blank
Mustafa Akgün tarafından
17 Kasım, 2025 15:11 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Safranbolu’nun Rakibi İskilip’ten

Çorum’un İskilip ilçesinde kıraç arazisini değerlendirmek isteyen bir vatandaş, Safranbolu ile aynı iklim özelliklerine sahip olduklarını fark etmesinin ardından yaklaşık 250 metrekarelik alana safran ekerek ilk ürününü hasat etti. Safranbolu’nun coğrafi işaretli ürünü safranı kendi topraklarında yetiştirmeyi başaran Mehmet Ulucan, bölge halkının da bu değerli ürünle tanışarak gelir elde etmesini hedefliyor.

İskilip’in Kuruçay mevkiinde yaşayan 43 yaşındaki harita mühendisi Mehmet Ulucan, katma değerli bir ürün yetiştirmek amacıyla araştırma yapmaya başladı. İncelemeleri sonucunda safranla tanışan Ulucan, bölgedeki iklim şartlarının Türkiye’de safranın merkezi kabul edilen Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle neredeyse birebir aynı olduğunu belirledi. Ağustos ayında deneme amaçlı 20 kilo tohumla ekim yapan Ulucan, ilk hasadını 28 Ekim’de gerçekleştirdi.

Dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen, kilogramı 600 bin liraya kadar alıcı bulan safranı yetiştirmeyi başaran Ulucan, tarlasını ziyaret eden İskilip Belediye Başkanı İsmail Çizikçi ve vatandaşlara ürettiği safran çayı ve reçelinden ikram etti.

Ulucan, safran ekim sürecini şöyle anlattı:

"Doğup büyüdüğüm bu topraklarda ne yapabiliriz, kırsal kalkınma üzerine nasıl bir çalışma yapabiliriz derken safran bitkisi karşımıza çıktı.
Anadolu safranının ne kadar değerli olduğunu tespit ettik. Kendimize ait 200-250 metrekarelik bir bahçeye 23-24 Ağustos tarihinde dikimini gerçekleştirdik. Dikimi yaptıktan sonra sadece can suyu verdik."

KIRAÇ ARAZİDE SAFRAN BAŞARISI

Safranın kıraç arazide yüksek verim verdiğini belirten Ulucan, ürün çeşitlendirmesine yönelik çalışmalarına devam ettiklerini söyledi:

"Ürettiğimiz safranın reçelini yaptık, çayını yaptık ve lokumunu da yapmayı düşünüyoruz. Bu ürün direne toprakları seviyor. İlk hasadımızı 28 Ekim’de yaptık. Safran soğanı üç yıl boyunca ürün veriyor. Sadece kışın gübreleme ve baharda ot temizliği yapıyoruz. Anadolu safranının gramı bugün Kapalı Çarşı’da 750-800 TL civarında satılıyor."

Safranın İskilip’te yeni bir kalkınma modeli olabileceğini ifade eden Ulucan, Safranbolu ile aynı iklim koşullarına sahip olduklarını vurguladı:

"Safranın ana vatanı Safranbolu olarak geçiyor. Coğrafi ve iklimsel olarak incelediğimizde neredeyse aynı kuşaktayız. Yağış, güneşlenme ve karlı gün sayımız Safranbolu ile hemen hemen aynı. O topraklarda yetişen ürünü bu topraklarda da yetiştirebileceğimizi gösterdik. İnşallah İskilip için iyi olur."

Ulucan, safran üretimine başlamak isteyen ilçe sakinlerine de her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirtti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Haber Merkezi tarafından
17 Kasım, 2025 15:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Karabük’te Hayvan Bakım Evi’nde Kış Hazırlıkları Tamamlandı

Karabük Belediyesi tarafından yenileme çalışmaları tamamlanarak Temmuz ayında hizmete açılan Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, şehirdeki sahipsiz hayvanlara yönelik uzun süredir ihtiyaç duyulan kapsamlı çözümü kısa sürede hayata geçirdi.

Hem vatandaşların hem de hayvanseverlerin memnuniyetini kazanan merkez, Karabük’te daha düzenli ve güvenli bir şehir ortamı oluşturdu.

41 bin metrekarelik alanı ve 3 bin hayvan kapasitesiyle bölgenin en büyük merkezi konumundaki tesis, Karabük–Zonguldak kara yolu Yeşilköy mevkisinde hizmet veriyor. Merkezde kısırlaştırma, bakım ve tedavi üniteleri, rehabilitasyon alanları, doğal gezinti bölgeleri, modern köpek parkurları ve çevre dostu peyzaj düzenlemeleri bulunuyor. Böylece sahipsiz hayvanların tüm ihtiyaçları aynı çatı altında karşılanıyor ve hayvanlar sağlıklı, kontrollü ve konforlu bir ortamda yaşamlarını sürdürüyor.

Kış Hazırlıkları Tamamlandı

Kış mevsimi için merkez genelinde gerekli düzenlemeler yapılarak kapalı ve korunaklı bölümler güçlendirildi. Soğuk havalara karşı ek önlemler alınarak hayvanların kış boyunca sıcak, güvenli ve sağlıklı alanlarda kalması sağlandı. Belediye ekipleri tüm hazırlıkları tamamlayarak süreci yakından takip ediyor.

Okullardan Bakımevine Yoğun İlgi

Merkezin faaliyete geçmesinin ardından kent genelindeki birçok okul da öğrencileriyle birlikte Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret etmeye başladı. Öğrenciler hem hayvanlarla vakit geçirerek duyarlılık kazanıyor hem de rehabilitasyon süreçlerini yerinde görme fırsatı buluyor. Bu ziyaretler, çocukların hayvan sevgisini güçlendiren önemli bir sosyal sorumluluk adımı olarak değerlendiriliyor.

Başkan Çetinkaya: “Hem vatandaşlarımız hem can dostlarımız artık güvende”

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, merkezin önemine ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Uzun süredir sahipsiz hayvanların bakım, tedavi ve kontrol süreçlerinde daha güçlü bir altyapıya ihtiyaç duyulduğunu gözlemliyorduk. Yenilenerek hizmete açtığımız bu merkez, hem vatandaşlarımız hem de can dostlarımız için güvenli, sağlıklı ve modern bir ortam oluşturdu. Kış hazırlıklarımızı tamamladık, okullarımızın ziyaretleriyle de çocuklarımızın hayvan sevgisini güçlendiren güzel bir ortam oluştu.” Karabük Belediyesi’nin bölgenin en büyük sahipsiz hayvan bakımevi ve rehabilitasyon merkezini şehre kazandırması, Karabük’ün hem hayvan dostu şehir kimliğini hem de yaşam kalitesi vizyonunu güçlendiren önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.