Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odasının Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile proje ortağı olduğu "Lavanta Kokulu Safran Bahçesi Projesi"nde safran hasadı başladı.
Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri ve Safranbolu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akgül ile birlikte safran hasadı yapan Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Cengiz Ünal, Safran’da hedeflerinin gelecek yıllarda kapasiteyi artırmak olduğunu söyledi.
Başkan Ünal, “Yaklaşık 50 dönüm arazi üzerine kurulan 'Lavanta Kokulu Safran Bahçemizde' safran hasadına başladık. Dünyanın en pahalı baharatı olan ve ilçemize adını veren safran çiçeğimiz yaklaşık olarak 45 gün daha çiçek açacaktır. Proje üzerine yaptığımız çok amaçlı binamız geçtiğimiz aylarda hizmete girmişti, önümüzdeki bahar aylarında da peyzaj projemizi gerçekleştirerek Safranbolu’muza yakışır bir projeyi halkımıza kazandırmış olacağız. Bu proje hepimizin projesidir. Tüm yıl boyunca Safranbolu’dan talep edilen ürün üretilemediğinden, safranın üretim kapasitesini artırarak gözbebeği çiçeğimizi yarınlara taşımak birinci önceliğimizdir. Karabük’ümüzün tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan idarecilerimizi çalışanlarımızı, üyelerimizi vakti olan tüm hemşehrilerimizi bu görsel şölene bekliyoruz" dedi. (İHA)
“Tapulu arsam” diye yolu beton duvar ile kapatınca mahalleli isyan etti
Samsun’da bir kişi yeni satın aldığı yerden geçen yolu tapulu toprağı olduğu için beton istinat duvarı ile kapatınca mahalle sakinleri isyan etti.
Edinilen bilgiye nazaran, Samsun İlkadım ilçesi Çatalarmut Mahallesi’de ikamet eden Salim Yaman, konutunun yanındaki arsayı da satın aldı. Mahalle yolunun tapulu yerinden geçtiğini belirten Salim Yaman, müteahhit ile anlaşarak toprağına bina yapmak istedi. Belediye ile görüşen Yaman, yolu beton istinat duvarı ile araç ve yaya trafiğine kapattı. Akşam işten konutlarına dönen mahalle sakinleri, yolun duvar ile kapatıldığını görünce karara reaksiyon gösterdi. Ellerinde, yıllar evvel eski mülk sahibinden yolu para karşılığında satın aldıklarına dair senet bulunduğunu belirten mahalle sakinleri, yolun açılması için gece geç saate kadar duvarın yanında toplanıp reaksiyon gösterdi. Polisler vatandaşların haklarını hukuksal taraftan aramalarını ve meskenlerine gitmelerini istedi.
"Burası yaklaşık 35 yıldır mahalle sakinlerinin kullandığı yoldur"
Çatalarmut Mahallesi Muhtarı İdris Güdeloğlu yaptığı açıklamada, "Burası yaklaşık 35 yıldır mahalle sakinlerinin kullandığı yoldur. Buranın birinci sahibi olan Mehmet Dolgun abimiz tapusu şahsi kendine ilişkin iken mahalle sakinlerinde muhakkak bir fiyat bedel alarak ’3 metreye 15 metre yol bırakayım, geçiş hakkın olsun’ diye burayı yol bırakmış. Mahalle sakinleri razı olmuşlar. Parasını ödemişler. Buranın bedelini ödemişler. Mehmet bey öldükten sonra varisleri bir öbür şahsa satıyor. Satıldıktan sonra alan şahıs ölçümünü yaptırıyor. Burası benim tapulu arazim diyerek bu istinaf duvarı ile kapatıyor. Vatandaşların yolu şu anda kapalı. Vatandaşların da ellerinde imzalı senetleri var. Vatandaşlar bu yolun kapanmasını istemiyor. Bu yol şu anda kapalı. Vatandaşlar mağdur. Buradaki yolun tekrar açılmasını belediyemizden, ilgililerden bu yolun açılmasını ve vatandaşların kullanılmasını rica ediyorum" diye konuştu.
Kapattığı yolun tapulu toprağı olduğunu söyleyen Salim Yaman, "Komşu yerini satışa çıkardı. Tapu komşumuz ’370 metrekare yer var planlı projeli bunları satmak istiyoruz’ dedi. Yer hacizliydi. 3 tane haciz vardı. Ben 3 hacizi ödedim. 370 metrekare yeri aldım. Vatandaş da buradan geçiyordu. Bu yeri de alınca bizim tapular birleşti. Müteahhit ile görüşüp mutabakat yaptım. Müteahhit 2 dükkan ve 4 dairen olur dedi. Burayı da çevirmemiz gerekiyordu. Binamın etrafını çevirdim ve müteahhit ile muahede yaptım. Ben burada halkımı severim 25-30 yıldır kapı komşuyuz. Evvel belediyeye gittim. Belediye fen işleri imar kısmı ’burası haklı tarafından senindir istediğin vakit beton dökerek çevirebilirsin’ dedi. Bizde beton döküp çevirdik" biçiminde konuştu.
Vatandaşlar polisin ikazları üzerine dağılarak meskenlerine gitti.