Karabük Postası tarafından
12 Temmuz, 2022 12:21 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

‘Safrantech’ TEKNOFEST’te Yarışacak

Safranbolu ilçesinde meslek lisesi öğrencileri, milli teknoloji hamlesi çerçevesinde ürettikleri 'Safrantech' isimli elektrikli arabayla TEKNOFEST'te derece elde etmeyi hedefliyor. Milli teknoloji hamlesi çerçevesinde Safranbolu Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Bölümü öğrencileri elektrikli araç üretti. 10 kişilik ekipten oluşan öğrenciler, aracı tamamlamak için yaklaşık iki ay boyunca canla başla çalıştılar. Okul Müdürü Muammer Demirtaş’ın koordinesinde üretilen elektrikli aracın elektronik yazılımı öğrenciler tarafından yapıldı. 'Safrantech' isminin verildiği araçla öğrenciler TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali çerçevesinde Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları'nda derece elde etmeyi amaçlıyor. "ÖN ELEMEYİ DE GEÇMEK ÇOK BÜYÜK BAŞARI" Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz,  yaptığı açıklamada okulların tatil olmasına rağmen öğrencilerin çalıştığını belirtti. TEKNOFEST için hazırlık yapıldığını ifade eden Türköz, "Yerli ve milli diyebileceğimiz aracımız Safranbolulu öğrencilerimiz tarafından yapıldı ve yarışmaya hazır hale getirildi. Ağustos ayında yapılacak yarışmaya öğrencilerimiz canla başla çalışarak hazırlık yapıyorlar. İnşallah Safranbolu'muzu güzel bir şekilde temsil edecekler. Önemli olan katılmak ve ön elemeyi geçmek. Ön elemeyi de geçmek çok büyük başarı. Gençlerimizi canı gönülden tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı. Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yaklaşık 40 yıldan beri Safranbolu'ya hizmet verdiğini belirten Türköz, "Sanayimize ara eleman yetiştiriyor. Artık ara elemandan daha çok mühendis yetiştirmek için odaklandık" dedi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş ise Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi çerçevesinde meslek lisesinde elektrikli aracı öğretmenlerin ve öğrencilerin katkılarıyla ürettiklerini, bundan sonraki süreçte milli teknoloji hamlesine uygun eserler de ortaya çıkaracaklarını söyledi. Elektrikli aracın daha iyi modellerini de üreteceklerini aktaran Gümüş, "TEKNOFEST’te ilçe olarak birçok projede yer alıyoruz. Hava araçlarıyla da yarışmaya katılacağız. Dronlarımızı da ürettik ve yarışmada sergilenecekler. Derece de alacaklarına da inanıyoruz" diye konuştu. Okul Müdürü Muammer Demirtaş da Karabük’te projeyi uygulayan tek takımın kendi okulları olduğunu belirterek, yarışmada ilk üç içerisinde yer alacaklarına inandığını ifade etti. Aracı yapmak için gece gündüz çalıştıklarını kaydeden öğrencilerden Mehmet Emin Arslan, şunları söyledi: "Aracımızı 40'a 40 boyutundaki 3 milimetre kalınlığında alüminyum kutu profillerden yaptık. Daha sonra bunları keserek şekil verdik. Bu şekilde kaynak yaptık. 10 kişilik bir ekibiz. Arabanın şasesini yaparken çok zorlandık." (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Haziran, 2025 00:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Vali Arslan’dan Kızılay için ilginç benzetme

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Kızılay’ın kuruluş yıl dönümünü nedeniyle yayımladığı kutlama bildirisinde, Kzılay’ı, çaresizliğin üzerine doğan bir sabah güneşine benzetti.
Vali Nırtaç Arslan, Türk Kızılay’ın 157. kuruluş yıl dönümü nedeniyle yayımladığı iletide, Türk Kızılay’ının Türk milletinin yardımseverlik ve dayanışma hislerinin kurumsal bir temsili olduğunu söz etti. Arslan iletisinde, "1868 yılında ’Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti’ ismiyle kurulan Türk Kızılay’ı, yalnızca bir yardım kuruluşu değil, tıpkı vakitte milletimizin sıkıntı zamanlardaki teminatı, umutların sönmeye yüz tuttuğu anda yanan bir ışıktır. Çalışanların emeğiyle, gönüllülerin vicdanıyla ve halkımızın takviyesiyle büyüyen Türk Kızılay’ı afetlerde birinci alana inen, kan bağışında hayat kurtaran, yetimlere yuva olan, fakirlere aş olan bir hayır kervanıdır. Kızılay’ın kırmızı hilali, sadece bir amblem değil, adeta çaresizliğin üstüne doğan bir sabah güneşidir" sözlerine yer verdi.

"Türk Kızılay’ı gurur kaynağımızdır"
Kızılay’ın, yaşanan afetlerde beşere ve canlıya yardım eli olduğunu da hatırlatan Vali Arslan, "Depremlerde, yangınlarda, sel felaketlerinde, salgın hastalıklarda, her türlü zorlukta halkımızın yanında olan ve sırf ülkemizde değil, dünyanın dört bir yanında mazlumlara el uzatan Türk Kızılay’ı, gönüllülük ruhuyla hareket eden binlerce çalışanı ile gurur kaynağımızdır.
Bugün, Kızılay’ın yalnızca geçmişine değil, geleceğine de sahip çıkma günüdür. Daima birlikte el vererek, bu uygunluk zincirine yeni halkalar eklemek; dayanışmayı, yardımlaşmayı ve insanlığı yüceltmek hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu his ve fikirlerle, Türk Kızılay’ının 157. kuruluş yıl dönümünü en içten dileklerimle kutluyor; insanlığa umut olan Kızılay neferleri ile takviyesini esirgemeyen tüm kişi, kurum ve kuruluşlara gönülden teşekkür ediyor, sevgi ve hürmetlerimi sunuyorum" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin