blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Eylül, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz: “Eylül ayı itibari ile Kırım Kongo tehlikesi bitiyor ama arada nadir vakalar olabiliyor”

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, Eylül ayı itibariyle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının bitmesini beklediklerini ancak arada nadir vakaların olabileceğini söyledi.
Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Servisinde KKKA vakasıyla halen bir hastanın tedavi gördüğünü hatırlatan Yılmaz, vatandaşların kene vakalarına önceki yıllara oranla daha duyarlı olduğunu kaydetti.
Yılmaz, “Servisimizde halen bir KKKA hastamız mevcut. Bu sene KKKA vaka sayıları geçen seneye benzer oldu. Hastanemizde bu sene hiç vefat eden olmadı ancak ağır seyreden vakalarımız oldu. Eylül ayında KKKA bitmesini bekliyoruz. Geçen sene, önceki seneler olsun 2002 yılından beri tedbirlerimizle birlikte vaka sayılarının azaldığını söyleyebiliriz. Eylül ayı itibariyle bitiyor ancak arada tek dük vakalar olabiliyor. Vatandaşlarımız önceki yıllara oranla biraz daha duyarlılar. Daha önce bu hastalığı geçirenlerin tekrar hasta olmamaları da hasta sayısını azaltıyor. Daha çok bölgeye yeni giden kişiler KKKA vakalarına maruz kaldığını görüyoruz. Karadeniz bölgesi sahil kesimlerinde fındık zamanı kene ısırması sonucu birçok vatandaşımız sağlık kuruluşlarına müracaat etti ancak bu vakalarda KKKA ateşi görünmüyor" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Haber Merkezi tarafından
24 Ağustos, 2025 15:42 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Şimşir Güvesine Karşı Biyolojik Mücadele

Yenice Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı  Kavaklı Orman İşletme Şefliği sahalarında, şimşir ağaçlarına zarar veren Şimşir Güvesi (Cydalima perspectalis)  ile biyolojik mücadele kapsamında önemli bir çalışma gerçekleştirildi.

Gökçebey Orman Zararlılarıyla Mücadele Laboratuvarı’nda, Orman Genel Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden  Doç. Dr. Hilal Tunca Cosic yürütücülüğünde gerçekleştirilen  ortak proje kapsamında üretilen faydalı böcek  Bracon hebetor, şimşir güvesine karşı doğaya salındı.

Yapılan uygulamada şimşir ağaçlarına 300 adet falcon tüpü  asıldı. Her tüpten en az  10 adet Bracon hebetor uçuşu bekleniyor. Bu sayede ilgili sahaya yaklaşık  3 bin adet faydalı böcek  salımı gerçekleştirildi.

Kavaklı Orman İşletme Şefliği’ne daha önce de bir salım yapılmıştı. Son uygulama ile birlikte bölgede toplam  5 bin adet faydalı böcek doğaya bırakılmış oldu. Yetkililer, biyolojik mücadelenin şimşir ağaçlarını korumada önemli bir adım olduğunu belirterek, çalışmaların Gökçebey Orman Zararlılarıyla Mücadele Laboratuvarı’nda devam edeceğini bildirdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin