Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Ramazan Ayında Gıda Denetimleri Artırıldı

Kastamonu Yayın: 18.07.2014 08:08
Yazar:
Ramazan Ayında Gıda Denetimleri Artırıldı

KASTAMONU ’da Ramazan ayı ile birlikte gıda denetimleri arttırıldı. Ramazan ayında artan gıda tüketimi ile birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, denetimlerini artırdı. Gıda Kontrol Görevlileri, rutin denetimlerin yanı sıra yaptığı ek denetim uygulamalarında, fırınlar ve pastaneler gibi unlu mamul üretim yerleri ile lokanta gibi toplu tüketim yerlerindeki denetimlerini artırdı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, “İl Müdürlüğümüz denetim ekiplerince üretim ve toplu tüketim yerlerinde özellikle iftar saatlerine yakın denetimler sıklaştırıldı. Bu vesile ile vatandaşların güvenli bir şekilde gıda tüketmesi, sağlık ve huzur içinde bir Ramazan ayı geçirmeleri hedefleniyor” dedi. Ramazan ayının girmesi ile birlikte gıda üretim ve tüketiminde ciddi artışlar yaşandığına dikkat çeken Yaman, şöyle konuştu: “5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği, gıda üretim zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenli gıda arzının sağlanması, Bakanlığımızın sorumluluğundadır. İlimizde Rutin gıda denetimleri, il bazında hazırlanan aylık denetim programları ile Bakanlığımızca ürün ve riskler bazında hazırlanan yıllık gıda kontrol programları çerçevesinde yürütülmektedir. Ancak Ramazan ayının başlaması ile birlikte rutin denetim programlarına ilave olarak özellikle üretim ve tüketimi artan gıda ürünlerine yönelik, merkez ve ilçelerimizde Ramazan ayına özel denetim programları hazırladık. Bu kapsamda özellikle pide ve ekmeklerin üretildiği fırın ve unlu mamul üretim yerleri ile tatlı ve pastacılık ürünleri üreten işyerleri ve toplu tüketim yerleri ağırlıklı olarak denetlenmektedir. Bu denetimlerde işletmelerde görülen eksiklikler tespit edilerek ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında uyarılar yapılmakta ve gerektiğinde yasal işlemler uygulanmaktadır. Denetimlerimiz bayram öncesinde özellikle şekerli ürün ve tatlı üretimi yapan işletmeler üzerine yoğunlaşacaktır. Amacımız; halkın, ramazan ayında ve yaşamın her kademesinde güvenli gıdaya ulaşmasını sağlamak, sağlık ve huzur içinde bir hayat geçirmesine yardımcı olmaktır” Ayrıca Yaman, tüketicilerin gıda ile ilgili her türlü şikayetlerini Alo 174 hattına günün her saatinde iletebileceklerini belirtti.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

‘Obezite, psikolojiyi olumsuz etkiliyor’

Sağlık Yayın: 05.05.2024 00:48
İhlas Haber Ajansı
‘Obezite, psikolojiyi olumsuz etkiliyor’

Obez kişilerin psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında olduklarını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Recep Aktimur, “Birçok hastamız bu dönemlerde kilo almakta ve yaşanılan sorunlar nedeniyle kilo verememektedir. Bu kişilerde ilerleyen dönemde obezite ve psikolojik sorunlar iç içe geçmekte ve birçok hastamızda iş ve sosyal yaşamda ciddi bozulmalar görülmektedir” dedi.

Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi Kliniği’nden Prof. Dr. Recep Aktimur, obezitenin psikolojiyi olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Kendi deneyimlerini aktaran Prof. Dr. Aktimur, “Bizim kendi deneyimlerimizde gördüğümüz, kişilerin psikolojik olarak kendilerini boşlukta hissettikleri zamanlarda kilo almaya eğilimli olduğudur. Birçok hastamız bu dönemlerde kilo almakta ve yaşanılan sorunlar nedeniyle kilo verememektedir. Bu kişilerde ilerleyen dönemde obezite ve psikolojik sorunlar iç içe geçmekte ve birçok hastamızda iş ve sosyal yaşamda ciddi bozulmalar görülmektedir” diye konuştu.

“Obez kişiler psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında”

Obez kişilerin psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında olduklarını dile getiren Prof. Dr. Aktimur, “Obez bireylerde sosyal izolasyon oluşur ve bu durum obezitenin geri dönüşümsüz hale gelmesine yol açar. Obez bireyler hem fiziksel olarak hem de çok yüksek oranda görülen depresyon nedeniyle günlük işlerini yapmakta zorlanırlar, çabuk yorulurlar, kişisel bakımlarını yapmak bile onlar için çok zorlaşır. Diğer yandan obeziteye bağlı gelişen kronik hastalıklar, bireyleri bir çıkmaza sürükler ve birçok insan bu kısır döngü içinde kendine güvenini kaybeder” şeklinde konuştu.

“Obezite ameliyatı olduktan sonra psikolojik durum”

Obezite ameliyatlarından sonra kilo verme sürecinin başladığını ve uzun süre devam ettiğini belirten Prof. Dr. Aktimur, şu bilgileri paylaştı:

“Ameliyat edilen hastaların çoğunda obezite nedeniyle gelişen depresyon bulunduğundan ameliyat sonrasında kilo verme sürecinde hızlıca depresyonun gerileyeceği düşünülse de, durum her zaman bu şekilde seyretmeyebilir. Bu dönemde kilo veriyor olmanın oluşturacağı pozitif etki, ameliyat sonrası dönemde aslında önceden bir nevi tedavi yerine geçen yemek yeme alışkanlıklarının değişmesi ile negatif yönde etkilenebilir. Bu yüzden ameliyat için uygulanacak prosedürün yemek yeme konforunu çok bozmayacak şekilde seçilmesi ve hastalara cerrahi tarafından geniş destek verilmesi çok önemlidir. Biz kendi hastalarımızda uyguladığımız ‘Hızlandırılmış iyileşme protokolleri’ ile hasta konforunu artırarak, ‘liberal beslenme önerileri’ ile hastalarımızın bu süreci daha rahat geçirmesini sağlayarak ve onlara her an kendilerini koruyan ve sarmalayan bir aile içinde olduklarını göstererek bu dönemi çok daha rahat atlatmaktayız. Bu yaklaşım ile hastalarımızda ameliyat sonrası dönemde çok daha az depresyon gözlemlemekte ve mutluluk düzeyinin arttığını deneyim etmekteyiz.”

“En iyi psikolojik destek, hastaların uzman hekime rahat ulaşabilmesidir”

Doktora ulaşmanın hasta tarafından önemine değinen Prof. Dr. Aktimur, “Biz kendi protokolümüzde uyguladığımız ve çok başarılı sonuçlar elde ettiğimiz şekilde en iyi psikolojik desteğin, hastaların kendilerini ameliyat eden cerraha çok rahat ulaşabilmeleri olduğunun farkındayız. Doktorları ile olan sıkı ve pozitif bağlantıyı önceden ameliyat ettiğimiz hastalarımızla aralarında kurduğumuz aktif sosyal portallarla desteklemekteyiz” ifadelerini kullandı.