blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Nisan, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Profesör nisan ayının sağlık üzerine 3 tehlikesini açıkladı: Ani ısı değişikliği, barometrik basınç ve hasta bina sendromu

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Nisan ayı günlük iklim, hava ve ısı değişikliklerinin en süratli ve ani değiştiği günlerin yaşandığı bir aydır. Ani sıcaklık farkına maruz kalan şahıslarda başta göğüs ve sırt ağrıları olmak üzere, soğuk algınlığı belirtileri oluyor. Grip ve zatürreye bağlı hastaneye yatış oranları çok yüksek. Her 3 hastadan neredeyse 1’i yatarak tedavi alması gerektiğini görüyoruz" dedi.
Nisan ayında yaşanan soğuk hava ve ani sıcaklık değişikliklerinin hastaneye yatış oranlarını artırdığını söz eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, açıklamalarda bulundu. Türkiye’de Nisan ayının günlük iklim, hava ve ısı değişikliklerinin en süratli ve ani değiştiği günlerin yaşandığı bir ay olduğunu tabir edene Özkaya, "İlkbahar ayı artık yalnızca Nisan ayından oluşmakta ve bugünlerde ani hava değişiklikleri ve mevsimlerin birbirine karışması insan bedeninde istenmeyen olumsuz tesirlere sebep olmaktadır. 2002 yılında doktora müracaat sayısı 208 milyon iken, 2020 yılında 600 milyon ve 2023 yılında bu sayı nüfus artış oranının çok üstünde olarak 5 katına yani 973 milyon bireye ulaşmıştır. Hastaneye ve doktora müracaattaki bu süratli artışın nedeni son 20 yılda ani gelişen iklim ve ısı değişiklikleri olduğunu biliyoruz. Başta ilkbahar ve sonbahar üzere geçiş aylarının artık kısalıp, ani günlük değişimlerin yaşanması ve bu mevsimler ortası süratli geçişlerin fizikî ve ruhsal rahatsızlıklara neden olduğunu biliyoruz. Kapalı ortam hava sıcaklığıyla dış etraf sıcaklığı ortasındaki farkların, beşerler üzerinde olumsuz tesirleri var. Bu durum, öncelikle kıyafet seçimini etkiliyor. Ani sıcaklık farkına maruz kalan bireylerde başta göğüs ve sırt ağrıları olmak üzere, soğuk algınlığı belirtileri oluyor. Uzayan öksürük, halsizlik, eklem ağrıları ve yorgunluk, güç düşüklüğü üzere belirtilere sebep oluyor. Grip ve zatürreye bağlı hastaneye yatış oranlarının çok yüksek. Her 3 hastadan neredeyse 1’i yatarak tedavi alması gerektiğini görüyoruz. Fizikî şikayetlerin müddetinin uzaması halinde anlık his durum bozukluğuna yol açabilir. Huzursuzluk, hudut, telaş, toplumsal cinnet ve şiddet davranışlarının ortaya çıkmasına etken olabilir" diye konuştu.

Barometrik basınç
Barometrik basınç denilen fizikî bir etkilenmenin son günlerde tüm dünyada tartışıldığını belirten Özkaya, "Barometrik basınç; hava değişimleri ve fırtınalar, sıcaklık dalgalanmaları, yağmur yahut kar ve rüzgardaki değişiklikler üzere öteki değişikliklerle birlikte gelir. Bu atmosfer basıncıdır, atmosferin yüküdür ve barometrik basınç değişiklikleri bedenimizi birkaç halde tesirler. Kimi beşerler, migren üzere baş ağrıları, eklem ağrıları, kronik yorgunluk, denetim dışına çıkan tansiyon ve kan şekeri değişimleri üzere tesirlerinin olduğunu biliyoruz. Kimi beşerler bedenlerindeki atmosferik basınç değişikliklerini hakikaten hissedebilirler. Yüksek ve düşük barometrik basınç belirtileri başınızda, kan basıncınızda ve kan şekeri ölçümlerinizde ve eklemlerinizde ortaya çıkabilir" formunda konuştu

"Hasta bina sendromu yaşayanlar tabiplere başvuruyor"
Merkezi sistem klimaları olduğu yerlerde bir hastalık tanımlandığını belirten Özkaya, "Hasta bina sendromu’ denilen sendrom var. Bu bilhassa neredeyse çalışan çabucak herkesin hastalığı diyebileceğimiz bir hastalıktır. Hasta bina sendromundan bilhassa ofis ortamında çalışanların birtakım şikayetleri oluyor. Bilhassa dediğimiz üzere ofis ortamında, merkezi klimayla havalandıran havalandıran ortamlarda, bu bilhassa küflerin yerleşmesine bağlı, ortama salınmasıyla şahıslar baş ağrısı, göz, burun ve boğazda tahriş, geçmeyen bir öksürük, daima bir gıcık, öksürük, baş dönmesi, kaşıntı, kuru cilt, yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon olamama, kişilik değişimlerine kadar değişen paranoya, depresyon üzere gibi kişilik değişimlerine sebep oluyor. Hastaların; ’hiç düzelmiyorum, hiç iyileşemiyorum, hiç eklem ağrılarım geçmiyor, hiç öksürüğüm iyileşmiyor’ dedikleri kronik grip ya da nezle gibisi sendromlarına neden oluyor. Bu sendrom kümesine ’hasta bina sendromu’ diyoruz ve neredeyse günümüzde ofis ortamında çalışanları büyük bir çoğunluğu bu şikayetlerle doktora başvuruyor. Bunun bilhassa merkezi havalandırmadan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Ofis ortamında da buna dikkat edilmesi gerekiyor" sözlerini kullandı.
Özkaya, vatandaşların bu ani sıcaklık ve iklim değişikliklerine ahenk sağlamalarının kıymetli olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:
"Günlük giysilerinde çok kalın yahut çok ince kıyafetler tercih etmek yerine katmanlı giyinebilirler. Çok sıcak ve çok soğuk içecekleri tüketmemeli, yağmur, rüzgar üzere ani hava olaylarına maruz kalmamaya itina göstermeliler. Vatandaşlarımız kendilerini huzursuz eden, gerilim ve öfke oluşturan yahut güçlerini azaltacak toplumsal ortamlarda da fazla vakit geçirmemeli."

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Haziran, 2025 00:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Motosiklet sürücüsü takla atıp otomobilin üzerine düştü… O anlar kamerada

Kent merkezinde meydana gelen kazada caddede dönmeye çalışan araba ile motosiklet çarpıştı. Kazada dönüş yapmaya çalışan arabaya çarpan motosiklet şoförü takla atıp arabanın üzerine oturdu. Motosiklet şoförü şoku atlatınca yaralandığını fark etti. Kaza anı ise güvenlik kameralarınca anbean kaydedildi.
Kaza, 22.15 sıralarında Eski Bolu Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere nazaran cadde üzerinde park halindeki H.Ç. yönetimindeki 41 APB 660 plakalı Citroen marka araba, caddeden yan yola dönmek için harekete geçti. Yola denetimsiz çıkan araba, caddeyi katıca caddede ilerleyen A.T.’nin kullandığı 81 AS 802 plakalı motosiklet ile çarpıştı. Kazada çarpışmanın tesiriyle evvel kaput üzerinde takla atan motosiklet şoför arabanın üzerine oturdu. Olayın şokunu atlatan Motosiklet şoförü A.T., arabadan inerek kendisini yere attı.
Kazayı görenlerin 112 Acil Davet Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine acil sıhhat ve polis grupları sevk edildi. Yaralı şoföre olay yerinde sıhhat gruplarınca birinci müdahalesi yapılarak ambulans ile Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Kaza anı güvenlik kameralarına yansıdı
Kaza ise an ve an güvenlik kameralarınca kaydedildi. Kazada cadde kenarında park halindeki arabanın yola çıkıp dönmeye çalışması ve motosiklet şoförünün araba çarpma anı yer aldı. Ayrıyeten motor şoförünün arabanın üzerinde takla atarak evvel arabanın üzerine oturması ve akabinde da yere düşmesi anbean kaydedildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin