Rümeysa Gelgi, ikinci kez ‘Guinness Rekorlar Kitabı’nda
Safranbolu ilçesinde yaşayan Weaver Sendromu rahatsızlığı bulunan Rümeysa Gelgi, 2 metre 15 santimetre boyuyla dünyanın en uzun kadını olarak ikinci kez Guinness Rekorlar Kitabı'ndaki yerini aldı.
Safranbolu ilçesinde yaşayan Safiye ve Haydar Gelgi’nin 24 yaşındaki kızları Rümeysa’nın Weaver Sendromu rahatsızlığı nedeniyle boyu uzamaya başladı. 2014 yılında 2 metre 13 santimetrelik boyuyla "dünyanın 18 yaş altı en uzun boylu genç kızı" olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Gelgi, bu kez de 2 metre 15 santim boyuyla 'dünyanın en uzun boylu kadını' olarak Guinnes Rekorlar Kitabı'nda yeniden yerini aldı. Guinnes internet sitesinden de Rümeysa Gelgi ile ilgili rekoru duyururken, belgesi yetkililer tarafından teslim edildi.
Samsun’da boğulmalara karşı sıkı tedbir: 18 noktada denize girmek yasaklandı
Samsun’da boğulma riskine karşı 18 bölgede denize girmek yasaklandı. 204 kilometrelik kıyı şeridinin sırf muhakkak alanlarında yüzmeye müsaade verilecek.
Samsun Valiliği tarafından düzenlenen Vilayet Güvenlik ve Asayiş Uyum Toplantısı’nda, 2025 yaz dönemine yönelik kıymetli güvenlik önlemleri masaya yatırıldı. Vali Orhan Tavlı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, bilhassa yaz aylarında artan suda boğulma olaylarına karşı alınan ve alınacak tedbirler değerlendirildi.
Toplantıda, vilayet genelinde toplam 20 kilometrelik 10 alan resmi yüzme alanı olarak belirlenirken, toplamda 46,5 kilometre uzunluğundaki 18 bölge ise "denize girmenin tehlikeli ve yasak olduğu alanlar" ortasında ilan edildi. Bunlar dışında kalan ve altyapısı bulunmayan kıyı kısımları ise "önerilmeyen alanlar" olarak sınıflandırıldı.
Valilikten yapılan ikazda, vatandaşların bu alanlarda cankurtaran hizmeti bulunmadığı için muhakkak denize girmemeleri gerektiği vurgulandı. Bilhassa şu noktalara dikkat çekildi:
"Cankurtaran olmayan, tehlikeli/yasak yahut önerilmeyen alanlarda denize girmeyin. Derinliği bilinmeyen, tabanı görünmeyen suya balıklama atlamayın. Suda tehlikeli hareketlerden ve uzaklara açılmaktan kaçının. Simit ya da kolluk da olsa çocuklarınızı suda yalnız bırakmayın. Sulama kanalları, barajlar ve göletlerde yüzmeyin."
İlçelere özel tedbirler de masadaydı
Aynı gün yapılan İlçe Kaymakamları Toplantısı’nda ise kamu hizmetleri ve projeler değerlendirilirken, trafik güvenliği, boğulma olayları, mevsimlik tarım emekçilerine yönelik önlemler, kahverengi kokarca zararlısıyla uğraş, orman yangınları ve sokak hayvanlarına ait tedbirler görüşüldü.