Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Danışmanı Hayriddin Sultanov, TÜRKSOY’un 30. Yılı vesilesiyle Türk Dünyasına bilim, eğitim, kültür ve sanat alanında yapmış olduğu katkılarından ötürü “TÜRKSOY 30. Yıl” madalyasını Türkiye’de ilk defa bir Rektöre, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’a takdim etti.
Karabük Üniversitesinde “Sen Ne Kadar Tatlısın, Ey Acı Hayat!” kitabının tanıtım toplantısı düzenlendi. Özbekistan Kültür Bakanlığı, Özbekistan’ın Ankara Büyükelçiliği, TÜRKSOY ve Karabük Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen kitap tanıtım toplantısına, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Danışmanı Hayriddin Sultanov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Özbekistan Ankara Büyükelçiliği Siyasi İşler Müsteşarı Avazbek Khodjımotov, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Elif Çepni ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Savaş Yelok, Özbekistan Devlet Alişîir Nevayi Müzesi Müdürü Prof. Dr. Jabbor Eşonkul, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zaynabidin Abdırashıdov, TÜRKSOY Özbekistan Koordinatörü Şehnaz Burhaneddin, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Katılımcılar, etkinlik çerçevesinde açılışı yapılan TÜRKSOY üyesi ülkelerin fotoğraf sanatçıları tarafından çekilen Türk halklarının gelenek göreneklerini, mimari ve tarihi abidelerini, doğal güzelliklerini ve günlük yaşamını yansıtan fotoğrafların yer aldığı TÜRKSOY Fotoğraf Sergisini gezdi.
Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda düzenlenen tanıtım toplantısında, TÜRKSOY’un yayımladığı “Sen Ne Kadar Tatlısın, Ey Acı Hayat!” kitabı tanıtıldı.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Kuzey Irak’ta şehitlerimiz var. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Kıymetli ailelerine ve milletimize de başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Devletimiz ve milletimiz her türlü saldırılar ve zorluklar karşısında yılmadan, bıkmadan, usanmadan Türkiye Yüzyılını hayata geçirmek için çalışmaya, gayret etmeye, üretmeye devam edecektir. Ülkemizin ve milletimizin yılmaz azminin, kararlılığının yanında olduğumuzu, desteklediğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.
Rektör Kırışık, kendilerini son derece onurlandıran ve gururlandıran bir birliktelikte olduklarını ifade ederek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Türk devletlerinin dili bir, ekonomisi bir, bilimi bir, kültürü bir, sanatı bir, birleşik, bütünleşik bir çatı altında hep beraber birbirleriyle iş birliği ve kardeşlik ekseninde çalışmalarını ve faaliyetlerini sürdürmeleri gerçekten bizim için çok kıymetli ve değerli bir durumdur. Bunun gelişimine biz de katkı sağlamak, katkı sunmak istiyoruz. Ülkelerimiz arasında kardeşlik hukukuna dayanan, iş birliği içerisinde birlikte gelişmeye dayanan bir kültürün, bir yönetim tarzının ortaya çıkmasını daha da gelişmesini arzu ediyoruz. Her geçen gün aramızdaki ilişkilerin daha da geliştiğini, güçlendiğini, farklı alanlara yayıldığını, bunun da ülkelerimize ekonomik açıdan, siyasi açıdan, askeri açıdan, kültür, sanat ve bilim açısından çok büyük katkılar sunduğunu gözlemliyoruz. Bilim, kültür ve sanat bizim için son derece önemli. Hem bilimsel açıdan Türk devletlerinin bütünleşmesi, birleşmesi, birbirini desteklemesi, ortak kurum ve kuruluşlar kurarak iş birliklerini artırması son derece önemli. Kültür ve sanat alanında Hayriddin Sultanov beyefendinin yapmış olduğu gibi bu tür edebi eserlerin Türk Devletlerinde, Türk Dünyasında birlikte okunması, değerlendirmesi gerçekten bilimsel, kültürel, sanatsal birliğimiz ve bütünleşmenin açısından da son derece önemli ve değerlidir. Bu konuda gerçekten kendilerine çok teşekkür ediyorum.”
Karabük Üniversitesi olarak Türk Dünyasının ve Türk Devletlerinin bilimsel, kültürel ve sanatsal açıdan birleşmesini, birlikte gelişmesini, geleceğe Türk Yüzyılını gerçekleştirecek şekilde birlikte damgasını vurmasını arzu ettiklerini belirten Rektör Kırışık, “Bunu sağlamak için de bütün devletlerimiz, ilim adamlarımız çalışmalarına devam ediyor. Elbette geçmişte de benzer rolü üstlenen son derece büyük kültür, sanat alanında, bilim alanında büyüklerimiz var. Cengiz Aytmatov üstadın eserleri Türk birliğinin sağlanması, Türk Devletlerinin kültürel açıdan, sanatsal açıdan bütünleşmesi, birbirini anlaması açısından son derece kıymetli bir değerdir. Bunun yanında yine Ali Şir Nevai, Ahmet Yesevi gibi binlerce ortak kültürel değerlerimiz bulunmaktadır. Bu değerler üzerinde bir araya gelmek, bütünleşmek bizim için son derece önemli ve kıymetlidir. Bugün yapmış olduğumuz çalışmada Hayriddin Sultanov Beyefendinin edebiyat alanında çok kıymetli eserleri var. Bu eserlerinden bir tanesinin tanıtımı noktasında bir tören, bir buluşma gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bunu bir kitap çerçevesinde, kültürel ve sanatsal açıdan, edebi açıdan yine bilimsel açıdan birleşme, bütünleşme vesilesi olarak görmek istiyoruz. Bizim de bildiğiniz üzere Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezimiz var. Ali Şir Nevai temsilciliğimiz var. Türk Devletlerinde de Yunus Emre Enstitülülerimiz var. Bütün bunlar vasıtasıyla aramızdaki ilişkileri geliştirmek, güçlendirmek ve bir araya gelerek daha güçlü hale gelmek için çalışıyoruz ve çalışmalarımızı sürdürmekte kararlıyız” diye konuştu.
Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde yapılan ortak dil çalışması yapıldığına değinen Rektör Kırışık, “Bir proje olarak benimsediğimiz bu yaklaşımla inşallah tedrici bir metotla yavaş yavaş Türk devletleri arasında daha kolay anlaşmayı, daha kolay konuşmayı, iletişim kurmayı sağlayabilecek bir metot, bir yöntem üzerinde çalışıyoruz. Bu tür eserler vasıtasıyla yine bu eserlerin inşallah sinema, tiyatro eserleri gibi eserler haline gelerek daha da gelişmesini, ortak kültürümüzün oluşmasında, gelişmesinde, aynı dili birebir konuşmamızda fayda sağlayacağını ümit ediyoruz. O halde bugünden itibaren hep beraber bu kültürü geliştirmeye, bu iş birliğini arttırmaya, bu zemini kuvvetlendirmeye çalışalım. Bu bizim için son derece önemli. Bir yüzyıl boyunca kendimizi dış istilalarından, müdahalelerden korumaya çalıştık. Canımız pahasına buna çok büyük bir gayret gösterdik ve bunu başardık. Artık bu yeni yüzyılda Türkiye Yüzyılı ekseninde Türk Devletleri Teşkilatı kapsamında bu yüzyılı Türk Yüzyılı olarak yeniden inşa etme gayretinde hep birlikte gayret edelim, emek verelim, çaba gösterelim” dedi.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, “Büyük bir kültürel birikime sahip olan Türk toplumlarında kültürün oluşmasına, gelişmesine ve zenginleşmesine katkı sağlayan önemli şahsiyetler arasında kalem erbapları da yer almaktadır. TÜRKSOY Teşkilatı, Türk kültürüne ve sanatına hizmet etmiş ve etmeye devam eden önemli şahsiyetlerin doğum yıldönümlerini hafızalarda kalıcı hâle getirmek; sanat hayatındaki faaliyetlerine hâlihazırda devam eden kültür dünyamızın Çolpan yıldızları sanatkârlarımızı, dünyada tanınır ve bilinir hâle getirmek amacıyla onların adlarını ve kültürel miraslarını yaşatmaya ve meraklılarının dikkatine sunmaya çalışmaktadır. Hayriddin Sultanov’un kendine has üslubuyla, dil ve anlatımındaki ahenk ve derin lirizmiyle yoğrulan hikâyeleri, Türk okuyucularının severek okuyacağı eserlerden biri olacaktır. Ayrıca Hayriddin Sultanov’un eserlerini Türkiye Türkçesine kazandırılmasında çok büyük emekleri olan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Savaş Yelok başta olmak üzere yayımlanma sürecinde özveriyle çalışan değerli arkadaşlarımıza ve emeği geçen herkese tekrar teşekkür ederim. Sağ olun, var olun. Böyle anlamlı toplantıya üstün ev sahipliği yapan Karabük Üniversitesi Rektörü, değerli dostum Sayın Fatih Kırışık’a teşekkürlerimi sunuyorum. Diğer bir teşekkürü de Öğretim Üyesi ve bizim kızımız Prof. Dr. Cıldız İsmailova’ya etmek istiyorum. Bu vesileyle belirtmekte yarar var. Bu sene sadece Kırgız halkının değil tüm Türk Dünyasının ortak değeri ve gururu olan Cengiz Aytmatov’un doğumunun doksan beşinci yıldönümü. Türkiye başta olmak üzere tüm Türk Cumhuriyetlerinde ünlü yazarın hatırasına ithafen çeşitli anma etkinlikleri düzenledi ve düzenlenmeye de devam ediyor. Mekânı uçmağ olsun” diye konuştu.
Karabük Üniversitesi Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cıldız İsmailova, “Bizim tarihimiz birdir. Bizler tarihimizi, bir bütün içinde ve tüm Türk Dünyası tarihini içine alacak şekilde yazmalıyız. Kurulduğu günden bu yana Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmeyi, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmayı ve dünyaya tanıtmayı amaçlayan “TÜRKSOY” tarafından hazırlanan Hayriddin Sultanov’un ‘Sen Ne Kadar Tatlısın, Ey Acı Hayat!’ Kitap Tanıtım Toplantısı’nda hep birlikteyiz. Çağdaş Özbek edebiyatının en önemli sanatkârlarından ve nesir sahasındaki tanınmış isimlerinden biri olan Hayriddin Sultanov insanın içinde yaşadığı toplumun millî ve manevi değerleriyle insan olduğunu, edebiyatın da bunu gerçekleştirmenin derdiyle meşgul olması gerektiğini düşünmektedir. Bugün burada Karabük Üniversitesi çatısı altında gerçekleştirilen bu program öz olarak Türk Dünyası birlikteliği ve kardeşliği için atılacak samimi adımların bir göstergesidir” dedi.
Konuşmaların ardından Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Danışmanı Hayriddin Sultanov, TÜRKSOY’un 30. Yılı vesilesiyle Türk Dünyasına bilim, eğitim, kültür ve sanat alanında yapmış olduğu katkılarından ötürü “TÜRKSOY 30. Yıl” madalyasını Türkiye’de ilk defa bir Rektöre, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’a takdim etti.
(Nurettin Acar)
Samsun’da 26 bin 160 adet sentetik ecza ele geçirildi
Samsun’da polis tarafından düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 26 bin 160 adet sentetik ecza ele geçirildi.
Edinilen bilgiye nazaran, Samsun’un Canik ilçesinde polis tarafından düzenlenen uyuşturucu operasyonunda, A.M.E.(26) ve K.K. (31) isimli şahısların üzerinde ve valizlerinde arama yapıldı. Yapılan aramada 26 bin 160 adet sentetik ecza ele geçirildi. Olayla ilgili A.M.E. ve K.K. polis tarafından gözaltına alındı. Soruşturma devam ediyor.