Reklam
Reklam
saglik mudurlugu icme suyu analiz sonuclarini acikladi samsunun icme sulari temiz 1yYJmcDz jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Ağustos, 2024 16:00 tarihinde yayınlandı
0

Sağlık Müdürlüğü içme suyu analiz sonuçlarını açıkladı: “Samsun’un içme suları temiz”

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, içme ve kullanma suyu analiz çalışmaları sonucunda Samsun’un içme suyunun ’temiz’ olduğunu açıkladı.

Temmuz ayının ilk haftasında Samsun’da yaşanan sağanak yağışların ardından Samsun İl Sağlık Müdürlüğüne içme sularıyla ilgili ’koku’ şikayetleri yapıldı. Şikayetler üzerine numune alım sayıları artırıldı. İl Sağlık Müdürlüğü yapılan analiz sonuçlarını duyurdu.

“Samsun’un içme sularında kimyasal, mikrobiyolojik ya da fiziksel herhangi bir problem yok”

2024 yılı ilk 7 ayında toplam bin 909 numune alındığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uras, “İlimizde içme ve kullanma suyu şebekelerinden numune alma işlemleri ’İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik’ hükümleri çerçevesinde Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çevre Sağlığı birimimiz tarafından Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi(SASKİ) Genel Müdürlüğümüzle koordineli bir şekilde yürütülmekte ve alınan numuneler laboratuvarlarımızda mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel yönden analiz edilmektedir. Bu çalışmalar çerçevesinde ilimiz genelinde 831’i yeraltı, 45’i yüzeysel olmak üzere toplam 876 kaynak, 22 arıtma tesisi, 510 şebeke, bin 764 su deposu ve bin 81 izleme noktası mevcuttur. 2024 yılı ilk 7 ayda bu çalışma kapsamında toplam bin 909 numune alınarak inceleme için Halk Sağlığı Laboratuvarımıza teslim edilmiştir. Bu rutin analiz sürecinin dışında, özellikle son dönemde ilimizde görülen aşırı yağmur vakaları sonrası müdürlüğümüze içme sularıyla ilgili iletilen şikayetler üzerine, numune alım sayıları ve noktaları artırılmış, takip süreci sıklaştırılmıştır. Temmuz ayı boyunca yürütülen bu çalışmanın verilerine baktığımızda, analiz sürecine tabi olan içme suyu değerlendirme sonuçlarımızın ’temiz’ olduğunu, Samsun’un içme sularında kimyasal, mikrobiyolojik ya da fiziksel herhangi bir sorun olmadığını söyleyebiliriz. Samsunlular gönül rahatlığıyla içme sularını tüketebilirler. Sağlık Müdürlüğümüz tarafından muhtemel uygunsuzluk durumlarında zaten ivedilikle ilgili kurumlara bilgi verilmekte, kirlilik araştırması yapılmakta, tekrar su numuneleri uygun hale gelene kadar takip/izlem süreci sürdürülmekte ve veriler Sağlık Bakanlığı İçme Kullanma Suyu Bilgi Sistemine aktarılmaktadır” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kpyeni 3
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
13 Mayıs, 2026 11:38 tarihinde yayınlandı
0

Silvikültür eğitimleri Yenice’de tamamlandı

Orman İşletme Müdürlüklerinde düzenlenen “Silvikültür Uygulamaları Eğitim Tatbikatları”, Yenice Orman İşletme Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilen son programla tamamlandı.

Bölge Müdürü Halil Oflu başkanlığında, Bölge Müdür Yardımcısı Osman Araz koordinesinde gerçekleştirilen eğitimlerde; sürdürülebilir ormancılığın temelini oluşturan genç meşcere bakımları, sıklık ve aralama müdahaleleri, doğal gençleştirme teknikleri, meşcere kuruluşlarının biyolojik gelişim süreçleri ile silvikültürel müdahalelerde karar kriterleri sahada uygulamalı olarak değerlendirildi.

Silvikültür Şube Müdürü Hüseyin Albayrak tarafından gerçekleştirilen uygulamalı eğitimlerde, müdahale öncesinde yetişme ortamı analizinin doğru yapılmasının önemine dikkat çekilerek bonitet tespiti, bakı durumu, eğim, yükselti, toprak derinliği, taşlılık, diri örtü yapısı ve yağış rejimi gibi parametrelerin silvikültürel karar alma süreçlerine doğrudan etki ettiği vurgulandı.

Tatbikatta ayrıca meşcere kapalılık durumuna göre uygulanacak bakım müdahaleleri, istikbal ağacı seçimi, fertler arası rekabetin azaltılması, kök-gövde-tepe gelişiminin yönlendirilmesi, kar-rüzgâr ve biyotik zararlılara karşı dayanıklı meşcere kuruluşu, karışık meşcere yapılarında tür devamlılığının korunması ile müdahale zamanı ve dozunun meşcere stabilitesi üzerindeki etkileri uygulamalı örneklerle anlatıldı.

Orman İdaresi ve Planlama Şube Müdürü Handan Sertel tarafından verilen eğitimlerde ise amenajman planları doğrultusunda etanın meşcereden çıkarılması esasları, genç meşcerelerde uygulanacak bakım programları, işletme sınıfı değişiklik süreçleri ile olağanüstü hasılat etası raporlarının hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken teknik kriterler değerlendirildi.

Tatbikat sonunda konuşan Bölge Müdürü Halil Oflu, silvikültürün yalnızca ağaç yetiştirmek değil, geleceğin ormanını bugünden planlamak olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Yapılan her bakım müdahalesi; ağacın çap artımına, boy gelişimine, kök stabilitesine, karbon depolama kapasitesine ve ekosistem direncine doğrudan etki etmektedir. Bugün sahada verdiğimiz her teknik kararın sonucu belki 20 yıl, belki 100 yıl sonra ortaya çıkacaktır. Bu nedenle hiçbir müdahale gelişigüzel yapılamaz. Teknik ormancılık; bilgi, planlama, ölçü ve disiplin ister.”

Oflu, bakım çalışmaları sonucunda elde edilen orman ürünlerinin en az değer kaybıyla ekonomiye kazandırılmasının da ormancılığın önemli bir parçası olduğunu vurgulayarak, elde edilen her kaynağın yeniden ormanların korunması, geliştirilmesi ve geleceğe hazırlanması için kullanıldığını ifade etti. Sağlıklı, dirençli ve sürdürülebilir ormanlar kurmanın yolunun; biyolojik çeşitliliği koruyan, yetişme ortamını doğru analiz eden ve silvikültürel esaslardan taviz vermeyen bir anlayıştan geçtiğini söyledi.

Eğitim tatbikatına Yenice Orman İşletme Müdürü Bahri Yücel, işletme müdür yardımcıları, işletme şefleri ve orman muhafaza memurları katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin