Reklam
Reklam
67a08d7aaa6ce
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Şubat, 2025 12:33 tarihinde yayınlandı
0

Rektör Kırışık, “SOSYALFEST’teki Türk Dünyası Kategorisi Önemli Gelişmelere Kapı Açacak”

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Türkiye’nin yükseköğretim alanındaki geleceğine yön vermek amacıyla İstanbul’da düzenlenen ‘2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu’ toplantısına katıldı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın başkanlığında gerçekleştirilen ve çok sayıda rektör, rektör yardımcısı ile akademisyenlerin katıldığı toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türk dünyası ile akademik ve bilimsel iş birliklerinin önemine dikkat çeken Rektör Kırışık, bu sene ikincisi gerçekleştirilecek olan Türkiye’nin ilk sosyal bilimler festivalinde Türk dünyasına özel bir yer ayrıldığını belirtti. Rektör Kırışık: “Türk Devletleri arasında bilim, eğitim, ekonomi, sosyal-kültürel ve siyasi-idari alanlarda iş birliğini güçlendirecek sosyal model tasarım yarışması olacak Sosyalfest Türk Dünyası kategorisi önemli gelişmelere kapı açacak” diye konuştu.

Toplantının açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye ile Özbekistan arasında iki senedir devam etmekte olan ortak üniversite kurma teşebbüsünün olumlu sonuçlandığını belirterek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iradesi ve kararlılığıyla Özbekistan’da ‘Uluslararası Türk Devletleri Üniversitesi’ açılıyor” dedi.

Özvar, Uluslararası Türk Devletleri Üniversitesinin bütün Türk dünyasına hizmet edeceğini ifade ederek, “Akabinde Türkmenistan’la da görüşmelerimiz devam ediyor. Oraya da benzer bir anlayışla diğer üniversitelerimizi taşımak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
tokatta asiri yagis kirazi vurdu NZpP27LT
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2026 00:15 tarihinde yayınlandı
0 0

Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu

Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.

İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.

Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin