Haber Merkezi tarafından
17 Aralık, 2024 23:35 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 4dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu’nun UNESCO’daki 30. Yılı Coşkuyla Kutlandı

Safranbolu’nun UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girişinin 30. yılı, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse’nin koordinasyonunda hazırlanan zengin bir programla kutlandı. Safranbolu Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen 13-17 Aralık tarihleri arasındaki etkinlikler, bölgenin tarihi ve kültürel mirasına olan bağlılığını bir kez daha vurguladı. Beş gün süren bu görkemli program; panellerden sergilere, fotoğraf ve video maratonlarından koro performanslarına, operadan, geleceğe miras fidanlar dikimine, UNESCO'ya damga vuran isimlerin söyleşilerinden Suha Arın kalıcı sergisine kadar uzanan bir dizi etkinlikle Safranbolu’nun değerlerini ulusal ve uluslararası alanda gözler önüne serdi.

Tarihe Damga Vuran Anlar ve Unutulmaz Programlar

Fotoğraf sanatçısı Gülcan Acar'ın fotoğraf sergisi, halk oyunu ekipleri ve KBÜ Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik bölümünün çok sesli korosu ile başlayan UNESCO 30. Yıl programlarında, 30. Yıl Hatıra Koruluğu, mor bayrak programı, Suha Arın kalıcı sergisi, en başarılı restorasyon uygulama onur ödülleri, fotoğraf maratonu, paneller, söyleşiler, çok sesli korolar, opera gibi etkinlikler, Safranbolu’nun UNESCO’ya dahil edilme sürecinde emek veren isimlerin bir araya geldiği anlamlı bir panelle taçlandı. “Safranbolu’nun UNESCO'nun 30. Yıl Anısına” başlıklı panelde, o dönemin kahramanları deneyimlerini ve anılarını paylaştı. Etkinlikler kapsamında, Safranbolu’nun belleğinde önemli bir yer edinen Suha Arın’ın kalıcı sergisi de ziyaretçilere açıldı. Ayrıca, ülkenin dört bir yanından gelen koroların performansları, izleyicilere müzik ve tarih dolu bir şölen sundu.

Fotoğraf ve Reels Yarışmalarıyla Yaratıcılık Zirveye Taşındı

UNESCO’nun 30. yılı anısına düzenlenen fotomaraton ve reels video yarışmalarında dereceye giren isimler de ödüllerini aldı. Fotoğraf kategorisinde birincilik ödülünü “17_2” kodlu fotoğrafıyla Serdar Aydın kazandı. Aynı zamanda jüri özel ödülüne de layık görülen Aydın, bu kategoride damga vuran isimlerden biri oldu. Hüseyin Karahan ve Khal Murad Abdullatif Mirza ise sırasıyla ikinci ve üçüncü seçildiler. Reels video kategorisinde ise en iyi video ödülünü “9_1” kodlu çalışmasıyla Ömer Furkan Tümer kazandı. Ödüller, Safranbolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Bahadır Acar, KBÜ Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Bedirhan Karakurluk, Fotoğraf Sanatçısı Gülcan Acar, Fotoğraf sanatçısı doğa dostu Cemil Belder tarafından takdim edildi.

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'nden çıkarılarak UNESCO Programlarına dahil edilen en iyi restorasyon kategorilerinde de ödüller sahiplerini buldu. En başarılı restorasyon uygulaması onur ödülü Dr. Mahmud Faytrouny konağı, başarılı restorasyon uygulama ödüllleri Recep bey konağı ve Sadullahlar konağına verildi. Konak sahiplerine ödülleri Karabük Valisi Mustafa Yavuz tarafından verildi.

Başkan Köse’den Birlik ve Miras Vurgusu

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, programın finalinde yaptığı konuşmada, Safranbolu’nun UNESCO’daki 30 yıllık serüvenine dair anlamlı mesajlar verdi. Başkan Köse, “Bundan tam 30 yıl önce, bu kentin insanları sevgi, emek ve hürmetle bir mirası geleceğe taşımak için yola çıktı. Bugün, aynı birlik ve heyecanla Safranbolu’nun eşsiz mücevherini daha da parlatıyoruz. O günden; bu güne UNESCO’daki 30 yılı anlatsın istedik 5 gün süren etkinliklerimiz. Sahnedeki ışığı melodiyle harmanlayan Gülcan Acar’dan, geçmişi tüm benliğiyle bize anlatan Süha Arın’a, Anadolu’dan aldığı ilhamı insana nakşeden Cemil İpekçi’den, bu kentin evleri ancak tarihle sıvanmalı diyen Reha Günay’a, mirasına sahip çıkanlardan, kentin belleğini oluşturmak için hatıralarına sahip çıkanlara uzanan harika bir serüven gerçekleştirdik. Bu serüvende ülkenin dört bir yanından korolar ritim tuttu bize, evin yolunu bulmak için ağaçlar ektik peşimize. Ardımızdan gelenler gölgesinde dinlensin diye köklendiriyoruz izlerimizi bu şehirde” dedi. Konuşmasında, kentin UNESCO sürecine katkı sağlayan herkese teşekkür eden Köse, Safranbolu’nun geçmişten bugüne korunan değerleriyle geleceğe ışık tutacağını vurguladı.

Merhum Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ahmet Taner Kışlalı'nın eşi Nilüfer Kışlalı, Ahmet Taner Kışlalı ve Safranbolu arasındaki bağı, Safranbolu'ya katkılarını, Kışlalı'nın hatıra yazıları üzerinden anlattı.

Eski Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan yaptığı konuşmada Safranbolu'nun tarihine sahip çıkarak bugünlere geldiğini, UNESCO tarihinde ve günümüzde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum dedi.

Karabük Valisi Mustafa Yavuz yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; "Tarihin kokan sokakları, zarif konakları ve yüzyıllardır yaşayan kültürüyle Safranbolu, medeniyetimizin eşsiz bir yadigârı ve insanlığın kültürel mirasına armağanıdır.
Bundan 30 yıl evvel, dünya haritasında bir nokta olarak anılan Safranbolu, bugün, dünyanın dört bir köşesinde yer alan 1223 eşsiz, kültürel hazine arasında yerini almıştır. 1994 yılında, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki 8.noktası olarak kaydedilen Safranbolu, bu değerli mirasa tanıklık eden 21 farklı kültürel yapımızın kalbinde atmaktadır. Elbette bu listeye dâhil olmak, bizler için yalnızca bir ödül değildir. Tarihimize, kültürümüze ve kıymetli mirasımıza sahip çıkma sorumluluğudur aynı zamanda.
Bu sorumluluk, Safranbolu’da yaşayan herkesin omuzlarındadır."

Yoğun Katılım ve Büyük İlgi

Programa Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Eski Milletvekili ve Çevre Şehircilik Bakan Yardımcısı olan şu an KARDEMİR Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Mehmet Ceylan, Merhum eski Kültür ve Turizm Bakanı Ahmet Taner Kışlalı'nın Eşi Nilüfer Kışlalı, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı. Safranbolu’nun UNESCO’daki 30 yılını kutlama amacıyla düzenlenen etkinlikler, kent halkının yanı sıra ziyaretçilerden de büyük ilgi gördü.

Safranbolu’nun UNESCO’daki Yolculuğu Devam Ediyor

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse öncülüğünde Safranbolu Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan programlarda 30. yılını geride bırakmanın gururunu yaşayan Safranbolu, 31. yılına daha donanımlı ve tecrübeli bir şekilde adım atmanın heyecanını taşıyor. Beş gün boyunca tarihle harmanlanan etkinlikler, Safranbolu’nun sadece geçmişe değil, aynı zamanda geleceğe de bir miras bırakma azmini ortaya koydu. Tenor Aykut Yılmaz'ın kulakların pasını silen operası ile son bulan unutulmaz programlar, Safranbolu’nun kültürel ve tarihi değerlerinin gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir dönüm noktası olarak tarihe not düştü.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Temmuz, 2025 04:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Tapulu arsam” diye yolu beton duvar ile kapatınca mahalleli isyan etti

