blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Ağustos, 2023 20:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Prof. Dr. Demir: “1 milyara yakın kişi su kıtlığı sebebiyle yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalabilir”

Dünya çapında 1 milyara yakın kişinin 2030 yılına kadar ağır su kıtlığı sebebiyle yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalabileceklerini belirten Prof. Dr. Yusuf Demir, “2040 yılına kadar, dünyada 18 yaşın altındaki çocuklardan dörtte birinin yaklaşık 600 milyonun çok yüksek su gerilimi olan bölgelerde yaşayacağı iddia ediliyor” dedi.
Dünyada su kıtlığının, her geçen gün daha büyük boyutlara ulaştığını söyleyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Ziraî Yapılar Sulama Kısım Lideri Prof. Dr. Yusuf Demir, "Dünya Su Haftası" hasebiyle yaptığı açıklamada, “Su kullanımı, son yüzyılda global olarak nüfus artış oranının iki katından daha fazla artış göstermekte ve artan sayıda bölge, bilhassa kurak bölgelerde, su hizmetlerinin sürdürülebilir bir halde sunulabileceği sona ulaşılmaktadır. Dünyanın yüzde 70’i suyla kaplı olmasına karşın insanoğlu bu suyun yüzde 0.03 civarında bir ölçüden tatlı su olarak yararlanabiliyor” diye konuştu.

“Dünyadaki sulak alanların yarısından fazlası ortadan kayboldu”
Dünya ve Türkiye’nin pek çok bölgesinde ırmakların, göllerin ve akiferlerin kuruyarak kullanılamayacak kadar kirlendiğini belirten Demir, “Dünyadaki sulak alanların yarısından fazlası ortadan kayboldu. İklim değişikliği, dünyadaki hava ve su kalıplarını değiştirerek, birtakım bölgelerde kıtlıklara ve kuraklıklara, başkalarında sellere yol açıyor. Global iklim tesiri ve kuraklık sonucu, Dünyada 2 milyardan fazla insan yüksek su gerilimi yaşayan ülkelerde hayatını sürdürüyor. 2040 yılına kadar, dünyada 18 yaşın altındaki çocuklardan dörtte birinin yaklaşık 600 milyonun-aşırı yüksek su gerilimi olan bölgelerde yaşayacağı iddia ediliyor. Dünya çapında 1 milyarar yakın kişi 2030 yılına kadar ağır su kıtlığı sebebi ile yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalabilirler. Dünya nüfusunun üçte ikisini temsil eden yaklaşık 5 – 5.5 milyar insan, yılın en az bir ayında şiddetli su kıtlığına maruz kalıyor. Günümüzde dünyanın en büyük yer altı suyu sistemlerinin üçte birinde su kahrı var.” formunda konuştu.
Prof. Dr. Yusuf Demir kelamlarına şöyle devam etti:
“Eğitim, sıhhat, cinsiyet eşitsizliği, iktisat üzere birçok alanda meseleye sebep olmaktadır. Hatta yakın vakitte bölgelerde su savaşları çıkmasına da mümkün gözle bakılmaktadır. Bu yüzden tatlı suyun koruma edilmesi ve adil dağılımı konusunda bir an evvel bir strateji belirlenmesi bütün Dünya’da büyük kıymet taşımaktadır.”

“Sadece ziraî sulamada değil evsel kullanımlarda da önemli ıstıraplar ile karşılaşabiliriz”
Ülkemizde devam eden çok sıcaklık tesirinin, kuraklık mevcut su kaynaklarımızı değerli ölçüde etkilediğini vurgulayan Demir, “Büyük kentler başta olmak üzere ülkemizin büyük kısmında barajlarda su düzeyi kritik eşiklere ulaşmış yahut ulaşmak üzeredir. Önümüzdeki kısa ve orta vadede sürecin ve tesirlerinin derinleşerek devam etmesi bekleniyor. Yalnızca ziraî sulamada değil evsel kullanımlarda da önemli kahırlar ile karşılaşabiliriz. Aylardır uzmanlarca yapılan ikazlara karşın kriz büyüyerek devam etmekte. Orta ve uzun vadeli yapılacaklarla ilgili devletimizin ilgili ünitelerinin değerli çalışmaları var. Sorunun temelinde kısa vadede yapılması gerekenler, sorumluluk sahibi kişi ve kurumların bahse sahip çıkması geliyor” sözlerini kullandı.

“Su tasarrufunu teşvik edici paketler geliştirilmeli”
Tüm mahallî idarelerin ülke siyasetlerine uygun kendi kurallarını revize eden acil hareket planı geliştirmeleri ve uygulamaya koymaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Demir, “Bu hedefle suyu anlatan ve tanıtan, su şuurunu geliştiren, su tasarrufunun kıymeti ve uygulanışı ile ilgili her türlü eğitim, konferans, yazılı ve görsel bildirim ile çalışma yapılarak sorumluluğu altındaki kişi ve kurumlara farkındalık çalışmaları yapılmalı. Su tasarrufunu teşvik edici paketler geliştirilmeli, mevcut kaynakların korunumu, sürdürülebilirliği ile ilgili çalışmalar yapılmalıdır. Bu hedefe ulaşabilmek için yasal düzenleme ve türel dayanak lokal ve ülkesel bazda süratle hayata geçirilmelidir. Lokal idareler mevcut kaynakları, kullanım ve gelişimini daima takip ederek halkla paylaşmalı, panik oluşturmadan herkesin sorumluluk alması sağlanmalıdır” açıklamasında bulundu.

“Havasız ve susuz bir ömrün olmadığı gerçeği unutulmamalı”
“Aşırı sıcaklar, kuraklık ve yangın felaketleri ile boğuştuğumuz günlerde yarınımızı kurtarabilmenin yolu, bugünden alacağımız önlemlerden geçmektedir” diyen Prof. Dr. Yusuf Demir kelamlarını şöyle tamamladı:
“Su haftası vesilesi ile tüm mahallî idarelerimizi ve lokal meclislerimizi mevzuyu ve tahlillerini konuşmak ve hayata geçirmek için siyasal mülahazalardan uzak acil ve tez toplanmaya, tahliller üreterek uygulamaya davet ediyorum. Her geçen gün sorunlarımız derinleştirecek, tahlillerimizi zorlaştıracaktır. Hiçbir birey yahut kurum bu sorumluluktan kaçmamalıdır, kaçamaz. Sorun hepimizin kapısına dayanmış yahut dayanmak üzeredir. Havasız ve susuz bir ömrün olmadığı gerçeği unutulmamalı, yalnızca bu günü değil, yarınlarımızı da muhafazalı ve planlamalıyız. Yarınlar için bir damlada sen kurtar.”

Bu gelenek 500 yılı aşkın süredir devam ediyor: “Bir bayram havası oluşuyor”
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Ocak, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bu gelenek 500 yılı aşkın süredir devam ediyor: “Bir bayram havası oluşuyor”

Bolu’da Yazıören köyünde yaklaşık 500 yılı aşkın müddettir devam eden Regaip Kandili geleneği bu yıl da devam etti. Kandillerin değerine vurgu yapan ve çocuklara örnek olunması gerektiğini söz eden cami imamı, “Ama biz yapmazsak bizden sonra gelenler de yapmaz. Mübarek 3 ayları birer fırsat bilelim, yaptığımız yanlışlardan ders çıkaralım” dedi.
Bolu’nun merkezine bağlı 65 haneli Yazıören köyünde yaklaşık 500 yılı aşkın müddettir Regaip Kandili geleneği sürüyor. Regaip Kandili gününde köylüler meskenlerinde lokma ve yemek hazırlıyor. Akşam namazı vakti yaklaştığında ise vatandaşlar konutlarında hazırladıkları yemekleri caminin yemekhanesine taşıyor. Geleneğe nazaran, köydeki onlarca vatandaş akşam namazını kılıyor. Akşam namazının akabinde cami yemekhanesinde tüm köy halkı hazırlanan yemekleri yiyor. Yıllardır süren gelenek sayesinde köylülerin, kent dışındaki akrabaları ve aileleri kaynaşıyor.

“Televizyonda kumanda ile kanal kanal gezeceğimize büyüklerimize yasin-i şerif okuyalım”
Yazıören köyü imamı Turgut Yerlikaya namaz bitiminde, “Namazlarımıza gelelim ihmal etmeyelim. İkincisi ise konuta gittiğimizde televizyonda kumanda ile kanal kanal gezeceğimize büyüklerimize Yasin-i Şerif okuyalım. Bildiğimiz dualardan okuyalım. Onları da mutlu edelim. Ve bizi gören çocuklarımız der ki, ‘Ninemiz dedemiz bu türlü yapardı’ der. Biz de bu alemden öbür aleme gittiğimizde bizden gördüklerini yaparlar. Lakin biz yapmazsak bizden sonra gelenler de yapmaz. Mübarek 3 ayları birer fırsat bilelim, yaptığımız yanılgılardan ders çıkaralım” diyerek cemaate seslendi.

“Bir bayram havası oluşuyor”
Murat Erdoğan isimli vatandaş, "Bunlar bizim için çok değerli. Neden çok kıymetli? Zira bunlar bizim geçmişimiz. Bu gelenek, atalarımızdan bize miras kalan bir gelenek. Bildiğimiz kadarıyla, büyüklerimizden duyduğumuza nazaran, 600 yıla yakın müddettir devam eden bir gelenek. Burada sahiden çok hoş şeyler yaşanıyor. Mesela kentte yaşayanlar, köyden uzakta olanlar buraya geliyor. Burada adeta bir bayram havası oluşuyor. Hem Ramazan’ı karşılama hem de üç ayları karşılama gayesi taşıyor. Bu sayede beşerler birbiriyle beğenilen sohbet ediyor. Yani hem bayramlaşma hem tanışma hem de kaynaşma gerçekleşiyor. Burası tek bir köy, lakin iki mahalleden oluşuyor. Her yıl bir mahalle sırasıyla konutlarında hazırladıkları yemekleri buraya getiriyor. Bu aktiflikte çocuklar, bayanlar, erkekler herkes bir ortaya geliyor. Farklı sofralarda komşularının hazırladığı yemekleri tadıyorlar. Bir bayram havası oluşuyor” sözlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.