Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Safranbolu’ya Müze Müdürlüğü Müjdesi

Gündem Yayın: 08.11.2022 10:56
Yazar:
Safranbolu’ya Müze Müdürlüğü Müjdesi

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Safranbolu’ya Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Müze Müdürlüğü kurulacak.

AK Parti Safranbolu İlçe Başkanı Av. Mehmet Sarı, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından  “Safranbolu Müze Müdürlüğü” adı altında yeni bir Müze Müdürlüğünün kurulacağı müjdesini verdi.

Müze Müdürlüğünün Safranbolu ve Karabük’e hayırlı olması temennisinde bulunan Sarı,  desteklerinden dolayı  Vali  Fuat Gürel’e Milletvekilleri  Cumhur Ünal ve Niyazi Güneş’e, AK Parti Karabük İl Başkanı  İsmail Altınöz’ e teşekkür etti.

AK Parti Safranbolu İlçe Başkanı Sarı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizin 77 ilinde Kültür Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren 120 Müze Müdürlüğü bulunmakta olup, Müze Müdürlüğü bulunmayan illerimizde ise müzecilik hizmetleri en yakın ilde yer alan Kültür Bakanlığına bağlı Müze Müdürlüklerince yerine getirilmekte idi. Karabük ilimiz ise Kastamonu Müze Müdürlüğüne bağlı idi.Kültür varlıklarının korunması, sergilenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir yer tutan müzelerimiz, kültür bilincinin artırılması, kültürel değerlerin korunması, kültür ve turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması ve cazibe merkezi haline getirilmesinde büyük önem taşımaktadır.

Bugünkü yapısını 17-18. yüzyılda kazanan Safranbolu, Türk şehir yapısına uygun olarak, zamana ve ihtiyaca bağlı gelişen, birbirine eklenerek büyüyen ve doğaya uyum sağlayıp onu koruyan niteliği ile dikkat çeken Tarihi evleri ve sokaklarıyla geleneksel Türk toplum yaşantısını korumayı başaran şehrimiz dünyanın çok az yerinde rastlanacak zenginlikte bir tarihsel ve kültürel mirasa sahip olup bölgede tespit edilmiş birçok arkeolojik, kentsel ve doğal sit alanı ile birlikte; çok sayıda tescilli kültür varlığı, yazma ve basma eserler, tümülüs, höyük, kaya mezarı gibi kültür varlıkları da bulunmaktadır.

Karabük ve çevresinin kültür varlığı potansiyeli ve tarihi değeri dikkate alındığında; Kültür Bakanlığımıza bağlı bir müzenin faaliyet göstermesi gerekli idi. Müzecilik hizmetlerinin, idari ve teknik açıdan verimli bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla Safranbolu İlçemizde Kültür Bakanlığına bağlı bir Müze Müdürlüğü kurulma kararının alınması bizleri son derece memnun etmiştir. Safranbolu’muza ve Karabük’ümüze hayırlı olsun.”

MİLLETVEKİLLERİ ÜNAL VE GÜNEŞ: “MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ HAYIRLI OLSUN”

Safranbolu’ya Müze Müdürlüğü kurulması kararının ardından AK Parti Karabük Milletvekilleri Cumhur Ünal ve Niyazi Güneş yaptıkları açıklama, Müze Müdürlüğünün hayırlı olması temennisinde bulunarak, ” Safranbolu ilçemizin ihtiyacı olan Müze Müdürlüğü’nün kurulması için Kültür ve Turizm Bakanlığımız nezdinde takibini sağlayarak, sonuca ulaştırdık” dediler.

Karabük’ün ve İlçelerinin  her alandaki ihtiyaçlarını yakından takip ederek, çözümü noktasında çalışmalarımızı gayret ile sürdürdüklerini ifade eden Ünal ve Güneş yaptıkları açıklamada şunları söyledi:

” Bugünkü yapısını 17-18. Yüzyılda kazanan ve Unesco tarafından Dünya Miras Kenti listesinde kendine yer edinen Safranbolu’muz Türk şehir yapısına uygun olarak, zaman ve ihtiyaca bağlı gelişen, birbirine eklenerek büyüyen ve doğaya uyum sağlayıp onu koruyan niteliği ile dikkat çekmektedir. Karabük’ümüz ve çevresinin kültür varlığı potansiyeli ve tarihi değeri dikkate alındığında Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bağlı bir Müze Müdürlüğü’nün faaliyet göstermesi bu anlamda uygun görülmüş olup Sayın Bakanımız tarafından imzalanarak onaylanmıştır.

2023 yılında faaliyete geçecek olan ve Safranbolu eski Hükümet binasında hizmet verecek olan Safranbolu Müze Müdürlüğü’ nün ilçemize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyor, konu ile ilgili desteklerini esirgemeyen başta Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri ERSOY’a, Bakan Yardımcımız Nadir ALPASLAN’A ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürümüz Gökhan YAZGI beye hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyoruz.” (Nurettin Acar)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Gündem Yayın: 03.05.2024 10:49
İhlas Haber Ajansı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı

2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı

Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.