Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Safranda farklı üretim teknikleri deneniyor

Safranbolu Yayın: 29.09.2017 06:59
Yazar:
Safranda farklı üretim teknikleri deneniyor

Safranbolu’ya adını veren “Safran” çok eski çağlardan beri çiçek tepecikleri, baharat ve gıda boyası olarak kullanılan soğanlı bir bitkidir.

Günümüzde en çok safran üretilen ülkelerin başında İspanya, Fransa, Sicilya, İtalya, İran ve Keşmir gelir. 19.yy  ortalarında Osmanlı Devletinden Yurt dışına satılan safranın önemli bir bölümü Safranbolu’da üretilmiştir. Sarı boya hammaddesinin  elde edildiği safran sentetik boyalar üretilinceye kadar eczacılık ve boya sanayiinde kullanılıyordu. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarıya boyayabilecek kadar  kuvvetli bir boyama özelliğine sahip olan safran, halen Safranbolu ilçemizde üretilmeye devam etmektedir.

Safran yetiştiriciliğinde en temel sorunlarından biri yabancı ot kontrolüdür. Bu amaçla safran yetiştiriciliğinde yabancı ot ile etkin bir şekilde mücadele yapabilmek için farklı yetiştirme ortamlarının yabancı ot miktarına etkilerini tespit etmek amacıyla bütçesi Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi projesinden karşılanan demonstrasyon çalışmasına start verilmiştir.

Bu amaçla Safranbolu İlçesi Yazıköy sınırlarında çiftçi Recep Kartal’a ait 120 m² lik alanda 4 farklı yetiştirme ortamının yabancı ot gelişimine etkilerini gözlemlemek amacıyla 2 tekerrürlü deneme parselleri oluşturulmuştur.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik personellerinin hafta sonu da dâhil olmak üzere bizzat çalışarak katıldığı safran deneme demonstrasyon çalışması, çiftçi Recep Kartal ile İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından takip edilerek projenin amacına ulaşması hedefleniyor.

 

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İYİ Parti, 5. olağanüstü kurultayla yeni genel başkanını seçti

Manşet Yayın: 28.04.2024 13:20
İYİ Parti, 5. olağanüstü kurultayla yeni genel başkanını seçti

Ankara’da ATO Congresium’daki kurultayda genel başkanlığa İYİ Parti Grup Başkanı Koray Aydın, Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Göç Politikaları Başkanı Tolga Akalın ve Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz aday oldu. Kurultayda genel başkan adaylarından hiçbiri ilk iki turunda oylamada gerekli olan salt çoğunluğu sağlanamazken 3. Turda izmir Mv. Müsavat Dervişoğlu salt çoğunluğu elde ederek İyi Parti’nin yeni Genel başkanı oldu.

Ardından yapılan parti organları seçiminde ise; Karabük’ten

Ozan Canyurt’ un da merkez disiplin kurulu üyeliğine yeniden seçildiği

50’si asıl, 25’i yedek 75 Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi ile 11’i asıl, 7’si yedek 18 Merkez Disiplin Kurulu üyesi belirlendi .

31 Mart seçimlerinde İyi Parti Kadıköy belediye başkan adayı olan Karabük’lü Kübra Dursun ise GiK listesinde kendisine girmeyi başardı.