Safranbolu'da Turizm Çalıştayı - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
31 Mart, 2022 14:53 tarihinde yayınlandı
0
0

Safranbolu’da Turizm Çalıştayı

Turizmin çeşitlendirilmesi, konaklama sürelerinin uzatılması, alternatif turizm çeşitlerinin ve koridorlarının oluşturulması ve turizm altyapısı ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla Turizm Çalıştayı UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan ve tarihi evleriyle ünlü  Safranbolu ilçesinde yapıldı.

Leyla Dizdar Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştaya Karabük Valisi Fuat Gürel, Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Şahin, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve Turizm Akademisyenleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna, Türkiye Rehberler Odası Başkanı Suat Tural, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma ve Genel Müdür Yardımcısı Onur Gözet, Anadolu Turizm İşletmeciler Derneği Başkanı Birol Akman ve turizm işletmecileri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan çalıştayın açılış konuşmasını yapan

Karabük  Valisi Fuat Gürel, “Bu şehir çok önemli bir şehir. Ülkemizin en önemli değerlerinden bir tanesi. Hem bu şehirde yaşayanlar hem de bu şehrin yöneticileri 1970’lerden itibaren bu şehir nasıl koruyabiliriz, atalarımızdan aldığımız bu emaneti geleceğe nasıl taşıyabiliriz diye güzel çalışmalar yapmışlar. Bu sürekliliği sağlayabilmek, yapıları koruyabilmek, bu şehri yaşanabilir olduğunu ortaya koyabilmek için burada yaşamak gerekir” dedi.
Safranbolu’nun yaşanan bir kent olduğunu belirten Vali Gürel, “Hem yaşanıyor, hem korunuyor hem de geleceğe taşınıyor. Böyle bir kentin varlığı bizim için, ülkemiz için önemli bir değer. Safranbolu bizim turizm merkezimiz” ifadelerini kullandı.
Diğer ilçelerin de turizm özelliklerinden bahseden Gürel, Karabük için önemli yerler olduğunu kaydetti.
İlçeye gelen ziyaretçilerle ilgili de konuşan Gürel, şunları söyledi: “Safranbolu’nun bu kadar iyi bir alt yapısı olmasına rağmen, dünyanın gözbebeği olan bir kentte neden yatak kapasitemizi iyi kullanamıyoruz. 2019-2020 rakamlarında 318 bin civarında. Bu konaklama sayımızı, buraya günübirlik gelip işlerini de görenleri dahil edersek çok iyi bir sayı olmadığını da ifade edebilirim. Bunu artık en azından 500 binlere çıkmasını arzu etmekte ve hedef koymakta fayda var.”
Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, tarihi ilçede turizmin 12 ay boyunca yapılması yönünde hedeflerinin bulunduğunu belirtti.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise, “1970 yılına kadar bireysel korumacılığı kendine ilke edinmiş, kendini koruyan kent olarak bilinen Safranbolu bu yıllardan sonra korunması gereken kent konumuna dönüşmüştür. 1990 yılında başlayan turizm hareketliliği 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine girmesiyle büyük bir ivme kazanmış ve Safranbolu’yu yurt içi ve dışında kendisinden söz ettiren bir yer haline gelmiştir” şeklinde konuştu.
Turizm Çalıştayı’nın tarihi ilçede gerçekleştirilmesinden mutluluk duyduğunu aktaran Köse, belirlenecek ortak yol haritası ile ilçeyi ve ili geçmişinden aldığı güçle geleceğe taşıyacaklarını söyledi.
Konuşmanın ardından Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve Turizm Akademisyenleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna moderatörlüğünde ‘UNESCO Kentlerinde Turizm’ paneli düzenlendi. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
beun ev sahipliginde sinai mulkiyet calistayi oncesi istisare toplantisi gerceklestirildi lbTkDv5w
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Nisan, 2026 20:22 tarihinde yayınlandı
0
0

BEUN Ev Sahipliğinde Sınai Mülkiyet Çalıştayı Öncesi İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) ev sahipliğinde, sınai mülkiyet alanında farkındalığın artırılması ve kurumlar arası iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla istişare toplantısı düzenlendi. 15 Temmuz Şehitler Kampüsündeki Cafe Akademide gerçekleştirilen toplantıda, Mayıs ayı içerisinde düzenlenmesi planlanan “Sınai Mülkiyet Çalıştayı”na ilişkin hazırlıklar ele alındı.

Toplantıya; Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Kapağan, BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu, Zonguldak İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Metin Vural, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreteri Mehmet Çetinkaya, Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Zekai Kamitoğlu, Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yücel Mercimek, Zonguldak Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Ferdi Kesikoğlu, Devrek TSO, Ereğli TSO, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve BAKKA yetkilileri ile akademisyenler katılım sağladı.

Gerçekleştirilen toplantıda, BEUN TÜRKPATENT Danışma Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Şenay Saraç tarafından sunum gerçekleştirildi. Sınai mülkiyet haklarının korunması, yaygınlaştırılması ve bu alandaki kurumsal kapasitenin artırılmasına yönelik değerlendirmelerde bulunuldu. Katılımcı kurum temsilcileri, Prof. Dr. Saraç çalışma alanları açısından sınai mülkiyetin önemine dikkat çekerek bu alanda yapılacak çalışmaların bölgesel kalkınmaya sağlayacağı katkıyı vurguladı.

Toplantıda ayrıca, Mayıs ayında düzenlenmesi planlanan Sınai Mülkiyet Çalıştayı’nın içeriği, hedef kitlesi ve program akışı üzerine kapsamlı bir planlama yapıldı. Kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi ve etkin bir organizasyon sürecinin yürütülmesi konusunda görüş birliğine varıldı.

Rektör Özölçer: “Sınai Mülkiyet, Şehirlerin Rekabet Gücünün Artırılmasında Önemli Bir Rol Oynamaktadır”

Toplantının ardından değerlendirmede bulunan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, şu sözleri ifade etti:

“Sınai mülkiyet, şehirlerin ekonomik kalkınmasının sürdürülebilirliği ve rekabet gücünün artırılması açısından oldukça önemlidir. Zonguldak’ın sahip olduğu akademik bilgi birikimi ile üretim kapasitesinin korunarak yüksek katma değere dönüştürülmesinde sınai mülkiyet mekanizmalarının etkin kullanımı belirleyici rol oynamaktadır. Bu doğrultuda üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Sınai Mülkiyet Birimimize özel bir önem atfetmekte; Teknoloji Transfer Ofisimiz (TTO) ve Teknoparkımız aracılığıyla akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ile girişimcilerimizin farkındalığını artırmaya ve yetkinliklerini geliştirmeye yönelik kapsamlı çalışmalar yürütmekteyiz.

Başta patent olmak üzere sınai hak başvurularının nicelik ve nitelik bakımından artırılmasını öncelikli hedeflerimiz arasında görmekteyiz. Bununla birlikte, ilimizdeki tüm paydaş kurumlarla güçlü ve etkin bir koordinasyon içerisinde hareket etmenin, kalıcı ve etkili çıktılar elde edilmesi bakımından kayda değer bir öneme sahip olduğuna inanıyoruz.”

Bizi sosyal medyadan takip edin