Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Kasım, 2024 12:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Rize’de heyelana maruz kalan 6 apartman için karar verildi

Rize’nin Çayeli ilçesinde 19 Kasım Salı günü heyelana maruz kalan 6 apartmanın geleceği için karar verildi.
1 kişinin ölümü, 4 kişinin yaralanması ile sonuçlanan heyelan sonrası Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi heyelan nedeniyle tahliye edilen 6 apartmanın akıbeti ile ilgili üniversite tarafından hazırlanan rapora göre 2 binada dükkan katı ve 3 katta iskan yapılmayacağını söyledi.
Rize’nin Çayeli ilçesinde geçtiğimiz 19 Kasım Salı günü sabah saat 06.30’da meydana gelen heyelanda 35 Yaşındaki Yakup Özcan’ın hayatını kaybetti, 4 kişinin ise yaralandı. Heyelanın yaşandığı bölgede toplamda 64 daireyi içerisinde barındıran 6 apartman ise tahliye edildi. Olayın ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hasar tespit ve risk çalışması başlatıldı. Başlatılan çalışmalar çerçevesinde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Heyelan Araştırma Merkezi tarafından ön rapor hazırlandı. Hazırlanan rapora göre, tahliye edilen 6 blokun tümünün tahliyesine gerek olmadığı Yakup Özcan Bayraktar’ın hayatını kaybettiği Balkan sitesi B Blok’un ve Demirciler Apartmanı’nın zemin katından itibaren ilk 3 katında ikamet izni verilmemesi gerektiğine vurgu yapıldı. Çıkan raporda “19.11.2024 tarihte Çayeli İlçesi Eskipazar Mahallesinde meydana gelen heyelan olayı için tarafımızca 22.11.2024 tarihinde gözlemsel arazi etüdü gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde kayan zemin kütlesinin yağış sularından etkilenip tekrardan harekete geçmesini önlemek amacıyla su geçirmez brandayla üstünün kaplanması gereklidir. Demirciler Apartmanının arka cephesinde bulunan betonarme perdenin arkası olası malzeme akmalarını önlemesi amacıyla perde üst kotundan itibaren 1.5 metre derinliğinde ve 2 metre genişliğinde olacak şekilde boşaltılmalıdır. Bu hafta beklenen aşırı yağışlara karşı olası kaymalar için sahada sürekli gözlemler yapılmalıdır. Olayın meydana geldiği yamacın ön sırasındaki tüm blokların tahliyesine gerek yoktur. Önlem amaçlı Balkan sitesi B Bloğunun ve Demirciler Apartmanın zemin katından itibaren ilk 3 katında ikamet izni yasaklanmalıdır (Z+AK+3K). Heyelan önleme amaçlı iksa yapılarının tasarımını içeren geoteknik rapor konusunda uzman birimler tarafından hazırlanmalıdır. İmalat aşamasının devam edeceği çalışma saatleri içerisinde tüm bloklar boşaltılarak güvenlik açısından ek önlemler alınmalıdır” ifadelerine yer verildi.
Sorunu bilimsel çalışmalara dayandırmak istediklerine vurgu yapan Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi, Çayeli Belediyesi ekipleri ile RTEÜ’lü akademisyenlerin ortak çalışma yürüttüğünü kaydederek “Şimdi henüz risk raporları tamamlandı diyemeyiz ama bu konuda bilimsel çalışmalar yapmak için AFAD’ın öncülüğünde belediye çalışanlarımızla birlikte bir çalışma yapılıyor. Bugün üniversiteden teknik hocalarımız geldi. Biz burada yapılacak çalışmanın riskli bir çalışma olduğunu arazi yapısından dolayı bildiğimiz için, yani bu işi biraz daha bilimsel temellere dayandırarak çözmeye çalışalım dedik. Belediyenin tecrübeli ekibi üniversitedeki akademisyenlerle birlikte bugün bir çalışma yapıldı. Yapılan çalışmalardan sonra yani üniversite hocamızın raporuna göre orada ikamet edilecek yer dükkan artı 3 kattan sonraki kat, yani Balkan apartmanı ve Demirciler Apartmanında dükkan katı ve 3 katta iskan yapılmayacak. Ondan sonraki katlarda iskan edilebilecek şekilde bir rapor geldi” ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki süreçte bölgenin aşırı bir yağış beklediği için dikkatli davrandıklarını sözlerine ekleyen Çiftçi, çalışmalar esnasında yine 2 binanın tahliye edileceğinin altını çizerek “İyileştirme yapıldıktan sonra binanın tümünü kullanacaklar. Zaten bir süre sonra yani orada çalışmalar bittikten sonra. Sahada bir risk olabilir düşüncesiyle, bu çalışmalar esnasında bu binaların 2’si de tamamen tahliye edilecek. Şimdi önümüzde yağmurlu bir hafta var. Biz henüz burada tespitleri yapıyoruz. O yağmuru bekliyoruz. Yoğun yağmur gösteriyor. Meteoroloji bize bu bilgilendirmeyi yapıyor. O açıdan arazi açıp içeri giremiyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
27
Haziran Cuma
1447 HİCRİ Muharrem 2
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
03:11
  Güneş
05:12
  Öğle
12:58
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:58
  Akşam
20:34
  Yatsı
22:25

Çok Okunanlar

blank
Gündem

Gazeteci Alpboğa’dan Başkan Köse ve CHP’ye sert eleştiri: “CHP’nin kurdu, yine kendi içinde”

blank
Karabük

Milletvekili Ali Keskinkılıç’tan Karabük İdman Yurdu FK’ya Ziyaret

blank
Karabük

MHP Yenice İlçe Başkanı Görevden Alındı

blank
Köşe Yazıları

ELEŞTİRİLERE CEVAP VER, METHİYE DÜZME..!

blank
Karabük

Uzm. Dr. Mehmet Bozbay Doçentlik Unvanı Aldı

blank
Karabük

Ovacık’ta izinsiz kazı yapan 2 kişi suçüstü yakalandı

blank
Karabük

Karabüklü İki Gence Milli Takım Daveti

blank
Eskipazar

Eskipazar Sarı Traverten Taşı Coğrafi İşaret Tescili Aldı

blank
Eskipazar

Karabük’te Hükümlü ve Yükümlülerin İstihdamına Yönelik Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

blank
Karabük

Kaymakamlardan Karabük Valisi Yavuz’a Veda Ziyareti

Video Haberler

blank

Kendisi küçük, mücadelesi büyük

blank

Artvin’in Karadeniz kıyılarındaki kaçak yapılar yıkılıyor

blank

Kastamonu Üniversitesi’nden yapay zekâ destekli yeni hizmet

blank

Samsun’da insan kaynaklarında dönüşüm başlıyor: TSO ile OKA’dan stratejik iş birliği

blank

Karabük’te 10 Milyon Liralık Siber Dolandırıcılık Operasyonu

blank

Safranbolu Belediyesi Aslanlar Sosyal Tesisi Vatandaşların Akınına Uğruyor

blank

Karabük Sosyal Projelerle Nefes Almaya Başladı

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Haziran, 2025 16:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Kendisi küçük, mücadelesi büyük

Karadeniz Bölgesi’nde fındık başta olmak üzere birçok tarım eserine büyük ziyan veren kahverengi kokarca böceğiyle gayrette değerli bir adım atıldı. Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarında üretilen samuray arıları, ziyanlı böceğin yayılımını durdurmak için tabiata salınıyor.
Fındık üreticilerinin son yıllarda en büyük sıkıntılarından biri haline gelen kahverengi kokarca, hem eser verimliliğini düşürüyor hem de kalite kaybına yol açıyor. Kimyasal ilaçlamaların çevresel tesirleri ve sonlu başarısı nedeniyle yetkililer, tahlili biyolojik çabada aradı. Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki Orman Zararlılarıyla Gayret Laboratuvarında yapılan çalışmalar sonucunda birinci etapta binlerce samuray arısı üretildi. Asya kökenli olan samuray arısı, tabiatta kahverengi kokarca yumurtalarıyla beslenerek böceğin çoğalmasını engelliyor. Zararlının doğal düşmanı olarak bilinen bu arı tipi, etrafa ziyan vermeden popülasyonu denetim altına almasıyla dikkat çekiyor.
Son yıllarda Karadeniz Bölgesi’ni tesiri altına alan ve bilhassa fındık üreticilerinin kaygılı düşü haline gelen kahverengi kokarca böceği için laboratuvar ortamında üretilen bu küçük savaşçılar, gayret için tabiata salındı. Uzman gruplar tarafından belirlenen pilot bölgelerdeki fındık bahçelerine bırakılan samuray arıları, kahverengi kokarcanın yumurtalarını gaye alarak onun kuşağını engelleyen doğal bir biyolojik savaşçı. Küçük boyutuyla görünmeyen bu arı tipi samuray, kahverengi kokarcanın en tesirli doğal düşmanlarından biri olarak kabul ediliyor.

Trabzon Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz: "2024 yılına kadar bu ziyanlı maalesef Marmara bölgesine kadar ulaştı"
Kahverengi kokarcaya yönelik yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler veren Trabzon Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz, "Kahverengi kokarca böceği başta fındıkta olmak üzere bir çok tarım eserine ziyan veriyor. Son yıllarda ülkemize giriş yapan iklim kaidelerine nazaran yayılışını arttıran ziyanlı çeşitlerden bir tanesi. Ülkemize 2016-2017 yıllarında Gürcistan üzerinden girişleri başlamıştı. O yıllarda mandalinada zararlısını tespit ederek gayretine başlamıştık. 2024 yılına kadar bu ziyanlı maalesef Marmara bölgesine kadar maalesef ulaştı. Doğal kaidelerde yılda 70 kilometre kadar uçabilen bir çeşit. Farklı faktörlerle yayılışını süratli gösterebilen bir tür" dedi.

"Fındıkta epeyce büyük ziyanlara yol açabiliyor"
Kahverengi kokarca ile 4 cinste gayret yapılabildiğini kaydeden Yılmaz, "Yöremizde birçok zirai çeşitlerimizde ziyan yapabilen çeşitlerin başında geliyor. Bilhassa meyve, sebzede ağır formda ziyan yapıyor. Fındıkta da epey büyük ziyanlara yol açabiliyor. Bununla gayret çalışmalarında Tarım ve Orman Bakanlığımız araştırma laboratuvarında yırtıcısını üreterek çaba yapıyor. 4 çeşitte gayret yapabiliyoruz. Erginleri ve yumurtalarını toplayarak imha edebiliyoruz. Biyoteknik dediğimiz feromon tuzaklarını asarak tuzaklarla gayret edebiliyoruz. Kimyasal çaba var ancak çok kullanmıyoruz. Biyolojik uğraş dediğimiz yani bu tıbbın yırtıcısı olan çeşitleri laboratuvar ortamında yetiştirip doğal istikrara uygun uğraş çalışması yürütüyoruz. Biz Orman Bölge Müdürlüğü olarak Bakan beyin ve Genel Müdürümüzün talimatlarından sonra Orman Zararlıları İle Çaba Laboratuvarımızda bu zararlının yırtıcısını üretmeye başladık. Bu yıl verilen programımızın üstünde bir yırtıcı geliştirerek salımlarını yapıyoruz. Tabiatta aslında her böcek var. Bozulan dengeyi tekrar istikrar durumuna getirmek için buradaki yararlı popülasyonuna artış sağlamak maksadıyla çaba yapıyoruz" halinde konuştu.

"Kendi laboratuvarımızda bunu birinci defa yapıyoruz"
Kahverengi kokarca cinsinin 20 ve 40’lı kümeler halinde yumurta bıraktığını vurgulayan Yılmaz, "Laboratuvar ortamında yırtıcısını yetiştiriyor. Bunun için evvel anaç kokarcalarını alıp laboratuvar ortamında yumurtlamalarını sağlıyoruz. O yumurtalarımız daha sonra elimizdeki yararlı böcek anaçları ile birlikte parazitlemeyi yaptıktan sonra çıkan yararlı böceklerimizle ziyan gördüğümüz alanlara salımları yapıyoruz. Öncelikle ziyanlı alanların tespitleri yapılıyor. Bunun için feromon tuzakları asılıyor. Astığımız tuzaklara böcek düşüyorsa orada çalışma yapıyoruz. Bu cins yılda bir defa yavruluyor. Mart ayından sonra faal hale geliyor. Ekim sonundan sonra kışlığa geçiyor. Mart ve Ekim ayı ortasında dönemde yararlı böcek üretip salımlarını yapıyoruz. Bunlar yumurtalarını 20 ve 40’lı kümeler halinde yapıyorlar. Saldığımız yararlı böcekler yumurtalara kokusundan ve takibinden bulup kendi yumurtalarını bırakıp parazitliyor. O cinsin çoğalmasını engelliyor. Samuray arısı dediğimizde çok büyük bir şey bekliyoruz ancak çok küçük göz ile güç görülebilen tipimiz. Ziyanlı böceği gidip imha eden bir cinsimiz değil. Yumurtaların birbirini yiyerek çoğalmalarını engelledikleri çaba hali. Kendi laboratuvarımızda bunu birinci kere yapıyoruz. 5 bin adet deneme hedefliydi. Önümüzdeki yıllarda bunu katlamalı olarak arttıracağız" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
27
Haziran Cuma
1447 HİCRİ Muharrem 2
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
03:11
  Güneş
05:12
  Öğle
12:58
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:58
  Akşam
20:34
  Yatsı
22:25

Çok Okunanlar

blank
Gündem

Gazeteci Alpboğa’dan Başkan Köse ve CHP’ye sert eleştiri: “CHP’nin kurdu, yine kendi içinde”

blank
Karabük

Milletvekili Ali Keskinkılıç’tan Karabük İdman Yurdu FK’ya Ziyaret

blank
Karabük

MHP Yenice İlçe Başkanı Görevden Alındı

blank
Köşe Yazıları

ELEŞTİRİLERE CEVAP VER, METHİYE DÜZME..!

blank
Karabük

Uzm. Dr. Mehmet Bozbay Doçentlik Unvanı Aldı

blank
Karabük

Ovacık’ta izinsiz kazı yapan 2 kişi suçüstü yakalandı

blank
Karabük

Karabüklü İki Gence Milli Takım Daveti

blank
Eskipazar

Eskipazar Sarı Traverten Taşı Coğrafi İşaret Tescili Aldı

blank
Eskipazar

Karabük’te Hükümlü ve Yükümlülerin İstihdamına Yönelik Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

blank
Karabük

Kaymakamlardan Karabük Valisi Yavuz’a Veda Ziyareti

Video Haberler

blank

Kendisi küçük, mücadelesi büyük

blank

Artvin’in Karadeniz kıyılarındaki kaçak yapılar yıkılıyor

blank

Kastamonu Üniversitesi’nden yapay zekâ destekli yeni hizmet

blank

Samsun’da insan kaynaklarında dönüşüm başlıyor: TSO ile OKA’dan stratejik iş birliği

blank

Karabük’te 10 Milyon Liralık Siber Dolandırıcılık Operasyonu

blank

Safranbolu Belediyesi Aslanlar Sosyal Tesisi Vatandaşların Akınına Uğruyor

blank

Karabük Sosyal Projelerle Nefes Almaya Başladı