Samsun’da bir kişi yeni satın aldığı yerden geçen yolu tapulu toprağı olduğu için beton istinat duvarı ile kapatınca mahalle sakinleri isyan etti.
Edinilen bilgiye nazaran, Samsun İlkadım ilçesi Çatalarmut Mahallesi’de ikamet eden Salim Yaman, konutunun yanındaki arsayı da satın aldı. Mahalle yolunun tapulu yerinden geçtiğini belirten Salim Yaman, müteahhit ile anlaşarak toprağına bina yapmak istedi. Belediye ile görüşen Yaman, yolu beton istinat duvarı ile araç ve yaya trafiğine kapattı. Akşam işten konutlarına dönen mahalle sakinleri, yolun duvar ile kapatıldığını görünce karara reaksiyon gösterdi. Ellerinde, yıllar evvel eski mülk sahibinden yolu para karşılığında satın aldıklarına dair senet bulunduğunu belirten mahalle sakinleri, yolun açılması için gece geç saate kadar duvarın yanında toplanıp reaksiyon gösterdi. Polisler vatandaşların haklarını hukuksal taraftan aramalarını ve meskenlerine gitmelerini istedi.

"Burası yaklaşık 35 yıldır mahalle sakinlerinin kullandığı yoldur"
Çatalarmut Mahallesi Muhtarı İdris Güdeloğlu yaptığı açıklamada, "Burası yaklaşık 35 yıldır mahalle sakinlerinin kullandığı yoldur. Buranın birinci sahibi olan Mehmet Dolgun abimiz tapusu şahsi kendine ilişkin iken mahalle sakinlerinde muhakkak bir fiyat bedel alarak ’3 metreye 15 metre yol bırakayım, geçiş hakkın olsun’ diye burayı yol bırakmış. Mahalle sakinleri razı olmuşlar. Parasını ödemişler. Buranın bedelini ödemişler. Mehmet bey öldükten sonra varisleri bir öbür şahsa satıyor. Satıldıktan sonra alan şahıs ölçümünü yaptırıyor. Burası benim tapulu arazim diyerek bu istinaf duvarı ile kapatıyor. Vatandaşların yolu şu anda kapalı. Vatandaşların da ellerinde imzalı senetleri var. Vatandaşlar bu yolun kapanmasını istemiyor. Bu yol şu anda kapalı. Vatandaşlar mağdur. Buradaki yolun tekrar açılmasını belediyemizden, ilgililerden bu yolun açılmasını ve vatandaşların kullanılmasını rica ediyorum" diye konuştu.
Kapattığı yolun tapulu toprağı olduğunu söyleyen Salim Yaman, "Komşu yerini satışa çıkardı. Tapu komşumuz ’370 metrekare yer var planlı projeli bunları satmak istiyoruz’ dedi. Yer hacizliydi. 3 tane haciz vardı. Ben 3 hacizi ödedim. 370 metrekare yeri aldım. Vatandaş da buradan geçiyordu. Bu yeri de alınca bizim tapular birleşti. Müteahhit ile görüşüp mutabakat yaptım. Müteahhit 2 dükkan ve 4 dairen olur dedi. Burayı da çevirmemiz gerekiyordu. Binamın etrafını çevirdim ve müteahhit ile muahede yaptım. Ben burada halkımı severim 25-30 yıldır kapı komşuyuz. Evvel belediyeye gittim. Belediye fen işleri imar kısmı ’burası haklı tarafından senindir istediğin vakit beton dökerek çevirebilirsin’ dedi. Bizde beton döküp çevirdik" biçiminde konuştu.
Vatandaşlar polisin ikazları üzerine dağılarak meskenlerine gitti.

Bizi sosyal medyadan takip edin