuma yükselmesine katkı sağlayan projeler üretilirken öte yandan öğrenciler tarafından açılan stantlarda ziyaretçilerin ilgisine çekecek çeşitli uygulamalar katılımcıların ilgisine sunuldu. Bu stantların birin de de obezite ile mücadele konusuna özel bir vurgu yapıldı. Stant görevlileri, obezitenin tanımı, ortaya çıkaracağı sağlık sorunları hakkında bilgilendirme yaparak vatandaşları ve öğrencileri obeziteye karşı uyardı.
Vatandaşlar evde obezite olup olmadıklarını kolaylıkla öğreniyorlar
Obezite, vücutta sağlığı bozacak düzeyde aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanıyor. Vatandaşlar basit bir formülle obezite olup olmadıklarını öğrenebiliyor. Boyunuzu ikiyle çarptıktan sonra kilonuz çıkan sonuç ile bölününce çıkan sonuç vücut kitle endeksi verilerini ortaya çıkarıyor. Bu verilere göre çıkan sonuç; 18.5 altında ise zayıf, 18.5-24,9 arasında ise normal, 25- 29,9 arasında ise fazla kilolu, 30 ve üzeri ise obez kabul ediliyor. Ayrıca, obezite testi ‘Herkes İçin Spor Federasyonu (HİS) sayfasından da hesaplanabiliyor. Stant görevlileri, obezite tanısı alan veya kilosundan memnun olmayan bireylere, evde diyet uygulamak yerine bir diyetisyenle çalışmayı öneriyor. Stant görevlileri tarafından sıklıkla dile getirilen “Yağ asla kasa dönüşmez” ifadesi, öğrencilerin dikkatini çeken önemli bir mesaj oldu. Obezitenin yol açabileceği ciddi sağlık sorunları arasında kalp krizi, Tip 2 Diyabet, uyku apnesi, depresyon ve bazı kanser türleri gibi hastalıklar yer alıyor.
Obeziteden korunmak için yeterli ve dengeli beslenme, düzenli uyku, fiziksel aktivite ve stres yönetimi gibi temel yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, fastfood ürünlerin sık tüketiminin obezite riskini artırdığı belirtildi. Stantta, obezite önyargısı hakkında da bilgilendirmelerde bulunuldu. Obezite önyargısı, kilolu bireylere karşı olumsuz tutum ve davranışları içerirken, bu durum eğitim-iş hayatında ve sosyal ilişkilerde ayrımcılığa sebep olarak bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Önyargının sonuçları arasında depresyon, anksiyete, düşük özsaygı ve bozulmuş beden algısı gibi sorunlar yer alıyor. (Hediye Ünver, Busenur Köse, Bahadır Gegez, Oktay Demir, Semanur Sarısandal)

Bizi sosyal medyadan takip edin
cografi isaretli yemeklerin tarifleri yapay zeka destegiyle dijitale tasindi wS5BmA5x
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Mayıs, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Coğrafi işaretli yemeklerin tarifleri yapay zeka desteğiyle dijitale taşındı

Kastamonu Üniversitesi’nde hayata geçirilen proje ile coğrafi işaretli ve unutulmaya yüz tutmuş yemekler, yapay zeka destekli kurulan internet sitesinde bir araya getirildi. Sitede coğrafi işaretli yemeklerin orijinal tarifleri ve yapay zeka desteğiyle hazırlanan tarifleri vatandaşların hizmetine sunuluyor.

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde yürütülen projeyle, Türkiye’nin tescilli lezzetleri ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel mutfak kültürü dijital çağın imkanlarıyla bir araya getirildi. TÜBİTAK 2209 öğrenci projesi kapsamında hayata geçirilen proje kapsamında, yapay zeka entegre edilerek kuruşan “Miras Sofrası” isimli internet sitesinde, Türkiye’deki illerin coğrafi işaretli yemeklerinin orijinal tarifleri ve reçeteleri vatandaşların hizmetine sunuldu. Sağlık problemleri ya da beslenme tercihleri farklı olan vatandaşlar ise siteye entegre eden yapay zeka sayesinde coğrafi işaretli yemeklerin alternatif tariflerini öğrenebilecek.

Her ilin coğrafi işaretli yemeği belirlendi

Projeyle ilgili bilgi veren Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serkan Çalışkan, “Kastamonu Üniversitesi olarak UNDES projeleri kapsamında gastronomiyle alakalı birkaç projemiz var. Bunlardan bir tanesi Kültürel Miras projemiz. Kültürel Miras projesi kapsamında her ilin coğrafi işaretli bir yemeğini belirledik ve bunlara ilişkin bir internet sitesi oluşturduk. Kastamonu gastronomik olarak çok köklü bir mirasa ve geçmişe sahip. Bu kapsamda da köyleri dolaşıp, kırsal alanları dolaşıp bu mirası ortaya çıkarmayı planlıyoruz. Bu kapsamda anneannelerden, babaannelerden bu mirasa ilişkin notlar alıp daha sonrasında da bu yemekleri literatüre kazandırmayı, bu yemekleri yapmayı planlıyoruz” dedi.

Kültürel Miras projesinin ilk aşamasında web sitesinde her ilin bir yemeğine yer verdiklerini dile getiren Doç. Dr. Serkan Çalışkan, “Bu yemeklerin sayısını ilerleyen safhalarda çoğaltacağız. Bu yemeklerin videolarını çekeceğiz. Bu yemekleri tattıracağız. İlerleyen aşamalarda internet sitesini daha geniş kapsamlı bir hale getirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

“Bunu insanlara farklı şekilde sunmayı planladık”

Yaklaşık bir yıllık süreçte tamamlanan projenin detaylarını paylaşan Araştırma Görevlisi Ahmet Tuğrul Karamustafa da, “Multidisipliner bir çalışma ele alarak aslında unutulmuş ve yüz tutulmuş yiyeceklerin ulaşamadığımız reçetelerine rahat bir şekilde ulaşmamız açısından, aynı zamanda günümüzde artık dijital çağda yapay zeka ile entegre ederek bunu insanlara farklı şekilde sunmayı planladık. Bu projemizdeki amaç yiyeceklerin hem normal kendi reçetelerini koymak hem de yemek farklı alerjisi olan insanlar için yapay zeka yemeklerin farklı formatta hazırlanmasına katkı sağlamaktır. Kastamonu banduması dediğimizde hindi etini kullanıyoruz. Bunun orijinal reçetesinde böyle var. Bunun hem hikayesini biz oraya yazıyoruz, yapay zekayı biz içine entegre ettiğimizde hindi eti ya da normal et yiyemeyen insanlar da yapay zekasında alternatif tarifleri öğrenebiliyor. Uygulamayla ilgili geri dönüşlerimizi de yavaş yavaş almaya başladık” diye konuştu.

“Kendi ülkemden baz alarak başlamak istedim”

Projeyi geliştiren öğrencilerden Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencisi Vesile İlhan da, Türkiye’nin lezzet mirasını temel alarak bu çalışmaya başladığını belirterek, “81 ildeki yemekleri araştırdım. Bunları nasıl değiştirebiliriz diye düşündüm. Daha sonra da arkadaşımla otururken böyle bir proje geliştirmek istedik ve bunu nasıl ortak yapabiliriz diye düşündük. Arkadaşım sitenin yazılım kısmıyla ilgilendi. Ben de tariflerin araştırılması ve bunları nasıl geliştirebileceğimiz üzerine çalıştım. Daha sonra yapay zekayı devreye soktuk. Bu üçünü birleştirip 3-4 aylık bir çalışma gerçekleştirdik. Sonucundan da memnun kaldığımız sitemiz ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin