Haber Merkezi tarafından
18 Kasım, 2024 21:23 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 21.11.2024 16:15
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Sağlıkfest’te ‘Engelini Sen Seç’ Standı Açıldı

KARABÜK- Karabük Üniversitesi'nde düzenlenen Türkiye’nin İlk Sağlık Bilimleri Festivali (SAĞLIKFEST) kapsamında, engellilerle empati kurabilmek maksadıyla ‘Engelini Sen Seç’ standı kuruldu. Stantta, gözü kapalı ve elleri bağlı bir şekilde yapbozlar çözüldü, yazıyla diyalog denendi.

Yüzden fazla stantta birbirinden ilginç testlerin ve deneyimlerin sunulduğu festivalde, katılımcılara yönelik birçok konferans gerçekleştirildi. Sağlıkfest’te katılımcılarda farkındalık oluşturmaya yönelik olarak kurulan stantlardan birisi de ‘Engelini Sen Seç’ standıydı. Bu stantta, engellilerle empati kurmak amacıyla uygulamalı eğitim verildi, katılımcılara farklı engel durumlarına yönelik deneyim yapmalarına imkân tanındı.

Kurulan stantta ziyaretçiler, engelli bireyleri anlama adına elleri ve gözleri bağlı şekilde yapboz çözdüler, beden diliyle karşısındaki kişiyle konuşmadan, kağıttaki yazıları anlatacak şekilde diyalog kurmaya çalıştılar.

Stantta bulunan Öğretim Görevlisi Mustafa Kavak, “Yapılan istatistik araştırmalarına göre Türkiye’de yüzde 10’un üzerinde engelli nüfus bulunmaktadır. Bunların bir kısmı bedensel engelli, bir kısmı işitme engelli, bir kısmı görme engelli, bir kısmı ise zihinsel engelli olmak üzere farklı engelli çeşitleri mevcuttur. Engelli insanlar, günlük hayatlarında yaşam aktivitelerinde bir sürü problem yaşamaktadırlar. Fakat son dönemdeki imkanların artmasıyla birlikte sosyal hayata katılımları daha fazla olmuştur. Üniversite okumaya başladılar, iş imkanları fırsatları önlerine sunulmuştur. Fakat biz, 5 dakika da olsa bir bedensel engelli, bir görme engelli, bir işitme engelli gibi, onların yerine kendimizi koyarak, onların çektikleri zorlukları anlayacak şekilde bir test düzenlemek istedik” şeklinde açıklamada bulundu.

Bu uygulamayla amaçlanan, engelli bireylerle bağ kurarak ve empati yaparak onları kendi içimize dahil etmek, hayatlarını kolaylaştırmak ve hep birlikte birçok engelin aşılabileceği konusunda farkındalık oluşturmak. (Bilal Hamza, Hamza Atabey, Tolunay Ünay, Mesut Enes Aydoğdu, Dilan Topal)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Ocak, 2026 20:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum: 0

Özölçer, “Hedefimiz kalite, çekici ve araştırma odaklı bir üniversite”

