Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Ağustos, 2024 16:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Rize’ye yapılacak 1 milyon metreküp kapasiteli içme suyu projesi mahkemelik oldu

Rize Belediyesi ve Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılacak olan içme suyu gölet projesine verilen ’Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararına karşı köylüler hukuki sürecin başlaması için başvuruda bulundu.
Türkiye’de yağmurun başkenti olarak adlandırılan Rize’de, belediye ve DSİ tarafından 50 yıllık içme suyu sorunun ortadan kaldırmak üzere Çağrankaya bölgesinde yapılacak 1 milyon metreküp kapasiteli içme suyu gölet projesini hayata geçirdi. Çalışmalara başlanan alana ’ÇED gerekli değildir’ kararı verilince köylüler alanda heyelan riskinin bulunduğuna yönelik hukuk mücadelesi vermeye yönelik karar aldı. Köy sakinlerinden Kazım Delal, Nazım Delal, Yusuf Esir ve Dumru Esir, Rize İdare Mahkemesi’ne giderek ’ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için şikayetçi oldu. Açılan dava ile ilgili Rize İdare Mahkemesi, mahallede keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Keşif için Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) 9 kişilik bilim kurulu heyeti toplanarak söz konusu vadide keşif ve incelemelerde bulundu. Bilim heyeti 60 gün içerisinde hazırlayacağı raporu Rize İdare Mahkemesi’ne sunacak.

“120 sene önce bu dağlar heyelan sonucu buraya indi”
Yapılan gölet projesinin heyelan bölgesinde olduğunu ve bir heyelanda Rize’nin tehlike altına gireceğini söyleyen Kazım Delal, “Buraya bir tane kırma eleme santrali, 2 tane taş ocağı 1 milyon metreküp büyüklüğünde de bir gölet yapacağım denildi. Burası en az 7 sene sürecek. Burası aynı zamanda göl mıntıkası hem de heyelan mıntıkasıdır. 100 yıl önce buranın ismi göldür. 120 sene önce bu dağlar heyelan sonucu buraya indi. Bu dağlar yine hazırlık halinde bekliyor. Keşifte çok geç kalındı fakat bugünkü keşfin bir özelliği var. Bu tarihi bir keşif oldu. Her keşfe 5 tane bilir kişi geliyordu. Fakat bu keşifte 9 tane bilirkişi geldi. Allah’ın izniyle ben çok ümitliyim. Bilirkişili mahkemenin bunu inşallah bertaraf edeceğine inanıyorum. Bu 1 milyon metreküp su eğer bir patlak verirse Rize’yi tehlike altına alacak” ifadelerini kullandı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Nisan, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Üniversite öğrencileri kamp yaparak doğal güzellikleri gördü, sahilde çöp topladı

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından Taşköprü ilçesinde tabiatta hayat ve hayatta kalma kampı düzenlenirken, Cide ilçesinde de kıyı paklığı yapıldı.
Kastamonu Üniversitesi Daima Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASÜSEM) tarafından her ay farklı bir ilçede düzenlenmesi planlanan "Doğada Ömür Marifetleri ve Hayatta Kalma Kampı" aktifliğinin beşincisi, Taşköprü ilçesinde muvaffakiyetle gerçekleştirildi. Tabiatla iç içe geçen üç günlük aktiflikte, Kastamonu Üniversitesine bağlı fakülte ve meslek yüksekokullarından 50 öğrenci faal olarak iştirak sağladı.
Taşköprü Belediyesi’nin de takviyeleriyle Sümer Toplumsal Tesisleri’nde kurulan kamp alanında gerçekleştirilen aktiflikte iştirakçiler, istikamet bulma, barınak kurma, ateş yakma, birinci yardım ve doğal ortamda hayatta kalma stratejileri üzere bahislerde hem teorik hem de uygulamalı eğitimler aldı. Alanında uzman akademisyen Öğretim Vazifelisi Hikmet Haberal liderliğinde yürütülen kamp, öğrencilere akademik katkı sağlamanın yanı sıra tabiatla ahenk içinde yaşama marifeti kazandırmayı hedefledi.
Etkinlik kapsamında ayrıyeten kampçılık kuralları, tabiat yürüyüşü teknikleri, bölgenin flora ve faunası, biyoçeşitlilik ve etraf şuuru üzerine eğitimler verildi. Tabiat ve kültür etkileşiminin ön planda olduğu programda; Taşköprü Kent Müzesi, Pompeipolis Antik Kenti, Abdal Hasan Köyü Türbesi ve Hamamı, Donalar Kaya Mezarları, Karadere Barajı, Simens Santral Binası, tarihi Taşköprü ve Sümer Toplumsal Tesisleri’ndeki kendir sulama havuzları üzere tarihi ve kültürel alanlar yerinde ziyaret edilerek incelendi.
Kamp boyunca çadır kurma, kamp alanı idaresi ve tabiatta hayat hünerleri uygulamalı olarak öğrencilere aktarıldı. İştirakçiler, hem tabiat ile başa çıkabilme maharetlerini geliştirdi hem de lokal kültürü tanıma ve doğal kaynakların değerini yerinde gözlemleme fırsatı buldu.
Kampı muvaffakiyetle tamamlayan öğrenciler, hem teorik bilgilerini pekiştirdi hem de unutulmaz bir tecrübe yaşadı.
Kastamonu Üniversitesi Öğretim Vazifelisi Hikmet Haberal, bu tıp aktifliklerin etraf şuuru, tabiat sevgisi ve hayatta kalma hünerleri kazandırma açısından büyük değer taşıdığını vurguladı.

Cide ilçesinde kıyıda etraf paklığı yapıldı
Bu yıl 49’uncusu düzenlenen Turizm Haftası aktiflikleri çerçevesinde Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi öncülüğünde Cide ilçesinde etraf paklığı yapıldı. Kastamonu Üniversitesi tarafından öğrenciler, otobüslerle Cide ilçesine getirildi. Burada öğrenciler, kıyıda etraf paklığı yaparak örnek bir davranış sergiledi. Ayrıyeten aktiflikte öğrencilere etrafın kıymeti ve pak tutulması gerektiği hususları da anlatıldı.
Etkinlik sonunda konuşan Kastamonu Üniversitesi Öğretim Vazifelisi Hikmet Haberal, "Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde Turizm Fakültesi olarak Cide’ye geldik. Cide’de kıyıda öğrencilerimizle birlikte kıyı paklığı yaptık. Öğrenci kardeşlerimizle birlikte toplumsal sorumluluk projesi olarak kıyılarımızı temizliyoruz. Eko Turizm ve Etraf Topluluğu ile Gönüllüler Topluluğuyla birlikte Cide’de kıyıda paklık faaliyeti yürüttük. Katılan tüm öğrenci kardeşlerimize ve bizlere bu imkanları ve takviyeleri veren herkese teşekkür ediyorum" sözlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bu web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezler kullanılmaktadır. Detaylar için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.