Karabük’te, başta telli terbiye şeklinde projeli olarak tesis edilen bağlar olmak üzere bağ üretim alanları Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanlarınca düzenli aralıklarla kontrol ediliyor.
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Gıda Tarım ve hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı; “Bu üretim sezonunun ilk ayları olan Nisan-Mayıs ve Haziran ayının ilk yarısında yağan yoğun yağmurlar bağlarda başta
Mildiyö olmak üzere külleme ve diğer mantari hastalıkların çıkışını hat safhaya çıkarmıştır. Uzun ve yoğun yağışlı dönem; çiftçilerimizin kimyasal mücadele yapmalarını olumsuz etkilemekte veya yapılan tarımsal ilaçlamaların yağmurla yıkanması sonucu ilacın etkinliğinin azalmasına bunun sonucunda da
Mildiyö hastalıklarının çoğalmasına sebep olmuştur. Ayrıca bağ çiçeklenme dönemindeki aşırı yağışlar döllenmeyi de olumsuz etkilemiş; boş salkım ve analı-kızlı salkım oluşmasına neden olmuştur.
Yağışlı mevsimlerde bağların baş düşmanı haline gelen
Mildiyö ve
Külleme hastalıklarıyla mücadele çalışmalarına yılmadan devam edilmelidir.
Mildiyö ve
Külleme hastalıkları sadece sezonun mahsulüne zarar vermemekte, aynı zamanda omcaların zayıflamasına, bir sonraki sezonunda enfeksiyon kaynağı haline gelmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle yapılan ve hasada kadar yapılacak olan kimyasal mücadelelerle içerisinde bulunduğumuz sezonun mahsulünü koruyacağımız gibi, bir sonraki yıla intikal edecek kışlamış hastalıkların yoğunluğunu da düşürecek ve omcaların sağlığını korumuş olacağız.
Bu amaçla
"Entegre Mücadele Projesi" kapsamında proje kapsamına alınan bağlar kontrol altında tutulmaktadır. Yapılan kontrollerde başta
mildiyö ve
külleme hastalıkları olmak üzere mücadele yapılmasına gerek görülen hastalık ve zararlılar bağ alanlarında, bağ sahiplerine gösterilmekte, hastalık, zararlı ve uygulanacak ilaçlar hakkında üreticilere uygulamalı eğitim verilmektedir.
Çiftçilerimizin dikkat etmeleri gereken en önemli konuların başında bağlarını sürekli kontrol altında tutup, hastalık belirtileri görülmeden, görülmüş ise yayılmadan düzenli aralıklarla kimyasal mücadelelere devam etmeleri, kontrol ekiplerimizle sürekli irtibat kurup kullanılacak ilaçlar ve uygulama zamanları hakkında bilgi almaları ve en önemlisi de uzman ekiplerimizce yapılacak tavsiyelere harfiyen uymaları gelmektedir. Kurulacak karşılıklı iletişim ve diyalog sayesinde mücadelelerin daha etkin ve ekonomik, ürünlerimizin daha sağlıklı ve verimli, çevreye daha saygılı, insan sağlığı ve gıda güvenliği konusunda daha duyarlı bir üretim gerçekleştirmiş olacağız. Bu itibarla sadece
mildiyö veya
külleme ile mücadele değil;
güvenli gıda, güvenli tüketim ilkesiyle üretim yapmış olacağız.
Çiftçilerimizin yapılan kontrollerden son derece memnun oldukları, İl müdürlüğü yetkililerinin yanlarında bulunmasından kuvvet aldıklarını beyan ettikleri memnuniyetle gözlenmiştir. Burada çiftçilerimizden istediklerimiz, hasada kadar mücadeleleri aksatmadan yapmaları, ilaçlamalardan önce mutlaka uzmanlarımızla irtibata geçerek kullanılacak ilaçlar hakkında bilgi almaları, yapılan tavsiyelere aksatmadan uymaları ve üretme azminden ve isteğinden asla vazgeçmemeleridir.
Bu kapsamda, Acıöz, Yeşilköy, Burunsuz, Cumayanı, Saitler, Çerçiler, Kahyalar, Salmanlar, Belen ve Ödemiş köylerimizde yapılan "
Bağ Entegre Mücadele Projesi" kontrolleri yapılmıştır” dedi.