Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
04 Ekim, 2021 12:50 tarihinde yayınlandı
0

Safran Hasadı Başladı Kilosu 60 Bin TL

UNESCO Tarihi Miras Listesinde yer alan Safranbolu ilçesinde  yetiştirilen, gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan Safran’ın hasadına başlandı.

Ağustos ve Eylül aylarında ekimi yapılan bitkinin bu hasat döneminde gramının 50 ile 60 liradan satılması bekleniyor.

Ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilen safran, farklı özellikleriyle gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılabiliyor. Yukarı Çiftlik köyünde, Ağustos ayında 27 dönüm tarlasına ekimini yaptığı safranı toplamaya başlayan İsmail Yılmaz, ‘’Bu sene yağmur iyi gitti, havalar soğudu. Gece sıcaklığı 7-8 dereceye düştüğünde safran açıyor. Soğuklanmayı tamamlıyor soğanlar. 1 Ekim itibariyle bizim bölgede çiçekler açmaya başladı.’’ dedi.

Safran’ın faydalarına değinen Yılmaz, ’’En büyük özelliği hücre yenileyici olması. Sakinleştirici, sinirleri yatıştırıcı, uykusuzluğa çok iyi gelir. Metabolizmayı hızlandırır. Vücut direncini arttırır. Göz yorgunluğunda, Alzheimer ve kanser hastalığında kullanılıyor” dedi.

Safran’ın gram fiyatının sezon sonunda belli olacağını ifade eden Yılmaz, ’’Büyük ihtimalle 50 ile 60 lira civarında olur. Sezon sonunda hasada göre belli olur. Bu son yılda en çok Kuveyt, Katar, Bahreyn gibi ülkelerden ve Rusya bölgesinden gelen müşterilerimiz var” diye konuştu.

Çiçek açan safranları cep telefonuyla görüntüleyen ve hassas terazide tartılan safrandan satın alan Kuveytli Mesaid Alkulaib ise şöyle dedi: “Ülkemizde bu safran yetiştirilmiyor. Diğer ülkelerden getiriyoruz. Buraya gelip safranı gördüm. Hayatımda ilk defa safran gördüm. Kullanıyoruz safranı.’’

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
kastamonuda aranan 1 sahis yakalandi Ufn5GwSw
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Haziran, 2026 20:22 tarihinde yayınlandı
0 0

Kastamonu’da aranan 1 şahıs yakalandı

Kastamonu’da polis ekiplerince gerçekleştirilen denetimde hakkında yakalama kararı bulunan 1 şahıs yakalandı.

Edinilen bilgiye göre, Kastamonu İl Emniyet müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirile denetimde, bin 292 kişinin Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulaması yapılırken, 331 araç kontrol edildi. Denetimlerde çeşitli suçlardan aranması bulunan 1 şahıs yakalanırken, trafik kurallarını ihlal ettiği tespit edilen 7 araca idari para cezası uygulandı.

Öte yandan, ekiplerin yaptığı kontrollerde 2 iş yeri ile 8 şahsa, 5326 Sayılı Kabahatler

Bizi sosyal medyadan takip edin