Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Safranbolu Önemli Bir Konferansa Ev Sahipliği Yapacak

Manşet Yayın: 17.01.2024 10:38
Safranbolu Önemli Bir Konferansa Ev Sahipliği Yapacak

Safranbolu Belediyesi ile SUDA işbirliğinde Safranbolu halkının yaşam kalitesinin artırılması için 20 Ocak’ta bir konferans daha düzenlenecek. Safranbolu için el ele ana başlığında gerçekleşmesi planlanan konferansın konusu ise Kültürel Mirası üzerinde yükselen sürdürülebilir ve yenilikçi kent Safranbolu olarak belirlendi.

Safranbolu Belediyesi ve SUDA (Sürdürülebilir Kentsel ve Kırsal Kalkınma Platformu) tarafından 2023 yılı Temmuz ayında Katılımlı ve Kapsayıcı Yerel Yönetim Projesi yapılmış, proje, kültürel ve yaratıcı endüstriler, sürdürülebilir kültür turizmi, yaşam kalitesi ve sosyal kapsama, afetlere dayanıklı kentleşme, sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği, kadın girişimciliği konuları ile 6 farklı başlık altında toplanmış, kentin ve halkın ihtiyaçlarına en doğru biçimde kaynak bulmak adına düzenlenmişti. Halkın yararı ve kentin sürdürülebilirliği adına düzenlenen projelere yaklaşık 6 ay sonra bir yenisi daha eklendi. SUDA (Sürdürülebilir Kentsel ve Kırsal Kalkınma Platformu) Başkanı Serdar Karadağ ve Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse bir önceki işbirliği adına yaptıkları açıklamada Safranbolu adına yeni bir sürecin başlangıcı olduğunu belirtmişlerdi. Korumanın Başkenti’ni korumak ve geleceğe aktarmak adına yeni bir konferans daha gerçekleşecek. Safranbolu için el ele başlığında düzenlenecek konferansın gündem maddesi ise kültür mirası üzerinde yükselen sürdürülebilir ve yenilikçi kent Safranbolu olarak belirlendi. Konferans 20 Ocak’ta Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde saat 13.30’da tüm halka kapılarını açacak.

‘’SAFRANBOLU, TÜRKİYE’DE BU KAPSAM VE ETKİNLİKTE BİR SİVİL KATILIM MEKANİZMASINA SAHİP İLK ŞEHİRLERDEN BİRİ OLACAK’’

Demokratik ve şeffaf yerel yönetim ile insan odaklı sürdürülebilir kalkınma hedefine yönelik projeler ürettiklerini belirten Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse;  “Safranbolu Belediyesi’nin SUDA (Sürdürülebilir Kentsel ve Kırsal Kalkınma Platformu) iş birliğiyle başlattığı katılımlı yerel yönetim çalışmalarında yeni bir aşamaya geçiyoruz.

Tespit Çalışmaları, paydaş analizi, kilit paydaş görüşmeleri, odak grup toplantıları, anahtar paydaş görüşmeleri ve anket çalışmasından sonra, kentimizin bugünü ve yarınında sivil katılımın kalıcı mekanizmalar haline gelmesine yönelik çalıştay 20 Ocak 2024 günü saat 13:30’da gerçekleştirilecektir. Çalıştay sonrası hazırlanacak olan sonuç bildirgesi, Safranbolu’da katılımlı ve kapsayıcı yerel yönetimin kurumsallaşması amacıyla kapsamlı bir kaynak ve yol haritası olacaktır.

Safranbolu, Türkiye’de bu kapsam ve etkinlikte bir sivil katılım mekanizmasına sahip ilk şehirlerden bir olacak. Şehrimiz demokratik ve şeffaf yerel yönetimi ile insan odaklı sürdürülebilir kalkınma hedefine yönelik daha etkin projeler üretebilecek ve dünyadaki olası olumsuz gelişmelere karşı dayanıklı bir yapıya kavuşacak. Tüm halkımızı düzenleyeceğimiz bu önemli konferansa davet ediyorum” dedi.  (Ramazan Öztürk)

Safranbolu Onemli Bir Konferansa Ev Sahipligi Yapacak jpg

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

‘Obezite, psikolojiyi olumsuz etkiliyor’

Sağlık Yayın: 05.05.2024 00:48
İhlas Haber Ajansı
‘Obezite, psikolojiyi olumsuz etkiliyor’

Obez kişilerin psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında olduklarını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Recep Aktimur, “Birçok hastamız bu dönemlerde kilo almakta ve yaşanılan sorunlar nedeniyle kilo verememektedir. Bu kişilerde ilerleyen dönemde obezite ve psikolojik sorunlar iç içe geçmekte ve birçok hastamızda iş ve sosyal yaşamda ciddi bozulmalar görülmektedir” dedi.

Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi Kliniği’nden Prof. Dr. Recep Aktimur, obezitenin psikolojiyi olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Kendi deneyimlerini aktaran Prof. Dr. Aktimur, “Bizim kendi deneyimlerimizde gördüğümüz, kişilerin psikolojik olarak kendilerini boşlukta hissettikleri zamanlarda kilo almaya eğilimli olduğudur. Birçok hastamız bu dönemlerde kilo almakta ve yaşanılan sorunlar nedeniyle kilo verememektedir. Bu kişilerde ilerleyen dönemde obezite ve psikolojik sorunlar iç içe geçmekte ve birçok hastamızda iş ve sosyal yaşamda ciddi bozulmalar görülmektedir” diye konuştu.

“Obez kişiler psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında”

Obez kişilerin psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında olduklarını dile getiren Prof. Dr. Aktimur, “Obez bireylerde sosyal izolasyon oluşur ve bu durum obezitenin geri dönüşümsüz hale gelmesine yol açar. Obez bireyler hem fiziksel olarak hem de çok yüksek oranda görülen depresyon nedeniyle günlük işlerini yapmakta zorlanırlar, çabuk yorulurlar, kişisel bakımlarını yapmak bile onlar için çok zorlaşır. Diğer yandan obeziteye bağlı gelişen kronik hastalıklar, bireyleri bir çıkmaza sürükler ve birçok insan bu kısır döngü içinde kendine güvenini kaybeder” şeklinde konuştu.

“Obezite ameliyatı olduktan sonra psikolojik durum”

Obezite ameliyatlarından sonra kilo verme sürecinin başladığını ve uzun süre devam ettiğini belirten Prof. Dr. Aktimur, şu bilgileri paylaştı:

“Ameliyat edilen hastaların çoğunda obezite nedeniyle gelişen depresyon bulunduğundan ameliyat sonrasında kilo verme sürecinde hızlıca depresyonun gerileyeceği düşünülse de, durum her zaman bu şekilde seyretmeyebilir. Bu dönemde kilo veriyor olmanın oluşturacağı pozitif etki, ameliyat sonrası dönemde aslında önceden bir nevi tedavi yerine geçen yemek yeme alışkanlıklarının değişmesi ile negatif yönde etkilenebilir. Bu yüzden ameliyat için uygulanacak prosedürün yemek yeme konforunu çok bozmayacak şekilde seçilmesi ve hastalara cerrahi tarafından geniş destek verilmesi çok önemlidir. Biz kendi hastalarımızda uyguladığımız ‘Hızlandırılmış iyileşme protokolleri’ ile hasta konforunu artırarak, ‘liberal beslenme önerileri’ ile hastalarımızın bu süreci daha rahat geçirmesini sağlayarak ve onlara her an kendilerini koruyan ve sarmalayan bir aile içinde olduklarını göstererek bu dönemi çok daha rahat atlatmaktayız. Bu yaklaşım ile hastalarımızda ameliyat sonrası dönemde çok daha az depresyon gözlemlemekte ve mutluluk düzeyinin arttığını deneyim etmekteyiz.”

“En iyi psikolojik destek, hastaların uzman hekime rahat ulaşabilmesidir”

Doktora ulaşmanın hasta tarafından önemine değinen Prof. Dr. Aktimur, “Biz kendi protokolümüzde uyguladığımız ve çok başarılı sonuçlar elde ettiğimiz şekilde en iyi psikolojik desteğin, hastaların kendilerini ameliyat eden cerraha çok rahat ulaşabilmeleri olduğunun farkındayız. Doktorları ile olan sıkı ve pozitif bağlantıyı önceden ameliyat ettiğimiz hastalarımızla aralarında kurduğumuz aktif sosyal portallarla desteklemekteyiz” ifadelerini kullandı.