Her yıl on binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ederek hayran kaldığı Safranbolu, ulusal meydanında ilgi odağı olmaya devam ediyor. Son olarak Milliyet Gazetesinde yer alan Safranbolu’dan “ Safranbolu Turistleri Büyülüyor” başlığı ile söz edildi.
Yılın 4 ayında yaklaşık 60 bin turistin konakladığı Safranbolu ilçesinde, 4 bin civarında yatak kapasitesine sahip otel ve pansiyonlarda yer bulmakta güçlük çekildiği ifade edilen haber şu şekilde:
Tarihi konakları ve bunları korumadaki başarısıyla ünlenen, ocak-nisan döneminde yaklaşık 60 bin ziyaretçinin konakladığı Safranbolu ilçesindeki otel ve pansiyonlarda turist yoğunluğu yaşanıyor. Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, yaptığı açıklamada, otel ve pansiyonların 4 bin civarında yatak kapasitesine sahip olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan ilçedeki çok sayıda uygarlığın kültürel birikiminin, turistlerin ilgisini çektiğini vurgulayan Aksoy, şöyle konuştu:
Her mevsim ilçemizde turizm sezonu yaşanmaktadır. Özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yoğunluk tavan yapıyor. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve spor Bayramının, hafta sonuyla birleşmesiyle turizm sektörü daha çok hareketlendi. Geçen hafta doluluk oranı yüzde 100 oldu. İlçemizde bugünlerde ise özellikle hafta sonları yüzde 90 civarında doluluk oranı bulunmaktadır. Bu yılsonuna kadar gelen turist sayısında, bir önceki yıla göre yüzde 40 artış bekliyoruz."
Aksoy, "açık hava müzesi" konumundaki ilçeye özellikle Ankara, İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Bolu illeri ile Tayvan, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerden turistler geldiğini sözlerine ekledi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Ereğli Eğitim Fakültesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Bengisu Kaya Özgül’ün uzman ve eğitmen, Devrek Meslek Yüksekokulu akademisyenlerinden Öğr. Gör. Dr. Emre Özgül’ün de eğitmen olarak yer aldığı "Hikâyelerin Dijital Dönüşümü: Öğrenme Zahmetleri İçin Yenilikçi Öğretmen Atölyesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 4008-Özel İhtiyaçlı Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye layık bulundu.
Projenin yürütücülüğünü Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Nurhan Aktaş’ın yaptığı ve TÜBİTAK 4008 kapsamında desteklenmeye layık görülen proje, öğrenme zahmeti yaşayan öğrencilerin eğitim süreçlerini uygunlaştırmak emeliyle sınıf ve özel eğitim öğretmenlerinin dijital kıssa tekniklerini kullanarak kişiselleştirilmiş ve farklılaştırılmış malzemeler tasarlamalarını hedefliyor.
Öğretmenlerin dijital öykü yazımı konusunda pedagojik ve teknolojik açıdan desteklenmesiyle okuma, yazma ve matematik alanlarında zahmet yaşayan öğrencilere yönelik tesirli öğretim gereçleri geliştirilecek. Bu doğrultuda düzenlenecek atölye çalışmaları sayesinde öğretmenlerin hem içerik üretimi hem de web araçlarını dersleriyle bütünleştirme maharetleri geliştirilecek. Projenin, öğretmenlerin dijital pedagojik yeterliklerini artırarak sınıf içi uygulamaların niteliğini yükselteceği ve öğrencilerin ferdî gereksinimlerine hassas eğitim malzemelerinin geliştirilmesine katkı sunacağı öngörülüyor.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, projenin hem akademik hem de toplumsal tesirinin çok değerli olduğunu vurgulayarak kelamlarında şu tabirlere yer verdi:
"Eğitimden sıhhate, teknolojiden mühendisliğe kadar her bir alanda Üniversitemiz sadece bilimsel üretimde değil, toplumsal sorumluluk alanında da örnek teşkil eden projelere imza atmaktadır. Pahalı akademisyenlerimizin uzman ve eğitmen olarak misyon aldığı projenin özel ihtiyaçlı bireylerin eğitim haklarına erişimini kolaylaştırma noktasında değerli bir adım olacağını ümit ediyorum. Bugünün öğretmenlerini, dijital çağın öğretim araçlarıyla buluşturmak; sırf pedagojik yeterliliklerini artırmakla kalmayıp, tıpkı vakitte özel ihtiyaçlı öğrencilerimize ferdî öğrenme fırsatları sunacaktır. Dijital öykü anlatımı üzere tekniklerin öğretmen eğitimine dâhil edilmesi, kapsayıcı eğitimin kalitesini artıracağına ve öğrencilerimizin ferdî potansiyellerini ortaya çıkaracağına vesile olacağını düşünüyorum. Bu his ve niyetlerle başta ülkemizin akademik kurumlarını en uyguna ulaştırma noktasında bizlere her daim destek olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Liderimiz Sayın Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK ailesi olmak üzere bilimsel çalışmalarımıza bedelli teşviklerinden ötürü TÜBİTAK Liderimiz Sayın Prof. Dr. Orhan Aydın ve TÜBİTAK ailesine şükranlarımı sunuyorum. Bununla birlikte TÜBİTAK 4008 kapsamında desteklenmeye hak kazanan projenin yürütücülüğünü gerçekleştiren Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurhan Aktaş ile projede araştırmacı ve eğitmen olarak yer alan Ereğli Eğitim Fakültesi akademisyenlerimizden Doç. Dr. Bengisu Kaya Özgül ile projede eğitmen olarak misyon alan Devrek Meslek Yüksekokulundan Öğr. Gör. Dr. Emre Özgül hocamızı tebrik ediyor, çalışmalarında muvaffakiyetler diliyorum."