Reklam
Reklam
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
18 Kasım, 2024 21:23 tarihinde yayınlandı
0

Sağlıkfest’te ‘Engelini Sen Seç’ Standı Açıldı

KARABÜK- Karabük Üniversitesi’nde düzenlenen Türkiye’nin İlk Sağlık Bilimleri Festivali (SAĞLIKFEST) kapsamında, engellilerle empati kurabilmek maksadıyla ‘Engelini Sen Seç’ standı kuruldu. Stantta, gözü kapalı ve elleri bağlı bir şekilde yapbozlar çözüldü, yazıyla diyalog denendi.

Yüzden fazla stantta birbirinden ilginç testlerin ve deneyimlerin sunulduğu festivalde, katılımcılara yönelik birçok konferans gerçekleştirildi. Sağlıkfest’te katılımcılarda farkındalık oluşturmaya yönelik olarak kurulan stantlardan birisi de ‘Engelini Sen Seç’ standıydı. Bu stantta, engellilerle empati kurmak amacıyla uygulamalı eğitim verildi, katılımcılara farklı engel durumlarına yönelik deneyim yapmalarına imkân tanındı.

Kurulan stantta ziyaretçiler, engelli bireyleri anlama adına elleri ve gözleri bağlı şekilde yapboz çözdüler, beden diliyle karşısındaki kişiyle konuşmadan, kağıttaki yazıları anlatacak şekilde diyalog kurmaya çalıştılar.

Stantta bulunan Öğretim Görevlisi Mustafa Kavak, “Yapılan istatistik araştırmalarına göre Türkiye’de yüzde 10’un üzerinde engelli nüfus bulunmaktadır. Bunların bir kısmı bedensel engelli, bir kısmı işitme engelli, bir kısmı görme engelli, bir kısmı ise zihinsel engelli olmak üzere farklı engelli çeşitleri mevcuttur. Engelli insanlar, günlük hayatlarında yaşam aktivitelerinde bir sürü problem yaşamaktadırlar. Fakat son dönemdeki imkanların artmasıyla birlikte sosyal hayata katılımları daha fazla olmuştur. Üniversite okumaya başladılar, iş imkanları fırsatları önlerine sunulmuştur. Fakat biz, 5 dakika da olsa bir bedensel engelli, bir görme engelli, bir işitme engelli gibi, onların yerine kendimizi koyarak, onların çektikleri zorlukları anlayacak şekilde bir test düzenlemek istedik” şeklinde açıklamada bulundu.

Bu uygulamayla amaçlanan, engelli bireylerle bağ kurarak ve empati yaparak onları kendi içimize dahil etmek, hayatlarını kolaylaştırmak ve hep birlikte birçok engelin aşılabileceği konusunda farkındalık oluşturmak. (Bilal Hamza, Hamza Atabey, Tolunay Ünay, Mesut Enes Aydoğdu, Dilan Topal)

Bizi sosyal medyadan takip edin
karadenizdeki saldirida hayatini kaybeden ve yaralanan balikcilar kastamonuya getirildi TKUdBXDY
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Haziran, 2026 04:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Karadeniz’deki saldırıda hayatını kaybeden ve yaralanan balıkçılar Kastamonu’ya getirildi

Karadeniz’de saldırıya uğrayan Türk bayraklı balıkçı teknesinde hayatını kaybeden vatandaşın cenazesi ile 4 yaralı, Kastamonu’nun İnebolu ilçesine getirildi.

Kırım’ın batısında, Sivastopol açıklarında saldırıya uğrayan Türk bayraklı “Duru 67” isimli balıkçı teknesindeki 5 kişi yaralandı. Teknedeki yaralılar, yakınlarında bulunan “Burak Kaya” isimli balıkçı teknesine tahliye edildi. Kastamonu’nun İnebolu ilçesi istikametine doğru hareket eden teknedeki yaralılardan biri hayatını kaybetti. Balıkçı teknesinden yapılan yardım çağrısı üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığına ait TCGSG-96 gemisi, 4 doktor, 15 UMKE personeli, hemşire ve yardımcı sağlık personelinden oluşan toplam 19 kişilik uzman tıbbi ekiple harekete geçti. İnebolu Limanı’ndan dün saat 12.35’te hareket eden Sahil Güvenlik Komutanlığı gemisi, balıkçı teknesiyle saat 19.20 sıralarında yaklaşık 115 mil açıkta temas kurdu.

Hayatını kaybeden balıkçının cenazesi ve yaralı balıkçılar daha sonra Sahil Güvenlik Komutanlığı gemisine alındı. Yaralılara uzman sağlık ekibi tarafından ilk müdahale ise gemide yapıldı. Dönüşe geçen Sahil Güvenlik Komutanlığı gemisi, saat 03.00 sıralarında Kastamonu’nun İnebolu ilçesindeki İnebolu Limanı’na yanaştı. Gemiden indirilen 4 yaralı, ambulanslarla Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Hayatını kaybeden vatandaşın cenazesi ise cenaze aracıyla morga götürüldü.

Bizi sosyal medyadan takip edin