Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Safranbolu Belediyesi ve İlim Yayma Cemiyeti Arasında Protokol

Safranbolu Yayın: 31.12.2015 15:34
Yazar:
Safranbolu Belediyesi ve İlim Yayma Cemiyeti Arasında Protokol

Safranbolu Belediyesi ve İlim yayma Cemiyeti arasında Karabük Üniversitesinde okuyan yaklaşık 180 öğrencinin barınabilmeleri için protokol imzalandı.
Protokol imza töreni öncesinde bir açıklama yapan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy; “Safranbolu Belediyemiz, Safranbolu’da bulunana Sivil Toplum Kuruluşları ile iş birliği içerisinde çalışmalarını sürdürmekte. Bu iş birliğimizi oluşturan pek çok etkinliklerimiz mevcut. Kamu Kurum ve kuruluşları ile diğer sivil toplum kuruluşları ile gerçekleştirdiğimiz projelerden birisini de bu gün İlim yayma Cemiyeti ile yapacağımız protokolle sürdürmekteyiz.
Bu protokolle Karabük üniversitesindeki öğrencilerimize yönelik İlim Yayma Cemiyeti çalışmalarına destek olmak, yani Safranbolu Belediyemizin yapması gereken bir hizmete cemiyeti de ortak ederek, belediyeler kanununun vermiş olduğu işbirliği esasına dayanarak yapmaktayız. Bu kapsamda İlim Yayma Cemiyetimizin Safranbolu’muzda açmayı planladığı bir yurdun, belediyemize tahsis edilmiş olan bir binayı kullandırma şekli ile başlayan bu işbirliğimiz Karabük Üniversitemizde okuyan gençlerimize yönelik bir çalışmadır.
Bu kapsamda Karabük Şube Başkanımıza ve Yönetimine teşekkür ediyorum. Belediyeye verilmiş olan bu yükü üzerlerine alarak bu hizmeti öğrencilerimize vermeyi kabul ettiklerinden dolayı. Bu vesile ile İnşallah yeni yılda da diğer sivil toplum kuruluşları ile güzel çalışmalarımız devam edecektir. Hayırlı olsun” dedi.
İlim Yayma Cemiyeti Karabük Şube Başkanı İlyas Yıldız ise yaptığı konuşmada; “ 1951 yılından beri ilim, irfan yolunda ülkemizdeki gençleri yetiştirme adına çalışmalar yapmaktayız. Karabük ilimizde de çeşitli faaliyetlerimizde Safranbolu Belediyemizin desteğini almış idik. Karabük Üniversitemizin öğrenci sayısının çok hızlı bir şekilde gelişmekte olduğunu görmekteyiz. Öğrencilerimizin barınma ihtiyaçları ciddi anlamda elzem hale geldi. Bizlerde cemiyet olarak Karabük’te bir yurt çalışmasına başladık. Bu kapsamda bünyemizde kalan öğrencilerimizi Safranbolu Belediyemizin bizlere tahsis etmiş olduğu binada barındıracağız. Ben bu vesile ile eğitime verdiği desteklerden ve sivil toplum kuruluşları ile gerçekleştirdiği önemli çalışmalardan dolayı Sayın Belediye Başkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum “ dedi.
Konuşmaların ardından yaklaşık 180 öğrencinin faydalanacağı yurt için protokol imzalandı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

230 bin ilmek atarak dokudu, halısına 100 bin lira değer biçti

Ekonomi Yayın: 01.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Amasya’da ebatları 40 ile 45 santim olmasına rağmen dokunması 9 ayı aşan yüzde yüz el yapımı 2 Hereke ipek halı toplam 230 bin ilmek atılarak oluşturuldu. Halk Eğitimi Merkezi, emekli kursiyer Müzeyyen Ulavur’un dokuduğu halıların tezgahtan kesimi için tören düzenledi. İpek halı sanatının değerine işaret eden 61 yaşındaki kursiyerin, el emeği ve göz nuru eserlerinin tanesini değer biçtiği 100 bin liradan satabileceğini açıkladı.

Yüzde yüz el yapımı halı

Amasya Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi’nin geleneksel el sanatlarının yaşatılması için düzenlediği kurslardan Hereke ipek halı kursu özellikle de emeklilerin ilgisini çekiyor. Hereke halısını diğer halılardan ayıran özellikler arasında çift düğüm tekniği kullanılması, ince ve kalın çift atkı tekniğiyle örülmesi ile kesiminin el makasıyla yapılıyor olması yer alıyor. Ayrıca Hereke halıların en önemli özelliği yüzde yüz el yapımı olması. Dokunması yıllar alabilen Hereke halı, dünyanın en ince ve en sağlam halısı olarak biliniyor. Yapımında, çözgüsünde birinci sınıf ipek ip kullanılıyor.

“İpek halının değeri maalesef bilinmiyor”

Çiçek ve canlı motiflerinden esinlenerek halılarını dokuyan memur emeklisi Müzeyyen Ulavur, “İpek halının değeri maalesef bilinmiyor. Tanesini 100 bin liradan aşağı satmam. Biri beş aylık emek. Asgari ücretten hesaplandığında 100 bin lira tutuyor” dedi.

“Terapi gibi geliyor”

Merkezdeki farklı kurslarda eğitim almasının ardından usta öğretici Fehmiye Bozkurt’un düzenlediği Hereke ipek halı kursuna katılıp bu sanatın inceliklerini öğrenen Ulavur, “4 ayda yaptığım pano halıya 100 bin ilmek, 5 aydan fazla sürene ise 130 bin ilmek atarak dokudum. Çok sabır ve emek istiyor ama çok keyifli. Motifin ilmeğini, rengini düşünüyorsun. Stres kalmıyor. Bedava terapi gibi geliyor” diye konuştu.

Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi yöneticileri, emektar kursiyerlerinin eserinin tezgahtan kesimi için özel tören düzenledi. Törene, Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Hayriye Tüfekçi ve Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İbrahim Özarslan da katıldı.