Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
04 Ekim, 2021 12:50 tarihinde yayınlandı
0

Safran Hasadı Başladı Kilosu 60 Bin TL

UNESCO Tarihi Miras Listesinde yer alan Safranbolu ilçesinde  yetiştirilen, gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan Safran’ın hasadına başlandı.

Ağustos ve Eylül aylarında ekimi yapılan bitkinin bu hasat döneminde gramının 50 ile 60 liradan satılması bekleniyor.

Ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilen safran, farklı özellikleriyle gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılabiliyor. Yukarı Çiftlik köyünde, Ağustos ayında 27 dönüm tarlasına ekimini yaptığı safranı toplamaya başlayan İsmail Yılmaz, ‘’Bu sene yağmur iyi gitti, havalar soğudu. Gece sıcaklığı 7-8 dereceye düştüğünde safran açıyor. Soğuklanmayı tamamlıyor soğanlar. 1 Ekim itibariyle bizim bölgede çiçekler açmaya başladı.’’ dedi.

Safran’ın faydalarına değinen Yılmaz, ’’En büyük özelliği hücre yenileyici olması. Sakinleştirici, sinirleri yatıştırıcı, uykusuzluğa çok iyi gelir. Metabolizmayı hızlandırır. Vücut direncini arttırır. Göz yorgunluğunda, Alzheimer ve kanser hastalığında kullanılıyor” dedi.

Safran’ın gram fiyatının sezon sonunda belli olacağını ifade eden Yılmaz, ’’Büyük ihtimalle 50 ile 60 lira civarında olur. Sezon sonunda hasada göre belli olur. Bu son yılda en çok Kuveyt, Katar, Bahreyn gibi ülkelerden ve Rusya bölgesinden gelen müşterilerimiz var” diye konuştu.

Çiçek açan safranları cep telefonuyla görüntüleyen ve hassas terazide tartılan safrandan satın alan Kuveytli Mesaid Alkulaib ise şöyle dedi: “Ülkemizde bu safran yetiştirilmiyor. Diğer ülkelerden getiriyoruz. Buraya gelip safranı gördüm. Hayatımda ilk defa safran gördüm. Kullanıyoruz safranı.’’

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
duzcede staj dolandiriciliginda 9 tutuklama nSZyFwhE
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Mayıs, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
0 0

Düzce’de staj dolandırıcılığında 9 tutuklama

DÜZCE (İHA) – Düzce’de meslek lisesinde okuyan öğrencileri staj yapıyor gibi göstererek 72 öğrenci üzerinden haksız kazanç sağladığı şüphesiyle gözaltına alınan 21 kişiden 9’u tutuklandı, 1’i serbest kaldı, 11’i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, meslek liselerinde okuyan öğrencileri firmalarda çalışıyor gibi göstererek haksız yere teşvik, prim ve stajyer ücreti tahsil edildiği tespit edildi. Soruşturma kapsamında, tespiti yapılarak ifadesi alınan 72 müştekinin beyanları doğrultusunda yapılan araştırmalarda müştekilerden 29’unun Akçakoca ilçesinde faaliyet gösteren bir kurs merkezinin, bünyesinde kayıtlı olan öğrenciler olduğu, kişisel verilerini, rızaları ve bilgileri dışında farklı firmalarda ’stajyer’ olarak kaydedilmesi amacıyla Düzce’de bir lise yetkileri ile paylaştığı tespit edildi. Diğer 50 müştekinin bilgilerinin ise Düzce’de bir lise tarafından yine rızaları dışında farklı firmalarda ’stajyer’ olarak kaydedildiği, bu yöntemle şu ana kadar tespiti yapılan 72 kişi üzerinden ilgili firmaların usulsüz haksız yere teşvik, prim ve stajyer ücreti tahsil ettiği tespit edildi.

Konuyla ilgili olarak ilk etapta 12 kişi gözaltına alındı. Ardından derinleştirilen soruşturmada gözaltı sayısı 21’e yükseldi. Emniyetteki işlemlerinin ardından 21 şüpheli, sabah saatlerinde polis ekipleri tarafından adliyeye sevk edildi.

Şahıslardan B.K., B.M., E.C., G.Ç., H.Ç., M.Ş., R.K., Ş.K ve T.H. tutuklanırken, A.Ç.D, B.N.S, F.E, M.G, A.K.A, F.Ç, K.Ş, M.Y, O.D, A.K, D.K adli kontrol şartıyla salındı, 1 kişi ise serbest kaldı. Şahıslara yurt dışına çıkma yasağı getirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin