Reklam
Reklam

Rize’nin Ardeşen ilçesinde şiddetli yağış

Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Ekim, 2023 12:12 tarihinde yayınlandı
0

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Rize için yapılan turuncu uyarının ardından Ardeşen ilçesinde şiddetli yağışlar etkili oldu. Yağışlar sonrasında ilçenin özellikle iç kesimlerinde etkili olan seller sonrasında 2 araç sel sularına kapılırken, çok sayıda köy yolu da heyelanlar nedeniyle ulaşıma kapandı.

Rize’de akşam saatlerinde etkisini arttıran yağışlar nedeniyle derelerin debisi yükseldi. Yağışlardan ötürü Ardeşen ilçesine bağlı Yukarı Durak, Aşağı Durak, Armağan, Sesli Kaya, Yeşiltepe, Işıklı, Doğanay ve Akdere köylerinde meydana gelen heyelanlardan ötürü yollar ulaşıma kapanırken, tarım arazileri de zarar gördü. Sel sularından ötürü 2 araç da sel sularına kapıldı. AFAD tarafından yapılan uyarıda da yağmurun devam edeceği bildirilirken, başta Fırtına ve Pazar Dereleri olmak üzere çok sayıda derenin de debisi tehlikeli bir şekilde arttı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Çeltik üretiminde ekim alanları genişliyor

Celtik uretiminde ekim alanlari genisliyor
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
21 Haziran, 2026 13:33 tarihinde yayınlandı
0 0

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Çeltik Ekimi Kanunu’nun 19. maddesinde yapılan değişiklikle çeltik üreticilerinin uzun süredir gündeminde olan mesafe kısıtlamalarında düzenlemeye gidildi. Yeni uygulamayla çeltik ekim alanlarının genişlemesinin önü açıldı.

Düzenleme kapsamında illerde uygulanan 1.000 metrelik ekim mesafesi sınırı 500 metreye indirildi. İlçelerde ise 500 metrelik güvenli mesafe uygulaması devam edecek.

Büyükşehir Yasası sonrasında köy statüsünden mahalle statüsüne geçen yerleşim yerlerinde yaşanan üretim sorununa da çözüm getirildi. Daha önce mahalle statüsü nedeniyle 500 metreye çıkarılan ekim mesafesi, mevzuata eklenen “mahalle” ibaresiyle yeniden 50 metreye düşürüldü.

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre düzenleme, büyükşehirlerde mahalle statüsü nedeniyle üretim alanları daralan yaklaşık 7 bin 500 çeltik üreticisinin yaşadığı sorunu ortadan kaldırdı.

Öte yandan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı yaklaşık 20 bin çeltik üreticisinin de işlemlerinde kolaylık sağlandı. Yapılan değişiklikle birlikte çeltik ekim alanlarında artış beklenirken, üreticilerin daha geniş alanlarda üretim yapabilmesinin önü açıldı.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin