blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Mart, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Rize’de kilo vermek isteyenlere birinci basamak sağlık tesislerinde ücretsiz beslenme danışmanlığı hizmeti veriliyor

Rize’de çok kilolarından kurtulmak isteyen vatandaşlar için birinci basamak sıhhat tesislerinde diyetisyen denetiminde beslenme danışmanlığı hizmeti verilmeye başlandı.
Rize’de Sağlıklı Hayat Merkezi, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sıhhati Merkezlerine başvuran birçok kişi, beslenme danışmanlığı hizmetini veren diyetisyenlerin rehberliğinde sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanarak ülkü kilolarına ulaşıyor. Ardeşen İlçe Sıhhat Müdürlüğünde misyon yapan Diyetisyen Ayşegül Aydın Seyhan kişinin kilo verme sürecinde birebir vakitte kan kıymetlerini de takip ettiklerine vurgu yaparak "Beslenme danışmalığı için başvuran şahısların öncelikle uzunluğunu, tartısını, bel etrafını ölçüp kan analizi sonuçlarına nazaran beslenme listelerini oluşturuyoruz. Kişi fazla kilolarını verene kadar ya da kan analizi sonucundaki bozuklukları düzelene kadar takip altına alıyoruz" tabirlerini kullandı.
Ardeşen İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinde istişare hizmeti alan Gülseven Başkarahan isimli danışan birinci başlarda zorlandığı programın artık hayat üslubu olduğunu lisana getirerek "94 kilo ile başlamıştım şu anda 79 kiloyum. Diyetisyenimiz Ayşegül Hanım olmasaydı ben bu kiloları veremezdim. Aile tabibimizin teklifiyle buraya geldim. Kendim daha evvel çok uğraşmıştım 3-4 kilo verip tekrar alıyordum ancak şu an 15 kilo verdim. Birinci vakitlerde zorlanmıştım ancak artık ömür biçimim oldu. Çok memnumum hoş kilo verdim" dedi.
Bir öbür danışan Leyla İslamoğlu ise, "Ayşegül hanıma 5-6 ay evvel gelmiştim. 82 kiloydum ve fazla kilolarımdan rahatsız olduğum için bana burayı önerdiler. Birinci başlarda birazcık zorlandım ama Ayşegül Hanım bana çok yardımcı oldu. Şu an 72 kiloyum maksadım 65 kilo olmak" diye konuştu.
Rize Vilayet Sıhhat Müdürü Doç. Dr. Gökhan Demiral ise yaptığı açıklamada "Öncelikli emelimiz topluma sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırmak, sağlıklı bireylerin de sıhhatlerini devam ettirmelerini sağlamak. Fazla kilosu olan şahıslar ya da beslenmeye bağlı hipertansiyon, kolesterol, diyabet üzere hastalıklara sahip olan şahıslar gönül rahatlığıyla sıhhat tesislerimizde hizmet sunmakta olan diyetisyenlerimize başvurabilirler. Bilhassa Merkez Toplum Sıhhati Merkezi bünyesinde bulunan Sağlıklı Hayat Merkezi ve ilçelerde ise İlçe Sağlık Müdürlüğü ya da toplum sıhhati merkezlerinde bulunan diyetisyenlerimiz beslenme danışmalığı hizmeti vermektedirler. Şikâyeti olan vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla başvurabilirler" biçiminde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İlyas Erbay tarafından
07 Ağustos, 2025 13:28 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

MİDE BULANDIRAN BU LİSTEYE İLAVESİ OLAN VAR MI?

Ahlak yoksa;

  • Sosyal çürümüşlük vardır
  • Adaletsizlik vardır
  • Sahtekarlık vardır
  • Güvensizlik vardır
  • Haksızlık vardır
  • Yalakalık vardır.
  • Menfaat arsızlığı vardır
  • Soytarılık vardır
  • Çaresizlik vardır
  • Nefret vardır
  • Zulüm vardır
  • Din tüccarlığı vardır
  • Nepotizm vardır
  • Kul hakkı vardır
  • Liyakatsiz görevlendirmeler vardır
  • Hırsızlık vardır
  • Şatafat ve lükse düşkünlük vardır.
  • Rüşvet vardır
  • İsraf vardır
  • Tükürdüğünü yalamak vardır
  • Kraldan çok kralcılık vardır.

Benim aklıma gelenler bunlar. Mutlaka sizlerin de listeye ilaveleriniz olacaktır.
Ahlakın olmadığı yerde bu liste uzar gider…
Listeye itirazı olan var mı?

Toplumun kilit taşıdır Ahlak.
“Nasıl ki bir kemeri, kubbeyi ayakta tutan kilit taşıdır, toplumun kilit taşı da Ahlaktır.
Bakınız, Fatih Sultan Mehmet Han ne diyor; "Aklı öldürürsen, Ahlak da ölür.
Akıl ve Ahlak öldüğünde,
millet bölünür.
Kadı'yı satın aldığın gün Adalet ölür. Adaleti öldürdüğün gün:
Devlet de ölür…."

Ünlü filozof Konfiçyus günümüzden 2500 yıl önce, “İnsanları yasa ve ceza ile yönetirseniz, onlar bir daha yanlış yapmayacaklar, ancak şeref ve utanma duygularına da sahip olmayacaklardır. İnsanları erdemle ve ahlak kuralları ile yönetirseniz, o zaman onlar hem utanma duygusuna sahip olacaklar, hem de doğruyu yapmaya çalışacaklardır” söylemi ile ahlak hakkındaki düşüncesini dile getirmiş.

Ahlak; İyi ve doğru değer yargılarının oluşturduğu bir sistem bütünüdür. Amacı iyiyi gerçekleştirmek, iyiye ve doğruya ulaşmaktır. İnsana özgü olan ve insanı diğer canlılardan ayıran bir olgu olan ahlak, davranışlarla ve duygu ile ilgili olup temeli akla ve bilgeliğe dayalıdır. Aynı zamanda vicdan, onur ve erdemle de bir bütün oluşturur. Yani ahlaklı insan, vicdanlı, onurlu ve erdem sahibidir.

Filozoflar arasında ahlaka en doğru yaklaşım Sokrates ve Eflatundan gelmiş. Sokrates’e göre insanın temel amacı erdeme ulaşmak olmalıdır. Erdem ise ancak bilgelikle mümkündür. Eflatun’a göre ise ahlaki davranışların temel gayesi en fazla iyidir. İyilik erdem demektir. İnsanlar erdeme; bilgelik, yiğitlik, ölçülülük ve adalet ile ulaşırlar. Görüldüğü gibi her iki filozofta ahlakın bütünleyicisi olarak erdem, onur, bilgelik, ölçülülük ve adalet gibi bugünde hasretini çektiğimiz değerlere vurgu yapmaktadır.

Bizim çocukluğumuzda devlet baba diye bir kavram vardı. Bugün neden yok? Neden tekrar olmasın?
Sağlıklı, mutlu, huzurlu bir toplum ve tüm bireylerini tekrar baba şefkatiyle kucaklayan bir devlet için; erdem, onur, bilgelik, ölçülülük ve adalet” gibi tüm güzel değerlere sahip çıkmak zorundayız.
Aksi halde, kokuşmuş bir düzenin parçası olmaya devam ederiz.

İlyas Erbay

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.