karabuk
İmsak 05:54
Güneş 07:19
Öğle 13:07
İkindi 16:12
Akşam 18:45
Yatsı 20:05
İftara kalan son --:--
Namaz Vakitleri
DQQDQD 1
Mustafa Akgün tarafından
28 Aralık, 2025 15:27 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Plastik Poşet 1 Ocak 2026’dan İtibaren 1 Lira Olacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulamasında değişikliğe gidildi. 2019 yılında 25 kuruş olarak başlatılan plastik poşet ücreti, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren 1 lira olarak uygulanacak.

Plastik kaynaklı çevre kirliliğini azaltmak ve tek kullanımlık ürünlerin kullanımını sınırlandırmak amacıyla hayata geçirilen uygulama kapsamında, vatandaşların çok kullanımlık taşıma çantalarına yönelmesi hedefleniyor. Bakanlık yetkilileri, uygulamanın sıfır atık hedeflerine önemli katkı sağladığını belirtti.

Yeni poşet bedelinin belirlenmesi amacıyla 12 Kasım’da “Ambalaj Komisyonu – Plastik Poşet Alt Komisyonu Toplantısı” gerçekleştirildi. Toplantıya ilgili kamu kurumları, sektör temsilcileri, dernek ve federasyonlar katıldı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, vergiler dâhil poşet başına taban ücretin 1 lira olması kararlaştırıldı.

Bakanlık verilerine göre, uygulamanın başladığı 2019 yılından 2025’in ilk 9 ayına kadar geçen sürede yaklaşık 2 milyon 844 bin ton plastik atığın oluşumu önlendi. Bu süreçte plastik ham madde ithalatında azalma sağlanırken, yaklaşık 28 milyar lira ekonomik tasarruf elde edildi.

Ayrıca uygulama sayesinde 167 bin 984 ton sera gazı emisyonunun önüne geçildiği bildirildi. Yetkililer, yeni fiyat düzenlemesiyle çevresel kazanımların daha da artmasının hedeflendiğini ifade etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
trabzonda karla mucadele suruyor lIlX1Gaq
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Şubat, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Trabzon’da karla mücadele sürüyor

Trabzon’da il genelinde etkili olan kar yağışının ardından vatandaşların ulaşımda mağduriyet yaşamaması için çalışmalar aralıksız sürüyor.
Kar nedeniyle kapanan 83 mahalle yolunun 69’u ulaşıma açılırken, kapalı olan 14 mahalle yolunda çalışmalar devam ediyor.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekipleri, karla mücadele kapsamında sahada yoğun bir mesai yürütüyor. Çalışmalara 63 personel katılırken, 36 iş makinesi ile 6 destek aracı (pikap, kamyon ve tuzlama araçları) görev yapıyor. Özellikle yüksek kesimlerde yol açma ve kar temizleme faaliyetleri kesintisiz şekilde sürdürülüyor.
Karla mücadele çalışmalarında diyaliz hastalarının sağlık hizmetlerine ulaşımı öncelikli olarak sağlanıyor. Elektrik kesintisi yaşanan mahallelerde ise trafo yollarının açılması için Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. ekipleriyle koordineli çalışma yürütülüyor.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, il genelindeki ana arterlerde herhangi bir kapanmanın yaşanmadığı belirtilirken, çalışmaların mahalle ve tali yol güzergahlarında yoğunlaştığı ifade edildi. Çığ riski bulunan bölgelerde ise çalışmaların kontrollü şekilde sürdürüldüğü vurgulandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin