Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Mayıs, 2024 20:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Sağlık turizmi gelişiyor: Samsun’da 25 bine yakın turist sağlık hizmeti aldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yetkin Bulut, 2023 yılında Samsun’da tüm hastanelerde toplam 24 bin 785 turistin sağlık hizmeti aldığını söyledi.
’İkiztepe Sağlık Zirvesi’nde yerli ve yabancı sağlık sektörü temsilcilerine sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Yetkin Bulut, Samsun’un sağlık turizmi açısından istatistiklerini paylaştı. Samsun da birçok kuruluşun sağlık turizmi yetki belgesine sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bulut, “Sağlık alanında turizm kendi içerisinde 2’ye ayrılır. ‘Sağlık turisti’ yurt dışından tedavi ya da sağlık hizmeti almak için Türkiye’ye gelenlere, ‘turistin sağlığı’ ise yurt dışından gelen turistin Türkiye’de geçirdiği sağlık sorunu ya da ihtiyacı nedeniyle gördüğü tedavi ya da sağlık hizmetine verilen addır. Sağlık turizmi türleri medikal, engelli bakım, kaplıca-spa ve yaşlı turizmi olarak sıralanabilir. Yurt dışından hastalar Samsun’a gelirken en çok sosyal medya, reklamlar, açık hava reklamları, aracı kuruluşlar ve ağızdan ağıza pazarlama yöntemlerini kullanarak geliyorlar. Samsunlu firmalar da hastaları şehre çekmek için sosyal medya, reels, açık hava reklamları, aracı kuruluşlar, ağızdan ağıza pazarlama ve fuarlara katılım gibi materyalleri kullanıyorlar. Samsun’da sağlık turizmi yetki belgesine sahip 5 kamu hastanesi, 1 üniversite hastanesi, 8 özel hastane, 4 özel tıp merkezi, 25 özel muayene ve 7 aracı kuruluş bulunuyor” dedi.

“24 bin 785 turist Samsun’da sağlık hizmeti aldı”
2023 yılında 24 bin 785 turistin Samsun’da sağlık hizmeti aldığını açıklayan OMÜ Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yetkin Bulut, “Samsun’da 2023 yılında Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerdeki tedavi gören turist sayısı bin 621, bunun 146’sı sağlık turisti, bin 475’i de turistin sağlığı kapsamında gerçekleşti. Üniversite hastanesinde tedavi gören hasta sayısı 668 olurken bunun da 183’ü turistin sağlığı, 485’i sağlık turizmi kapsamında gerçekleşti. Özel hastanelerde ise toplam 22 bin 496 hasta hizmet alırken bunların bin 930’u sağlığın turisti, 20 bin 566’sı sağlık turisti çerçevesinde değerlendirildi. 2023 yılında Samsun’da toplam 24 bin 785 turist sağlık hizmeti alırken bunların 21 bin 197’si sağlık turizmi statüsünde 3 bin 588’i de turistin sağlığı statüsünde hastanelerden hizmet aldı” diye konuştu.

“En çok Gürcistan’dan hasta geldi”
Yurt dışından en çok Gürcistan’dan hasta geldiğini ifade eden Yetkin Bulut, “Yurt dışından şehrimize en çok sırasıyla Gürcistan, Irak, Almanya, Azerbaycan, İngiltere ve Rusya’dan hastalar geldi. Turistler Samsun’da en çok sırasıyla acil tıp, genel cerrahi, kadın hastalıkları, göz hastalıkları, iç hastalıkları, kardiyoloji, tıbbi onkoloji, üroloji, ortopedi ve travma ile kulak, burun ve boğaz alanında tedaviye ihtiyaç duydu. Hastaların Samsun’u tercih nedenleri arasında hekimlerin başarısı ve alanlarında yetkin olması, uygun maliyetler, tedavilerdeki başarı oranının çok yüksek olması, güvenlik, ulaşımın kolay olması ve hastanelerde en son teknolojilerin kullanıyor olması yer aldı. Samsun’da sağlık turizminde öne çıkan alanlar ise genel cerrahi, plastik cerrahi, beyin cerrahisi, onkolojik cerrahi, fizik, tedavi ve rehabilitasyon, doku ve organ nakli, obezite ve metabolik cerrahinin yanı sıra kalp ve damar branşları oldu. Sağlık turizminin Samsun’da artması için doğrudan uçuş sayısının arttırılması, Samsun-Ankara hızlı tren hattının faaliyet geçirilmesi, sektör çalışanlarının kapasitesinin arttırılması, sağlık turizmi belgesine sahip kurum sayısının arttırılması, ön tanı merkezlerinin açılması ve benzeri gibi birçok alanda gelişim sağlanması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Samsun’da 27 hastane mevcut
Samsun’daki sağlık ordusu hakkında da bilgiler veren Bulut, “Samsun’da 17 kamu, 2 üniversite ve 8 özel olmak üzere toplam 27 hastane bulunuyor. Kamuda 3 bin 101, üniversitelerde bin 137 ve özelde bin 49 olmak üzere toplam yatak sayısı 5 bin 287. Samsun’da hastanelerde toplam 3 bin 760 doktor görev yaparken, 83 ambulans da hastanelerin emrinde bulunuyor. Ayrıca Samsun’da 153 aile sağlığı merkezi, 26 sağlık evi de bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Ekim, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Samsun polisinden nefes kesen takip: 1 kilo 830 gram metamfetamin ele geçirildi

Samsun’da polisin takibi sonucu bir araçta yapılan aramada 1 kilo 830 gram metamfetamin ele geçirildi.
Edinilen bilgiye nazaran, Samsun’a uyuşturucu husus sevkiyatı yapılacağı bilgisine ulaşan Samsun Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü grupları, kuşkulu şahıslar ve araca ilişkin bilgileri belirleyerek planlı takibe başladı. Şüphelilerin kullanabileceği güzergâhlar evvelce değerlendirildi ve vilayet genelinde güvenlik tedbirleri alındı.
Araç tespit edildiğinde takımlar "dur" ihtarında bulundu lakin şüpheliler kaçmaya başladı. Atakum ilçesinde orta sokaklara girerek izlerini kaybettirmeye çalışan araç, Balaç Mahallesi’nde takımların yolu kapatmasıyla durduruldu ve şahıslar etkisiz hale getirildi.
Araçta yapılan aramada 1 kilo 830 gram metamfetamin ele geçirildi. Şüphelilerin maddeyi vilayet dışından temin ederek Samsun’da satışını planladıkları belirlendi.
Olayla ilgili araçta bulunan A.Ç. (30) ve T.T. (41) gözaltına alındı. Soruşturma devam ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin