Karabük Postası tarafından
29 Eylül, 2017 06:59 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Safranda farklı üretim teknikleri deneniyor

Safranbolu'ya adını veren "Safran" çok eski çağlardan beri çiçek tepecikleri, baharat ve gıda boyası olarak kullanılan soğanlı bir bitkidir. Günümüzde en çok safran üretilen ülkelerin başında İspanya, Fransa, Sicilya, İtalya, İran ve Keşmir gelir. 19.yy  ortalarında Osmanlı Devletinden Yurt dışına satılan safranın önemli bir bölümü Safranbolu'da üretilmiştir. Sarı boya hammaddesinin  elde edildiği safran sentetik boyalar üretilinceye kadar eczacılık ve boya sanayiinde kullanılıyordu. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarıya boyayabilecek kadar  kuvvetli bir boyama özelliğine sahip olan safran, halen Safranbolu ilçemizde üretilmeye devam etmektedir. Safran yetiştiriciliğinde en temel sorunlarından biri yabancı ot kontrolüdür. Bu amaçla safran yetiştiriciliğinde yabancı ot ile etkin bir şekilde mücadele yapabilmek için farklı yetiştirme ortamlarının yabancı ot miktarına etkilerini tespit etmek amacıyla bütçesi Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi projesinden karşılanan demonstrasyon çalışmasına start verilmiştir. Bu amaçla Safranbolu İlçesi Yazıköy sınırlarında çiftçi Recep Kartal'a ait 120 m² lik alanda 4 farklı yetiştirme ortamının yabancı ot gelişimine etkilerini gözlemlemek amacıyla 2 tekerrürlü deneme parselleri oluşturulmuştur. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik personellerinin hafta sonu da dâhil olmak üzere bizzat çalışarak katıldığı safran deneme demonstrasyon çalışması, çiftçi Recep Kartal ile İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından takip edilerek projenin amacına ulaşması hedefleniyor.    

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Şubat, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Isınmak için yaktığı ateş, yangına neden oldu

Düzce merkeze bağlı Aziziye Mahallesi’nde 3 katlı bir binanın giriş katında İ. A. isimli şahıs ısınmak için yaktığı ateşten sıçrayan kıvılcımlar yangına neden oldu. Daire oturulamaz hale gelirken çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesiyle kontrol altına alındı.
Yangın, gece saatlerinde Aziziye Mahallesi’nde Oğuz sokakta bulunan 3 katlı binanın giriş katında, İ. A.’nın yaşadığı dairede çıktı. Edinilen bilgilere göre İ. A. isimli şahıs yaşadığı dairede havanın soğuk olması sebebiyle ateş yaktı. Ancak kıvılcımlar evin içine sıçradı. Kısa sürede büyüyen alevlere müdahale edemeyen İ. A. durumu hemen üst katta bulunan abisi Zeki Akkaya’ya haber verdi. Abi Zeki Akkaya’nın 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yaptığı ihbar üzerine olay yerine İtfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri alevlere kısa sürede müdahale ederek yangının üst katlara sıçramadan kontrol altına aldı.
Üst katta oturan İ. A.’nın ağabeyi Zeki Akkaya, yangına ilişkin yaptığı açıklamada, "Kardeşim bize geldi, ev yanıyor dedi, ortadan kayboldu. Evin içinde ateş yakmış muhtemelen, ondan çıktı yangın" diye konuştu.
Ölen ya da yaralananın olmadığı olayda, yangının çıktığı daire kullanılmaz hale geldi. Polis ekipleri yangın ile ilgili inceleme başlattı.

Bizi sosyal medyadan takip edin