Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
04 Ekim, 2021 12:50 tarihinde yayınlandı
0

Safran Hasadı Başladı Kilosu 60 Bin TL

UNESCO Tarihi Miras Listesinde yer alan Safranbolu ilçesinde  yetiştirilen, gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan Safran’ın hasadına başlandı.

Ağustos ve Eylül aylarında ekimi yapılan bitkinin bu hasat döneminde gramının 50 ile 60 liradan satılması bekleniyor.

Ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilen safran, farklı özellikleriyle gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılabiliyor. Yukarı Çiftlik köyünde, Ağustos ayında 27 dönüm tarlasına ekimini yaptığı safranı toplamaya başlayan İsmail Yılmaz, ‘’Bu sene yağmur iyi gitti, havalar soğudu. Gece sıcaklığı 7-8 dereceye düştüğünde safran açıyor. Soğuklanmayı tamamlıyor soğanlar. 1 Ekim itibariyle bizim bölgede çiçekler açmaya başladı.’’ dedi.

Safran’ın faydalarına değinen Yılmaz, ’’En büyük özelliği hücre yenileyici olması. Sakinleştirici, sinirleri yatıştırıcı, uykusuzluğa çok iyi gelir. Metabolizmayı hızlandırır. Vücut direncini arttırır. Göz yorgunluğunda, Alzheimer ve kanser hastalığında kullanılıyor” dedi.

Safran’ın gram fiyatının sezon sonunda belli olacağını ifade eden Yılmaz, ’’Büyük ihtimalle 50 ile 60 lira civarında olur. Sezon sonunda hasada göre belli olur. Bu son yılda en çok Kuveyt, Katar, Bahreyn gibi ülkelerden ve Rusya bölgesinden gelen müşterilerimiz var” diye konuştu.

Çiçek açan safranları cep telefonuyla görüntüleyen ve hassas terazide tartılan safrandan satın alan Kuveytli Mesaid Alkulaib ise şöyle dedi: “Ülkemizde bu safran yetiştirilmiyor. Diğer ülkelerden getiriyoruz. Buraya gelip safranı gördüm. Hayatımda ilk defa safran gördüm. Kullanıyoruz safranı.’’

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
baskan genc marjinal bir grup trabzon turizmini trabzona gelen turistleri yargilamak istiyor 9Zhfgdfk
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Haziran, 2026 20:22 tarihinde yayınlandı
0 0

Başkan Genç: “Marjinal bir grup Trabzon turizmini, Trabzon’a gelen turistleri yargılamak istiyor”

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Uzungöl’ün Arap turistlere satıldığı iddialarına ilişkin, “Üzülüyoruz ama onlara gülüp geçeceğiz. Çok dikkate almayacağız. Onların marjinal bir grup olduğunu, arkalarında da ideolojik bir saplantı olduğunu biliyoruz” dedi.

Dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl’de havaların ısınmasıyla birlikte turizm hareketliliği başladı. Trabzon Valisi Tahir Şahin ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç beraberindekilerle birlikte Uzungöl’de basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısından konuşan Başkan Genç, Uzungöl’ün dünyanın nadide doğal güzelliği olan bölgelerinden bir tanesi olduğunu dikkat çekerek, “Trabzon’unumuzun son yıllarda gelişen trendi turizm. Dolayısıyla bütün destinasyonlarımızda olduğu gibi Uzungöl’ümüzde gelecek misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak ve uğurlamak adına en güvenli turizm alanlarından bir tanesiyiz. Bunun için mutluyuz. Turist güvenli yeri ziyaret etmek ister. Yeni sezonumuz hayırlı olsun” diye konuştu.

Vali Şahin: “Turist sayısından geçmiş yıllara göre artış var”

Trabzon Valisi Tahir Şahin ise, turizm sayısında artış yaşandığını belirterek, “Geçen yılın ilk 5 ayına göre 2026 yılının ilk 5 ayında yerli ve yabancı toplam turistte yüzde 27 oranında geçmiş yıllara göre bir artış var. Şehrimizin her alanda gelişmesi için kurumlar koordineli bir şekilde çalışmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

“Dikkate ve kale almıyoruz”

Son günlerde sosyal medya hesaplarındaki Uzungöl’ün Arap turistlere satıldığına iddialarına dair soru üzerine Başkan Genç, “Biz bunların çok gündeme gelmesini arzu etmiyoruz. Dikkate ve kale almıyoruz. Marjinal bir grup Trabzon turizmini, Trabzon’a gelen turistleri yargılamak istiyor. Üzüntü duyuyoruz. Git gide artan bir trendimiz var. Geçen yıl Trabzon’a 1 milyon 447 bin turist geldi. Ama Uzungöl’e 2,5-3 milyon yerli turistle gelen ziyaretçimiz var. Bunu araç sayısı ile beraber ölçümleyebiliyoruz. Buraya gelen turistin ister İngiliz olsun, ister Suudi Arabistan’dan gelen ister Kafkasya’dan gelsin. Burası dünyanın bütün ülkeleri tarafından cazip bir şehir. Geçen sene 188 ülke vatandaşının girdiği bir şehirden bahsediyoruz. Üzülüyoruz ama onlara gülüp geçeceğiz. Çok dikkate almayacağız. Onların marjinal bir grup olduğunu, arkalarında da ideolojik bir saplantı olduğunu biliyoruz. Bunun tespitlerini yaptık. Devletimiz bu konuda bize yardımcı oluyor. Onlarla beraber buraya gelen turistlerin dini ve milliyeti ile beraber Trabzon’u ve Trabzon insanını yargılamaya kalkıyorlar. Artık onlara cevap bile vermeyeceğiz. Buraya gelen herkes yapılan bu yorumların farkında. Onlar esasında sadece bir şehri karalamakla değil ülkeye ihanet eden bir gruptur. Gelen turistimiz nereden gelirse gelsin, kim olursa olsun başımız gözümüz üstüne. En iyi şekilde ağırlamak ve uğurlamakla uğraşıyoruz. Savaşa rağmen trendimiz artıyor. Mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin