blank
Ramazan Öztürk tarafından
08 Kasım, 2024 13:59 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Rektör Kırışık: “SAĞLIKFEST’i Türkiye Projesi Haline Getireceğiz”

Karabük Üniversitesi ev sahipliği’nde düzenlenen Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali SAĞLIKFEST Ödül Töreni ile sona erdi. Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Festivalde, Sağlık Bilimleri Alanı’ndaki sorunların çözülmesinde önemli projeler ortaya konuldu" dedi.

Karabük Üniversitesi, yenilikçi ve sorun çözme odaklı yaklaşımlar içeren sağlık model tasarım yarışmaları, çeşitli konularda gerçekleştirilen söyleşi ve etkinlikler gibi birçok faaliyete SAĞLIKFEST ile ev sahipliği yaptı. İki gün süren SAĞLIKFEST kapanış seremonisi ve ödül töreni ile sona erdi. 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, rektör yardımcıları, akademisyenler, siyasi parti temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
SAĞLIKFEST tanıtım filmi ile başlayan törende lise, ön lisans - lisans, lisansüstü ve serbest kategorilerindeki 8 yarışmada dereceye girenlere ödülleri protokol üyelerince verildi. KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimleri Festivalini başarıyla gerçekleştirdiklerini belirtti.
Festivale yoğun bir katılım olduğunu ifade eden Kırışık, "Öğrencilerimizden, halkımızdan, farklı üniversitelerdeki hocalarımızdan, öğrencilerimizden, Türkiye çapındaki liselerden her vatandaşlarımızdan çok büyük bir katılım oldu. Bu anlamda bizi oldukça sevindiren çok başarılı bir organizasyon yaptığımızı görüyoruz" dedi.
"Projeler açısından baktığımızda ise dört kategoride 8 yarışma başlığı açmıştık" diyen Kırışık, "Bu başlıklarda çok güzel, çok başarılı, üst düzey projeler geldi. Bu anlamda sağlık bilimleri alanındaki sorunların çözülmesinde, yenilikçi geliştirilmesinde oldukça önemli projelerin sahada ortaya konulduğunu görüyoruz. Jürilerimiz oldukça zorlandı. Birbirinden güzel projeler geldi. Karabük Üniversitesi olarak ilk defa yaptığımız ülkemize, milletimize, devletimize çok faydalı, yararlı organizasyonları yapmaya öncülük etmeye, bilimi toplumun, ticaretin, sanayinin her alanında geliştirmeye, genişleme alanları oluşturmaya ve uygulamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen bir organizasyonu hayata geçirmenin büyük bir başarı olduğunu ifade eden Rektör Kırışık, “Daha önce hiçbir örneği olmayan, hiç bir şekilde herhangi bir noktada örnek alınamayan, kopyalama, best practice yapılamayan bir modeli hayata geçirmek için büyük bir çaba sarf ettik. Türkiye çapında 60’ın üzerinde üniversite ve 60’ın üzerinde şehirden gelen projelerle çok büyük bir desteğe ulaştığımızı görüyorum. İlk defa yapılan bir yarışmanın bu kadar büyük ilgi görmesi, yapılan çalışmanın hazırlık aşamasının çok başarılı geçtiğini gösteriyor. Burada çok kıymetli rektörlerimiz var. Rektörlerimizin her birine, burada olan olmayan herkese teşekkür ediyorum. Gerçekten öyle destek oldular ki bize bu süreçte, öğrencilerini yönlendirerek hocalarını bu sürece destek olmalarını sağlayarak bizim için olağanüstü katkı sundular, kendilerine çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Fatih Kırışık gelecekteki projelerin Türkiye çapında daha geniş bir iş birliğiyle yürütüleceğini belirterek, “Çok güzel SAĞLIKFEST süreci yaşamaya devam edeceğiz. Bundan sonraki SAĞLIKFEST’leri artık farklı farklı illerde yaparak farklı üniversitelerimizin ortaklığıyla hayata geçirerek Türkiye projesi haline getirmek istiyoruz. Türkiye’nin sorunlarını çözen, Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayan, Türkiye projesi olup bütün Türkiye’nin kurumlarının birlikte emek verdiği bir proje haline getirmek istiyoruz. Bunun için her birinizin desteğine, katkısına çok ihtiyacımız var. Biz iş birliğinin gücüne inanıyoruz. Her birimizin ciddi bir birikimi ve potansiyeli var. Bunu bir araya getirirsek, hepimiz Türkiye ile birlikte yükseliriz ve Türkiye Yüzyılın’da hepimiz kazanırız." dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mayıs, 2025 12:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Havalar ısındı, kene kabusu başladı

Doğu Karadeniz Bölgesinde genelde Nisan ayında başlayan kene hadiseleri bu sene havaların geç ısınmasıyla birlikte birinci hadise Mayıs ayının birinci günlerinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne geldi.
Ülkemizde 2002 yılından beri görülmeye başlayan kene olayları yüzünden her yıl hayatını kaybedenler olurken, bu sene birinci kene vakası KTÜ Farabi Hastanesi çocuk servisinde tedavi altına alındı.
Kene olaylarına karşı vatandaşlara önerilerde bulunan KTÜ Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "2002 yılından beri yaz mevsimi gelmesiyle birlikte ülkemizde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hadiseleri, gelmeye başlayacak diye düşünürken hastanemizin çocuk servisine birinci olay geldi. Bu durum her sene Nisan-Mayıs aylarında olurken bu sene birinci hadisemiz Mayıs ayında geldi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin görüldüğü vilayetlerde daha erkenden tespit edilen hafif olaylar vardır, biraz daha ağırlaşınca bize geliyor. Gümüşhane, Tokat, Sivas taraflarında tekrar hadiseler ortaya çıkacaktır. Halkımız buna nazaran tedbirler alması kenenin olabileceği çimenli bölgelerde çorabını pantolonunun üzerine çekmesi konutuna geldiği vakit da tüm bedenini kene açısından denetim etmesi değerlidir. Şu an havalar tam sıcak olmamasına karşın bilhassa Haziran-Temmuz ayına yanlışsız kayacak diye düşünüyoruz. Her yıl bize gelen üçüncü basamak hastaneye gelen KKKA kriterlerine nazaran baktığımız vakit 20-30 olayımız oluyor. Genelde Mayıs ayında 5-10 tane olurdu geri kalanlar Haziran’da olurdu. Artık de Haziran-Temmuz aylarına yanlışsız kayacaktır lakin birinci olayımız geldi. İnsanlarımız önlemlerini alsınlar. KKKA hadiseleri bizde genelde Ağustos ayında 15’inden sonra bitiyor lakin tekrar de hava sıcaklığıyla ilişkilidir" dedi.
Kurban Bayramı periyodunda hayvan transferiyle birlikte kene transferi de olacağına dikkat çeken Yılmaz, "Kurban Bayramı periyoduna çok dikkat etmek gerekiyor. Hayvan transferleriyle birlikte kene transferleri de olabilir. İnsanlarımız Kurban periyoduna daha çok dikkat etmelidir. Keneler sonuçta kan emecek bir canlı arar. Kan emecek canlılarda en çok hayvanlardır. Rahatlıkla üzerine konabilir hatta hayatı boyunca orada devam edebilir. Transferiyle birlikte diğer bölgelere sarfiyat hayvandan düştüğü vakit ya da hayvanı keserken orada keneyle temas etme durumu kelam konusu olabilir. O nedenle dikkatli olmak gerekir" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.