karabuk
İmsak 05:50
Güneş 07:14
Öğle 13:07
İkindi 16:15
Akşam 18:49
Yatsı 20:08
İftara kalan son --:--
Namaz Vakitleri
GE
Ramazan Öztürk tarafından
22 Mayıs, 2024 11:11 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Raylı Sistemler Öğrencilerinden TCDD’ye Teknik Gezi

Karabük Üniversitesi Raylı Sistemler öğrencilerinin mesleki, akademik ve sosyokültürel gelişimlerini desteklemek amacıyla, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne teknik gezi düzenlendi.

Gerçekleştirilen teknik geziye, Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü, Eskipazar Meslek Yüksekokulu Raylı Sistemler Makinistlik ve Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik programları öğrencileri katıldı. Öğrencilere, Eskipazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Tülay Ekemen Keskin, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Gedik ve akademik personeller eşlik etti. blank Programın ilk durağı TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü oldu. Burada, Genel Müdür Yardımcıları Şinasi Kazancıoğlu ve Selim Koçbay öğrencilere kurumun işleyişi hakkında bilgi verirken bazı teknik alanlarda rehberlik etti. Ardından, Behiçbey Yerleşkesi’nde bulunan Tren İzleme ve Koordinasyon İşletme Merkezi ziyaret edildi. Öğrencilere, merkezin işleyişi ve yapay zeka destekli sistemler ile yolcu ve yük trenlerinin 7 gün 24 saat nasıl izlendiği anlatıldı. Lokomotif ve Vagon Bakım ve Onarım Atölye Müdürlükleri’nde yapılan işler de yerinde incelenerek, lokomotif ve vagon türleri, taşıma kapasiteleri ve bakım onarım çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verildi. blank Teknik gezinin ikinci kısmında, öğrenciler Eryaman Yüksek Hızlı Tren (YHT) Bakım Merkezi’ni ziyaret etti. Merkezin Avrupa’nın önde gelen bakım merkezlerinden biri olduğu vurgulanarak, 42 adet YHT setinin aynı anda bakım ve revizyonunun yapılabildiği belirtildi. YHT servis bakımlarının ortalama 8 saat sürdüğü, ağır bakımların ise 1 hafta ile 2 ay arasında tamamlandığı öğrencilere aktarıldı. Öğrenciler, YHT Kompleksi içerisinde sabit YHT simülatöründe tren kullanma deneyimi yaşadı ve manevra sahasında trenle kısa bir yolculuk yaptı. Gezinin sonunda öğrencilere hediyeler ve katılım sertifikaları takdim edilerek, hatıra fotoğrafı çekildi.
Bizi sosyal medyadan takip edin
de
Berkay Doğan tarafından
03 Mart, 2026 09:42 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Karabük’ün Milletvekili Sayısı 3’ten 2’ye Düştü

Karabük’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki milletvekili sayısı 3’ten 2’ye düşürüldü. Bu karar, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından alınarak 3 Mart 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı. Yapılan düzenlemeyle birlikte Karabük, TBMM’de artık yalnızca 2 milletvekili ile temsil edilecek.

YSK, illerin milletvekili sayılarını belirlerken Türkiye İstatistik Kurumu’nun en güncel nüfus verilerini esas alıyor. Bu kapsamda nüfus artış hızı düşük olan veya göç veren illerde milletvekili sayısında azalma olurken, nüfusu hızlı artan büyükşehirlerde sandalye sayısı artırılabiliyor. Son karar kapsamında Antalya ve İstanbul gibi büyükşehirlerin vekil sayısı artarken Karabük’ün sandalyesi bir azaltıldı.

Karabük Açısından Değerlendirme

Nüfus ve Temsil İlişkisi:
Milletvekili sayıları, Türkiye’de her genel seçim öncesi nüfus verilerine göre yeniden belirleniyor. Karabük’ün nüfusunun diğer illere göre daha yavaş artış göstermesi veya göç vermesi, vekil sayısının azaltılmasında başlıca etken olarak yorumlanıyor. Bu tür değişiklikler, sayısal temsilde iller arasındaki dengesizliği azaltmayı amaçlasa da Karabüklülerin temsil gücünü de etkiliyor.

Temsil Gücünün Azalması:
Karabük’ün milletvekili sayısının 2’ye düşürülmesi, Meclis’te ilin sesinin daha sınırlı sayıda temsilciyle duyurulması anlamına geliyor. Bu durum, özellikle bölgesel projeler, yatırım talepleri ve TBMM komisyonlarındaki söz hakkı gibi konularda dezavantaj olarak algılanıyor.

Vatandaşlar Ne Düşünüyor?
Karabüklü vatandaşlar arasında bu karar çifte yorum aldı: Bir kesim, nüfus temelli adil bir dağılım olduğunu ve sistemin hukuki gerekliliklerini hatırlatarak kabul ederken diğer kesim ise ilin temsil gücünün azalmasından endişe duyuyor, yerel sorunların ve Karabük’ün sesini TBMM’de güçlü şekilde duyurma fırsatının zayıflayacağını belirtiyor.

Siyasi Yansımalar:
Partiler ve aday adayları açısından da bu tür bir azalma stratejik planlamayı etkileyebilir; iki sandalye için rekabet, önceki 3 sandalyeye göre daha yoğun ve kritik bir seçim çalışmasına dönüşebilir. Karabük’ün milletvekili sayısının 3’ten 2’ye düşürülmesi, Yüksek Seçim Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımladığı nüfus temelli dağılım kararıyla resmileşti. TBMM’deki sandalye sayısının azalması, Karabük’ün Meclis’teki temsil gücünü doğrudan etkilerken; bu değişikliğin kentin siyasi dengelerine, yatırım ve proje süreçlerine nasıl yansıyacağı ise önümüzdeki süreçte netlik kazanacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin