Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Prof. Dr. Yalçın: “Akne kalıcı izlere yol açabilir”

Gündem Yayın: 28.04.2021 12:20
Yazar:
Prof. Dr. Yalçın: “Akne kalıcı izlere yol açabilir”

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Başak Yalçın, halk arasında sivilce olarak tanımlanan akne vulgarisin yaygın olarak görülen bir deri hastalığı olduğunu söyledi.
Yalçın, bebeklikten erişkinliğe kadar her yaşta görülebilen aknenin en sık ergenlik döneminde ve gençlerde görüldüğünü belirterek, “Akne, kişilerin fiziksel görünümlerini ve psikolojilerini olumsuz etkiliyor. Genellikle yüz, omuz ve göğüs bölgesinde görülen akne vulgaris hastalığı, derinin orta tabakalarında bulunan ve deri yüzeyine salınım yapan yağ bezlerine ait kanalların tıkanması ve buna bağlı olarak bölgesel bir yangı yani inflamasyon meydana gelmesi sonucu ortaya çıkar” dedi.
Yalçın, sivilce oluşumunda genetik faktörler, hormon problemleri, yüksek glisemik indekse sahip yiyeceklerle beslenmek, süt ürünlerini aşırı tüketmek, sigara kullanımı, diğer bazı hastalıklara sahip olmak, kullanılan bazı ilaçlar, stres, yanlış kozmetik ürünlerinin kullanımı önemli risk faktörleri olarak sıralanabileceğini kaydetti.
“Bazı durumlarda kalıcı yara izlerine neden olabilir”
Akne vulgarisin mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu aktaran Yalçın, “Bazı durumlarda kalıcı yara izlerine neden olabilir. Tedavisiz kalmış şiddetli akneye sahip kişilerde ve sivilcelerini sıkarak ya da uygun olmayan yöntemlerle temizlemeye çalışan kişilerde yaşamları boyunca devam eden akne izleri oluşabilmektedir. Akne vulgaris, hastalarımızın ebeveynleri tarafından kimi zaman gençlik döneminin gelip geçici bir problemi olarak algılanıyor ve tedaviye gereken önem verilmiyor. Tedavisi yapılmayan akne vulgaris hastalığı kişilerin hayatları boyunca taşıyacakları akne izlerine neden olabilmektedir. Akne tedavisi asıl olarak ilaçlarla yapılmalı. Hastalığın şiddetine göre ağızdan alınan hap tedavileri ya da deri üstüne sürülen kremler kullanılabilir” diye konuştu.
Tedavinin kısa süreli olmadığına dikkat çeken Yalçın, sivilce tedavisinin bir kaç günde sonuçlanamayacağına vurgu yaparak şunları söyledi: “Kalıcı bir düzelme için tedavi uzun süreli olmalıdır. İlk günkü sabır ve kararlılıkla ilaç kullanımına devam edilmelidir. Lazer, aktif sivilce tedavisinde kullanılan güncel tedaviler arasında yer alıyor. Uygun dalga boyuna sahip olan bazı lazerler, deri üzerinde herhangi bir hasar oluşturmadan daha derine etki eder ve akneye neden olan yağ bezleri üzerinde termal bir etki oluşturur. Onların küçülmesini sağlar ve fazla yağ üretimini baskılar. Aktif sivilcelerin tedavisindeki yüksek etkinliğinin yanı sıra ve akne izlerinin giderilmesinde kullanılabilecek en etkin tedavi lazer tedavisidir. Konunun ehli doktorlar tarafından yapıldığı sürece lazer tedavisi konforlu, hızlı sonuç veren, anestezi gerektirmeyen, kişilerin hızla iyileşerek sosyal hayata kısa sürede dönmelerine imkan veren, hasta memnuniyeti yüksek, oldukça etkin ve güvenilir bir tedavidir. Ancak yanlış ellerde uygulanan lazer tedavisi ciddi yan etkilere yol açar, yanık, kalıcı izler ve renk değişiklikleri oluşturabilir.”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-