Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, UNESCO Şehri Safranbolu’nun UCLG-MEWA Kültür Elçiliği adaylığını açıkladı. Ekim ayı içerisinde açıklanacak sonuçlara göre Safranbolu seçilirse UCLG-MEWA'ya üye 250 yerel yönetimi Birleşmiş Milletlerde (BM) temsil edecek.
26-27 Haziran 2024 tarihlerinde Konya'nın Karatay ilçesinde düzenlenen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) toplantılarına katılan Safranbolu Belediye başkanı Elif Köse, Safranbolu'nun Unesco Dünya Mirası ve Cittaslow üyesi kimliği doğrultusunda sürdürülebilir turizm ve kültürel miras konularında yaptıkları çalışmaları öne çıkaran bir konuşma yaparak UNESCO Şehri Safranbolu’nun UCLG-MEWA Kültür Elçiliği adaylığını açıkladı.
250’yi aşkın doğrudan üyesiyle 16 ülkeyi kapsayan bir coğrafyada faaliyetlerini sürdüren bölgesel bir yerel yönetim birliği olarak bilinen ve Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse’nin Denetim Kurulu Üyesi olduğu UCLG-MEWA üyeleri Konya’nın Karatay ilçesinde bir araya geldi. Şehircilik tartışmalarında Orta Doğu ve Batı Asya Bölgesi’nin bakışını yansıtma, kentler arasında ortak projeler ve kardeş şehir programlarıyla sinerji oluşturma, önemli küresel gündemleri yerele ulaştırma ve yerel yönetimlerin uluslararası platformlarda temsilini sağlama ana gündemleri ile gerçekleşen buluşmalarda Safranbolu’nun Dünya çapında ses getiren bir turizm potansiyeline kavuşması için çalışmalar yürüten Başkan Köse önemli girişimlerde bulundu. Toplantıda, Safranbolu'nun Unesco Miras Şehri ve Cittaslow üyesi olarak UCLG-MEWA - Kültür Elçiliği'ne adaylığını açıklayan Başkan Köse burada yaptığı konuşmada şehrin kültürel zenginliklerini koruma ve sürdürülebilir turizm alanında ilerleme sağlama konusundaki kararlılıklarını vurguladı. Başkan Köse tarafından atılan bu adım, Safranbolu'nun uluslararası alanda daha fazla tanınmasında ve küresel turizmde öne çıkmasında katkı sağlaması beklenirken, Ekim ayı içerisinde açıklanacak adaylık sonuçlarına göre Safranbolu seçildiği takdirde, UCLG-MEWA'da yer alan yaklaşık 250 üyeyi BM’de temsil edecek.
Öte yandan 2024 yılı Ekim ayı toplantısı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Diyarbakır’da yapılacak ve Safranbolu’nun aday olduğu UCLG-MEWA Kültür Elçiliği sonuçları burada açıklanacak.
Karabük'ün ekonomisine yön veren, Türkiye'nin ilk Demir Çelik Fabrikasının temellerinin atılışının ve Karabük'ün kuruluşunun 88. yıldönümü 3 Gün 3 Gece coşku ile kutlanacak.
3 Nisan 1937 tarihinde temelleri atılan ve Türkiye'nin kalkınma hamlesinde büyük rol oynayan Demir Çelik Fabrikaları, Karabük'ü küçük bir köy konumundan 250 bin nüfuslu modern bir Cumhuriyet kentine dönüştürdü. Kuruluş yıldönümünü kutlayan tek şehir olma özelliğine sahip Karabük, bu onuru 88. kez coşku ile yaşayacak. Son yıllarda sönük gerçekleştirilen kutlamalar bu yıl 3 gün 3 gece festival havasında yapılacak.
ETKİNLİKLER KORTEJ YÜRÜYŞÜYLE BAŞLAYACAK
Kutlamalar, 3 Nisan Perşembe günü saat 09.30'da Demir Çelik Lisesi önünden başlayarak Yenişehir Atatürk Anıtı'nda sona erecek kortej yürüyüşü ile başlayacak. Saat 10.00'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu gerçekleştirilecek, 10.30'da ise kutlamaların en gösterişli anlarından biri olan uçak geçişi yapılacak.
Yenişehir Camii karşısında bulunan Yenişehir Parkı'nda El Sanatları Stantları açılacak. Ardından aynı bölgede kukla gösterisi gerçekleşecek. Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Meclis toplantı salonunda 3 Nisan Özel Gündemli Meclis toplantısı yapılacak. KARES AVM'de resim sergisi açılışı gerçekleştirildikten sonra Ömer Lütfi Özaytaç Caddesi'nde tanıtım filmi gösterimi yapılacak.
UĞUR IŞILAK'TAN MUHTEŞEM AÇILIŞ KONSERİ
Etkinliklerin ilk gününde, sevilen sanatçı Uğur Işılak, şehrin merkezinde bulunan Ömer Lütfi Özaytaç Caddesi'nde sahne alacak. Karabük'e özel bir repertuvarla sahne alacak olan sanatçının konseri, 3 Nisan'ın tarihsel anlamına yakışır bir açılış olacak.
TULUYHAN UĞURLU İLE TARİHE MÜZİKAL DOKUNUŞ
Kutlamaların ikinci gününde, ünlü piyanist ve besteci Tuluyhan Uğurlu, 100. Yıl Kültür Merkezi'nde sahne alacak. Karabük'ün sanayi tarihine kültürel bir yorum getirecek olan bu konser, sanatseverlere unutulmaz bir akşam yaşatacak.
KARDEMİR KOROSU İLE BÜYÜK FİNAL
Kutlamaların son gününde ise şehrin sembollerinden biri haline gelen Kardemir Korosu, Kapalı Cadde'de sahne alacak. Fabrika işçilerinden oluşan bu koro, sanayinin ve emeğin sesi olarak kutlamalarda güçlü bir final yapacak.
ZENGİN ETKİNLİKLER ZİYARETÇİLERİ BEKLİYOR
Kutlamalar kapsamında, Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenen Demir-Çelik temalı fotoğraf sergisi, geleneksel Türk süsleme sanatları ve deri işleme sergileri ziyaretçileri ağırlayacak. Ayrıca, Bahadır Bıyıklı'nın kukla gösterisi ve Ramiz Balak'ın Karagöz sahnelemesi, küçük büyük herkese hitap edecek.
Kentin tarihine ve sanayisine yakışır etkinliklerle dolu bu büyük organizasyona vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gösterilmesi bekleniyor.