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) ziyaretinde üniversitenin akademik hedeflerinden kampüs yatırımlarına, sağlık alanındaki dev projelerden öğrenci yaşamına kadar birçok konuda kapsamlı açıklamalarda bulundu. Özölçer, "Üniversitemizi mecburen tercih edilen değil, isteyerek gelinen bir kurum hâline getirmek istiyoruz" dedi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyarette üniversitenin mevcut durumu, devam eden yatırımlar ve gelecek hedefleri üzerine önemli değerlendirmelerde bulunan Özölçer, eğitim-öğretimden sağlığa, fiziki altyapıdan akademik kaliteye kadar geniş bir yelpazede açıklamalar yaptı.
Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Prof. Dr. Özölçer’e teşekkür etti.
Rektör Özölçer, üniversitelerin ancak net hedeflerle gelişebileceğini vurgulayarak, "Araştırma üniversitesi kategorisine girmesek bile izleme listesinde yer almak istiyoruz. Üniversiteler yıllarla gelişir. Önemli olan doğru yönde ilerlemektir" ifadelerini kullandı.
YÖK’ün ikinci öğretimleri kapatması ve kontenjanları azaltmasının kalite odaklı bir yaklaşımın sonucu olduğunu ifade eden Özölçer, üniversitelerin nicelikten çok niteliğe yönelmesi gerektiğini belirtti.
Özölçer, öğrenci tercihinde şehir faktörünün büyük önem taşıdığını belirterek, Zonguldak’ın öğrenci dostu bir şehir olması gerektiğine dikkat çekti. Barınma imkânları, kiraların makul düzeyde olması, sosyal yaşam ve halkın öğrencilere yaklaşımının tercihleri doğrudan etkilediğini ifade eden Özölçer, "Öğrenci ‘İyi ki Zonguldak’ta okudum’ demeli" dedi.
BEUN’un 13 kampüsü ve 112 binası bulunduğunu hatırlatan Özölçer, göreve geldiklerinde kampüslerin büyük bölümünün ciddi fiziki sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Çatı onarımlarından boya-badana çalışmalarına, tuvaletlerden doğal gaz dönüşümüne kadar kapsamlı bir yenileme süreci yürütüldüğünü belirten Özölçer, "Önce yaşanabilir kampüsler oluşturduk. Fiziki ortam olmadan akademik motivasyon olmaz" dedi.
Üniversitenin doğal gaz altyapısının büyük ölçüde tamamlandığını ifade eden Özölçer, Ereğli Kepez’de bulunan son binanın da kısa süre içinde doğal gaza geçeceğini belirtti. Doğal gaz dönüşümünün hem maliyetleri düşürdüğünü hem de konforu artırdığını söyledi.
BEUN Hastanesi’nin Batı Karadeniz’in en güçlü sağlık merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Özölçer, onkoloji, radyoterapi, kemik iliği nakli, bypass ve aort diseksiyonu gibi birçok ileri tedavinin artık Zonguldak’ta yapılabildiğini söyledi. "Hastalarımızın Ankara’ya, Kocaeli’ye gitmesine gerek kalmıyor" diyen Özölçer, yalnızca bu yıl 150 milyon liralık radyoterapi cihazı alındığını açıkladı.
Onkoloji servisinin güçlendirildiğini, diş hekimliğinde en az 30 yeni ünite kazandırıldığını ve yeni poliklinik binasının kısa sürede hizmete açılacağını belirten Özölçer, tüm yatırımların üniversitenin kendi kaynaklarıyla yapıldığını vurguladı.
Hastanedeki yoğun bakım yatak sayısının artırılması için çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Özölçer, yüzde 92 doluluk oranıyla hizmet verdiklerini söyledi. Ameliyathane sayısının artırılması, odaların tek ve iki kişilik hâle getirilmesi için planlamalar yapıldığını kaydetti.
Bazı tıbbi işlemlerde SGK ödemelerinin yetersiz kaldığını ancak buna rağmen hastalardan ek ücret alınmadığını belirten Özölçer, "Hastalar mağdur olmasın diye üniversite olarak kendi gelirimizden karşılıyoruz" dedi.
Akademik kadronun gençleştirilmesine önem verdiklerini ifade eden Özölçer, yayın sayıları ve ameliyat kapasitesinin önemli ölçüde arttığını söyledi. Sağlık çalışanlarının büyük bir özveriyle görev yaptığını vurguladı.
Çaycuma, Devrek, Ereğli, Alaplı ve diğer ilçe kampüslerine özel önem verdiklerini belirten Özölçer, sivil havacılık, gastronomi, pastacılık ve bilişim teknolojileri gibi alanlarda yeni bölümler açmayı hedeflediklerini söyledi. Uluslararası öğrenci sayısının yaklaşık bin 800 olduğunu belirten Özölçer, hedeflerinin bu sayıyı kaliteyi gözeterek 3 bin civarında tutmak olduğunu söyledi. "Sayısal artış değil, nitelikli öğrenci istiyoruz" dedi.
Konuşmasının sonunda üniversitenin Zonguldak’ın ve Batı Karadeniz’in ortak değeri olduğunu vurgulayan Özölçer, "Herkesin bu kuruma sahip çıkması gerekiyor. Hedefimiz kaliteyi artırmak ve geleceğe güçlü bir üniversite bırakmak" ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin