blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2024 08:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Rize’de hekimlerden Gazze için sessiz yürüyüş

Rize’de tıp fakültesi öğrencileri ve sağlık çalışanları, İsrail’in Gazze’ye yönelik yaptığı saldırıları sessiz yürüyüş ile protesto etti.
Rize’de Tıp Fakültesi öğrencileri ve sağlık çalışanlarının katıldığı İsrail’in Gazze’ye yönelik yaptığı saldırıları protesto etmek için sessiz yürüyüş düzenlendi. 21 haftadır yağmur, çamur ve kar demeden yürüyen sağlık çalışanları bugünde protestolarına devam etti. Sağlık çalışanları ellerinde Türkiye ve Filistin bayraklarıyla birlikte Soykırım, işgal ve teröre karşı hekimlerden sessiz yürüyüş yazılı pankartıyla İsmail Kahraman Kültür Merkezinden yürüyüşe başladı. Cumhuriyet Caddesi üzerinde devam eden yürüyüş, 15 Temmuz Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Yürüyüşe Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ve RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz katıldı.
Sağlık çalışanlarının yaptığı protestosuna destek vermek için yürüyüşe katıldıklarını belirten Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, “Yaklaşık 6 aydır her Cumartesi, yağmur çamur demeden genç kardeşlerimiz sessiz yürüyüş yapıyorlar. Filistinli kardeşlerimize destek yürüyüşü yapıyorlar. Biz bu şehirde binlerce kişinin katıldığı organizasyonda yaptık. Bu kardeşlerimiz hiç aksatmaksızın sayıya bakmadan 6 aydır her Cumartesi bu yürüyüşü gerçekleştiriyorlar. Bizde bu hafta sessiz yürüyüşe, sessiz bir destek olmak için katıldık. Bayram öncesi birçok arkadaşları izne gitti. Sayı biraz daha azalmış durumda. Belediye Başkanımız ve rektörümüzle hem İsrail’in uyguladığı vahşete tepkimize ifade etmek istedik. Burada haftalardır sessiz yürüyüşü yapan kardeşlerimize dikkatleri çekmek istedik" diye konuştu.

“Filistin’de olan olayları protesto etmek için sağlık çalışanlarımız yürüyor”
Sessiz yürüyüşlerde sağlık çalışanlarının yanında olduklarını ifade eden Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, “Yaklaşık 6 aydır her hafta düzenli bir şekilde, yağmur, çamur demeden Filistin’de olan olayları protesto etmek için sağlık çalışanlarımız yürüyor. Bizde onların sessiz yürüyüşüne bizde sessizce katılmak adına geldik. Filistin’de uzun yıllardır, son 5-6 aydır da soykırıma dönüşen katliamı protesto etmek amacıyla gençlerimiz kendi farkındalıklarını ortaya koyuyorlar. Bizde onlara destek vermiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Yusuf Yılmaz ise “Geleceğin doktorları, öğrenci arkadaşlarımızın söylediği gibi insanlık dışı her türlü uygulama ne yazık ki Filistin halkına yapılıyor. Bir hastaneye sığınmış veya camiye sığınmış vatandaşların, ihtiyaç sahiplerinin, çocukların, yetimlerin üzerine bombalar atıldığı, bırakın insanları gördükleri her canlıyı öldürme katletme peşindeler. Öylesine gözleri kararmış ki sadece müslümanlara değil yardım faaliyetlerine katılan kuruluşların yardımlarını engellemek için canice onların araçlarına bombardıman yapıyorlar” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Asya kökenli kene için hastalık bulaştırma riski şimdilik yok, patojen taraması yapılacak

Türkiye’de birinci defa görülen Asya uzun boynuzlu kenesinin şu an için hastalık taşıdığına dair rastgele bir bulgu bulunmadı.
Türkiye’de birinci kere tespit edilen Asya uzun boynuzlu kenesi (Haemaphysalis longicornis) hakkında açıklamalarda bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Adem Keskin, şu an için ülkemizde tespit bu çeşide ilişkin örneklerin rastgele bir hastalık etkeni taşıdığına dair bilimsel bir bilgi bulunmadığını belirtti. Keskin, kenenin sonlu bir bölgede bulunduğunu, vatandaşlara panik yapmamaları davetinde bulundu. Kenelerin tabiatta birçok canlıdan kan emerek ömrünü sürdüren dış parazitler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Keskin, bu nedenle hastalık taşıma potansiyeline sahip olsalar da, her vakit hastalığı bulaştırma da rol alacağı manasına gelmediğini vurguladı. Türkiye’de yaygın olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ana taşıyıcısının "Hyalomma marginatum" isimli kene çeşidi olduğunu tabir eden Keskin, bu virüsün dünya genelinde 30’dan fazla kene çeşidinde tespit edilebildiğini lakin bunların hepsinin bulaştırıcı olmadıklarını belirtti.

Prof. Dr. Keskin; "Bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez"
Dünyada binden fazla kene çeşidi bulunduğunu belirten Keskin, "Keneler parazit canlılardır ve hastalık bulaştırma potansiyeli olan parazitlerdir. Fakat bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez" dedi.
"Şu anda bu yeni tespit edilen tıbbın (Haemaphysalis longicornis) KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir bulgu yok"
Yeni tespit edilen "Haemaphysalis longicornis" çeşidi için şimdi rastgele bir bilimsel çalışmanın yapılmadığını tabir eden Keskin, mevzuyla ilgili projelerin hazırlandığını ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından desteklenen çalışmalar kapsamında toplanılan kenelerde patojen taraması yapılacağını söyledi. Bu taramalarla, kelam konusu kene cinsinde patojen taraması yapılacak. "Şu anda bu yeni çeşidin KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir risk kelam konusu değil. Ülkemizde bu hususta net bir bulgu yok. İlgili kurumlarla temas halindeyiz, iş birliği içinde yapılacak bilimsel araştırmalar sonuçlandığında kamuoyuyla şeffaf formda paylaşacağız" diyen Prof. Dr. Keskin, yapılan çalışmalar tamamlanmadan kesin yargılarda bulunmanın hakikat olmadığını da kelamlarına ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin