Safran Hasadı Başladı Kilosu 60 Bin TL - Karabük Haber Postası
Karabük
İmsak 05:23
Güneş 06:48
Öğle 13:02
İkindi 16:25
Akşam 19:07
Yatsı 20:27
İmsaka kalan --:--
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
04 Ekim, 2021 12:50 tarihinde yayınlandı
0
0

Safran Hasadı Başladı Kilosu 60 Bin TL

UNESCO Tarihi Miras Listesinde yer alan Safranbolu ilçesinde  yetiştirilen, gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan Safran’ın hasadına başlandı.

Ağustos ve Eylül aylarında ekimi yapılan bitkinin bu hasat döneminde gramının 50 ile 60 liradan satılması bekleniyor.

Ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilen safran, farklı özellikleriyle gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılabiliyor. Yukarı Çiftlik köyünde, Ağustos ayında 27 dönüm tarlasına ekimini yaptığı safranı toplamaya başlayan İsmail Yılmaz, ‘’Bu sene yağmur iyi gitti, havalar soğudu. Gece sıcaklığı 7-8 dereceye düştüğünde safran açıyor. Soğuklanmayı tamamlıyor soğanlar. 1 Ekim itibariyle bizim bölgede çiçekler açmaya başladı.’’ dedi.

Safran’ın faydalarına değinen Yılmaz, ’’En büyük özelliği hücre yenileyici olması. Sakinleştirici, sinirleri yatıştırıcı, uykusuzluğa çok iyi gelir. Metabolizmayı hızlandırır. Vücut direncini arttırır. Göz yorgunluğunda, Alzheimer ve kanser hastalığında kullanılıyor” dedi.

Safran’ın gram fiyatının sezon sonunda belli olacağını ifade eden Yılmaz, ’’Büyük ihtimalle 50 ile 60 lira civarında olur. Sezon sonunda hasada göre belli olur. Bu son yılda en çok Kuveyt, Katar, Bahreyn gibi ülkelerden ve Rusya bölgesinden gelen müşterilerimiz var” diye konuştu.

Çiçek açan safranları cep telefonuyla görüntüleyen ve hassas terazide tartılan safrandan satın alan Kuveytli Mesaid Alkulaib ise şöyle dedi: “Ülkemizde bu safran yetiştirilmiyor. Diğer ülkelerden getiriyoruz. Buraya gelip safranı gördüm. Hayatımda ilk defa safran gördüm. Kullanıyoruz safranı.’’

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
samsunda 75 yillik arife bayrami gelenegi eqcneput
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Mart, 2026 20:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Samsun’da 75 yıllık “Arife Bayramı” geleneği

Samsun’da 75 yıldır aralıksız sürdürülen “Arife Bayramı” bu yıl da çocuk eğlenceleriyle yaşatıldı.

Samsun’un Terme ilçesinde geleneksel Arife Bayramı bu yıl da çocuklar için unutulmaz hale geldi. Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği Gökçeağaç Mahallesi’nde düzenlenen bayram kutlamasında Aileler gelenek değerlerini hissederken, gösterilerle de çocuklar unutulmaz anlar yaşadı.Mahalle sakinleri tarafından hazır edilen şeker ve çikolatalar tepsilerle çocukların sepet ve poşetlerine dolduruldu.

Gelenek ve göreneklerin nesillere aktarılmasında Arife Bayramının büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, “75 yıl önce Fadime ninemizin çocuklara yufka dağıtarak başlattığı bugün ise şeker ve çikolatalarla devam eden bu bayram çocuklarımıza 2 bayram yaşatıyor. Tabi ki çocuklarımız çok sevinçli, geleneklerimizin geçmişten geleceğe taşınması çok önemli. Burada emeği geçen, başlatan ve bugüne taşıyan herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Türkiye’de bayramların coşkuyla yaşandığını ancak dünyada bayram sevincini yaşayamayan çocuklara da değinen Başkan Şenol Kul, “Bu arada unutmamamız gereken bir şey daha var. Biz iki bayram kutluyoruz ama dünyadaki çocuklarımızın hepsi aynı bayramı kutlayamıyor. Buradan o çocuklarımıza da dualar ediyoruz. İnşallah onlarda bayramlarını kutlayacakları günlere en kısa sürede kavuşurlar. Özellikle Gazze’de, Filistin’de, dünyanın her tarafında çocukların ve müslümanların mübarek Ramazan Bayramını da kutluyorum” şeklinde konuştu.

Ailesiyle birlikte Ankara’da yaşayan ve Terme’deki Arife Bayramına katılan 11 yaşındaki Zeynep Kılıç, “Bu bayram burada çok mutlu oldum. Oyunlara katıldım, şeker dağıttılar, belediye başkanıyla görüştüm. Oyunları çok güzeldi, çok mutlu oldum” dedi.

Etkinlik sonunda mahalleli Ramazanın son iftarını açmak için hep birlikte sofraya oturdu.

Bizi sosyal medyadan takip edin