Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

 “SAFRAN FESTİVALİ” BAŞLIYOR

Manşet Yayın: 12.10.2023 13:12
Yazar:
 “SAFRAN FESTİVALİ” BAŞLIYOR

 “SAFRAN”IN BÜYÜLEYİCİ FESTİVALİ BAŞLIYOR

Safran Festivali, Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediye Başkanlığı ve sivil toplum örgütleri işbirliğiyle gerçekleştirilecek. Festival, 13-14-15 Ekim tarihlerinde düzenlenecek ve bu yıl yedinci kez yapılacak.

Safranbolu’da düzenlenecek olan festival, basın toplantısında tanıtıldı ve ilgi görmesi bekleniyor. Safranbolu, tarihi konaklarıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’ne, sahip olduğu mimari değerleri ile dâhil edilmişti. Safranbolu’ya adını veren, ilçeye özgü safran bitkisinin tanıtılması ve hasadının yapılması amacıyla üç gün sürecek bir şenlik düzenleniyor. Kente özgü A kalite üne sahip, Safranın geçmişte göz ardı edilmiş olmasına rağmen, bu festivalle yaşatılması hedefleniyor. Festival, safran bitkisinin toplanması ve yemeklerde kullanılması gibi etkinliklerle “Safranbolu Safranı”nın ülke ve dünya çapında tanıtılmasına imkân sağlayacak.

SAFRAN FESTİVALİ PROGRAMI AÇIKLANDI

Festival programı 13 Ekim’de, saat 14.00’de Babasultan Mahallesi Şehitliğinden Kazdağlıoğlu Meydanı’nda sona ereceği Karabük Belediyesi’nin bandosu eşliğinde kortejle başlayacak. Ardından meydanda halk oyunları gösterisi, cinci macunu ve zerde ikramları yer alacak. İlk sergi taş baskı “Safrani Renkler” ile Cıngıllıoğlu Sanat Galerisi’nde açılacak. “Coğrafi işaretli ürün Safranbolu Safranının Avrupa Birliği Yolcuğu” adlı panel Cinci Han’da saat 16.00’da safran bitkisinin tohum ekiminden hasadına kadar kullanımı, doktor çiftçi gözünden Safran konulu birbirinden değerli konuşmacılarla devam edecek. Mor bayrak almaya hak kazanan işletmelere plaket takdimleri sonrasında Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde saat 20.00’de başlayacak olan Safranbolu Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu’nun konseri ile festivalin ikinci gününe geçilecek.

YAPAY ZEKÂ İLE SAFRANBOLU’NUN DNA’SINA YOLCULUK

Safran üreticisi İsmail Yılmaz’ın Yukarı Çiftlik Köyü’ndeki safran tarlasında safran soğanı dağıtımı, safranlı kokum kazanının kaynatılması ardından canlı performans resim çalışması ve ikramlar yer alacak. Hemen sonrasında safranlı yemek yarışması düzenlenecek. Muallimler Birliği’nde saat 17.00’de “Hatıra” adlı iplikle resim sergisi ardından İsmail Kavuşturucu tarafından hayata geçirilen “Yapay Zekâ ile Safranbolu 100. Yıl Sergisi” , Safranbolu’da yedinci düzenlenen festivale farkındalık kazandıracak. Teknoloji meraklılarının tarihle bütünleştiği etkinlik, Safranbolu’nun geçmişten günümüze gelişini yapay zeka ile anlatmasıyla büyük ilgi uyandıracak. Safranbolu’nun sokaklarına ve Safranbolu’ya katkı sağlayan isimlerin yaşatılmasına kadar uzanan bu sergi ile Safranbolu’nun DNA’sı yansıtılacak. Beştepeler Mevkii’nde saat 11.00’de başlayacak olan “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Şehir Gezisi” ardından safran doğa yürüyüşü ile festival sona erecek. (Esra Oğuzkağan Özkan)

7. Safran Festivali Programı 

festivalsafran jpg

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Giresun’un köyünden 50 ülkeye meyveli soda ihraç ediyorlar

Ekonomi Yayın: 06.05.2024 00:24
İhlas Haber Ajansı
Giresun’un köyünden 50 ülkeye meyveli soda ihraç ediyorlar

Giresun’un 200 nüfuslu İnişdibi köyü meyve aromalı maden suyu üretimi ile dikkat çekerken, yöredeki fabrikada işlenen meyveli sodalar dünyanın 50 ülkesine ihraç ediliyor.

Giresun’un İnişdibi köyünde şifalı olarak bilinen kaynak suyun ekonomiye kazandırılmasıyla başlayan hikayeyi anlatan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Freşa Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, bugün 200 nüfuslu bir köyden 50 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi.

Gıda toptancılığı yaparken, markalarının doğuşunun bir sohbet ortamında başladığını anlatan Hasan Çakırmelikoğlu, “Bizim asıl işimiz gıda toptancılığı yapmaktı. 1997 yılında bir sohbet ortamında konuşurken yöremizde bir şifalı su olarak bilinen İnişdibi maden suyunu satın alma fikri ortaya çıktı. Yapılan incelemelerde mineral bakımında İnişdibi maden suyu dünyanın en kaliteli maden suları arasında olduğu tespit edildi. Biz de bu işe ilk olarak maden suyu olarak başladık. Daha sonra meyve aromalı maden suyuna geçiş yaptık. Tabi bunu pazarda kabul ettirmek hiç de kolay olmadı. Bir sektör çıkıyor ortaya ve kimse bilmiyor, gazoz desen gazoz değil, kola desen kola değil, herhangi bir konsepte ürünü yerleştiremiyorlar. Ancak, bugün meyve aromalı maden suyu olarak içecek sektöründe bir konsept oluştu. Hangi iş yapılırsa yapılsın gelişim olmadığı sürece yenilik sağlanamıyor. Ar-Ge çalışmalarımızla çeşitlerimizi artırmaya devam ediyoruz” dedi.

Bugün 200 haneli bir köyden yurt içinin yanı sıra 50 ülkeye ihracat yaptıklarını da anlatan Çakırmelikoğlu, “Firmamız yöre insanına istihdam imkanı sağlamasının yanı sıra hem yöre hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Bugün 200 haneli bir köyde üretim yapan firmamızın Bursa’da da bir kolu vardır. Grup olarak bünyemizde 300 kişiye istihdam sağlamaktadır. Önceliğimiz yöre insanımızı istihdam etmektir. Giresun’da 200 haneli bir köyde doğan ürünlerimiz yurt içinde pazar lideri olmamızın yanı sıra içerisinde Avrupa Birliği, Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkelerin yer aldığı 50’ye yakın ülkeye ihracat yapılmaktadır” diye konuştu.

Başarılı olmanın sırrını da açıklayan Çakırmelikoğlu, ”Her şeyden önce bu işin sırrı sadece kaliteli ürün üretmekten geçmiyor. Ürettiğin bu ürünleri talepler doğrultusunda iyi bir pazarlama ağıyla müşteriye ulaştırmak da gerekiyor. İstediğin kadar kaliteli ürün üret eğer bunun dağıtımında sorun yaşıyorsa başarılı olamazsın. Tabi bizim kaliteli ürün üretmemizin başında ise maden suyumuzun dünyanın en kaliteli maden suları arasında yer aldığını da belirtmek gerekiyor” dedi.