blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Mayıs, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Sigara içenler, içmeyenlere göre 10 yıl daha erken ölüyor”

Ülkemizde her gün 300 yurttaşımızı sigaraya kurban verdiğimizi işaret eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Sigara içenler, içmeyenlere kıyasla yaklaşık 10-15 yıl daha erken ölmektedir. Bir sigara, hayatınızdan 11 dakika çalmaktadır. Bir yıl sigara içtiğinizde ömrünüzden 55 gün eksilmektedir. Sigara, içeni de içmeyeni de öldürmektedir" dedi.
Tütün ve tütün eserlerinin, her yıl 8 milyonu aşkın insanın vefatından sorumlu olduğunu işaret eden Medical Park Karadeniz Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle, tütün kullanımının sakıncaları hakkında dikkat edilmesi gerekenler hakkında ihtarda bulundu.

"Her gün 300 kişiyi sigara nedeniyle kaybediyoruz"
Ülkemizde her gün 300 yurttaşımızı sigaraya kurban verdiğimizi işaret eden Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Bu sayı, her gün iki uçak düşmesine muadil bir faciadır. Sigarayla alakalı vefatlar önlenebilir ölümlerdir. Sigaranın neden olduğu hastalıklar ‘parayla satın alınan’ hastalıklardır. Lakin ucuza satın alınan hastalıklar değildir. Sigaraya ömür uzunluğu ödediğiniz para bir servettir" sözlerini kullandı.

"Sigara pak bir alışkanlık değil, kronik bir intihardır"
Sigaranın sıhhati tehdit eden birçok hastalığın ana sebebi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Özlü, "Sigaraya bağlı gelişen kalp-damar sistemi hastalıkları, inmeler, KOAH üzere akciğer hastalıkları, kanserler, tüm dünyada en sık rastlanan, en fazla öldüren, en çok sakat bırakan ve en yüksek maliyetli hastalıklardır. Sigara günahsız bir alışkanlık değil, bir kronik intihardır" diye konuştu.

"Hayatını kaybeden 8 milyon kişinin 1 milyonu pasif içici"
Sigara içenlerin yarısının sigaraya bağlı nedenlerden öldüğünü belirten Prof. Dr. Özlü, şunları söyledi:
"Sigara içenler içmeyenlere kıyasla yaklaşık 10-15 yıl daha erken ölmektedir. Bir sigara hayatınızdan 11 dakika çalmaktadır. Bir yıl sigara içtiğinizde hayatınızdan 55 gün eksilmektedir. Sigara içeni de içmeyeni de öldürmektedir. Sigara içmediğiniz halde yanınızda sigara içilmesine müsaade veriyorsanız sigara sizin de katiliniz olabilir. Her yıl sigaradan ölen 8 milyon kişinin yaklaşık 1 milyonu pasif içicidir."

"Elektronik sigaralar da pak değil"
Puro, pipo, nargile, sarma tütün, enfiye, çiğneme tütün üzere her türlü tütün eserin de sigarayla tıpkı riskleri taşıdığını lisana getiren Prof. Dr. Özlü, "Elektronik sigaralar, nikotin bağımlılığı geliştirerek sigaraya atlama taşı fonksiyonu görmektedir. E-sigara kullananların vakitle tütün yahut esrar üzere öteki bağımlılık yapan unsurlara bağımlı hale gelmeleri e-sigara kullanmayanlara kıyasla çok daha yüksektir" dedi.

"Kendinize bir yeterlilik yapıp, bugün bırakın"
Son olarak sigara bırakma konusunda tekliflerde bulunan Prof. Dr. Özlü, "İsteyen herkes sigarayı bırakabilir. Sigarayı bırakamayan değil; ‘bırakamayacağını düşünen’ bireyler vardır. 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü, sigarayla ilgili bu gerçekleri hatırlamak ve sigarasız bir hayata adım atmak için tasarlanmıştır. Gelin kendinize bir yeterlilik yapın. Sizi sevenleri sevindirin. Bugün sigarayı bırakın. Biz doktorlar her vakit bu mevzuda da size her türlü dayanağı vermeye hazırız" diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
27 Aralık, 2025 13:06 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: “Kardemir, Ülkemiz Sanayisinin Lokomotif Fabrikalarından Biridir”

Yeni Adliye Sarayı’nın temel atma töreni için Karabük’e gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, KARDEMİR’i ziyaret etti. Ziyarette Karabük Valisi  Mustafa Yavuz, AK Parti Karabük Milletvekili  Cem Şahin, Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Adalet Bakan Yardımcıları, HSK 1. Daire Başkanı Turan Kuloğlu, Karabük Cumhuriyet Başsavcısı  Selçuk Akman, Adalet Komisyonu Başkanı  Aynur Çelik ve AK Parti İl Başkanı  Ferhat Salt eşlik etti.

Kardemir Genel Müdürlüğü’nde; Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Ali Oflaz, Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcıları, Özçelik-İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz ve çalışanlar tarafından karşılanan Bakan Tunç, şirketin şeref defterini imzaladı.

Demir, çelik ve emeğin Başkenti Karabük’te bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Bakan Tunç, Kardemir Şeref Defteri’ne şu notları düştü:
“Karabük Demir Çelik Fabrikası, 1937’den bu yana ülkemiz sanayisinin lokomotif fabrikalarından biri olmuş, bugün de ülke ekonomimize değer katmaya devam etmektedir. Fabrikamızın kuruluşundan bu yana emeği geçen tüm çalışanlara şükranlarımı sunuyor, ahirete irtikal edenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Başta Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Muhammed Ali Oflaz olmak üzere tüm yöneticilerimize ve işçi kardeşlerime başarılar diliyorum” dedi.

Daha sonra beraberindeki heyet ile birlikte toplantı salonuna geçen Bakan Tunç, Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Ali Oflaz’dan şirketin faaliyetlerine ilişkin bilgi aldı.

KARDEMİR’de Hedef 3 Milyon Ton Üretim

Kardemir’de 2026 yılının “verimlilik yılı” ilan edildiğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Ali Oflaz, “2,5 milyon ton olan üretimimizi, verimlilik artışına yönelik yatırımlarımızla birlikte 3 milyon ton seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca, ülkemizde tek üreticisi olduğumuz demiryolu rayı ve demiryolu tekerinin yurt dışı pazarlardaki payını artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kardemir, ülkemizin en önemli stratejik tesislerinden biridir. Yönetimimiz de bu bilinçle hareket ederek şirketimizi sürdürülebilir başarılara ulaştırmak için çalışmalarına devam etmektedir.” dedi.

“Fabrikalar Kuran Fabrika” KARDEMİR’e Bakan Tunç’tan Övgü

Kardemir’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Tunç ise, “fabrikalar kuran fabrika” olarak anılan Kardemir’in yalnızca Karabük ve bölge ekonomisi için değil, tüm ülke ekonomisi açısından büyük bir değer taşıdığını vurgulayarak, Kardemir yönetimine ve çalışanlarına başarı dileklerini iletti.

Toplantının ardından Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Ali Oflaz tarafından Adalet Bakanı  Yılmaz Tunç’a, şirketin ve kentin simgesi olan İlk Türk Demiri’nin replikası takdim edildi.

Ziyaretin devamında Bakan Tunç ve beraberindeki heyet, üretim tesislerinde teknik incelemelerde bulundu. Sırasıyla Çubuk Kangal Haddehanesi, Demiryolu Teker Fabrikası, Kok Fabrikaları ve Yüksek Fırınlar’ı ziyaret eden Bakan Tunç ve beraberindeki heyet, çalışanlarla yenilen akşam yemeğinin ardından şirketten ayrıldı.

blank
Bizi sosyal medyadan takip edin